Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Diskrimanacija
BOŠNJAČKI MALIŠANI ZBUNJENI: ŠKOLSKU GODINU U VLASENICI ZAPOČEO SVEĆENIK
Autor: NAP
Objavljeno: 06. September 2017. 14:09:41


Prvi dan škole za povratničku djecu u bh. entitet Republika Srpska nije počeo veselo. Iako je zvanično nova školska godina u ovom dijelu zemlje počela 1. septembra, većina bošnjačke djece tek danas je krenula u školu zbog praznika Kurban bajram, koji je počeo u petak.

Roditelji bošnjačke djece u Vlasenici su nezadovoljni činjenicom da je jutros njihove đake u školskim klupama pravoslavni svećenik učio kako se moli u pravoslavlju.

- Moja djevojčica ide u drugi razred Osnovne škole Vuk Karadžić u Vlasenici. Umjesto da se danas osjeća kao pravi školarac, došla je uplašena – kaže za agenciju Patria otac ove sedmogodišnje djevojčice, koji je želio ostati anoniman, objašnjavajući da je šveštenik djecu učio kako se krsti i moli.

- U tom odjeljenju ima više bošnjačke djece. Smatram da je to provokacija i ja sam zabrinut – dodaje ovaj povratnik.

Posebno su, kaže, povratnici u Vlasenici prepušteni sami sebi, jer, tvrdi, nemaju se kome obratiti, niti vide nekoga ko je zainteresiran da im pomogne u otklanjaju svakodnevnih problema.

Ovaj roditelj kaže da će tražiti od direktorice škole da se izjasni zbog čega je nastavu započelo vjersko lice. Povratnici u Podrinje su već od ranije na velikim mukama. Omalovažava ih i predsjednik RS-a Milorada Dodika ali i drugih entitetski zvaničnici. Vlasti u ovom bh. entitetu bošnjačkoj djeci negiraju i pravo na jezik kojim govore.

- Tokom školskih ekskurzija i bošnjačku i srpsku djecu vode da obilaze srpska stratišta. Kome to treba? Čemu se žele naučiti djeca i to u dobi kada oni uopće ne mogu razlučiti šta je istina a šta pokušaj zloupotrebe – kaže ovaj otac iz Vlasenice, koji se vratio s porodicom u svoj rodni grad nakon što je protjeran tokom agresije na BiH.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: