Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Uključivanja bosanskohercegovačkog entiteta RS u dijalog o Kosovu predstavljalo bi raspakivanje cijelog regiona, istakao je lider Bošnjačke demokratske zajednice
ZUKORLIĆ: UKLJUČIVANJE PITANJA RS-A U PITANJE KOSOVA, OTVARA I PITANJE SANDŽAKA!
Procitaj komentar

Autor: Danas.rs
Objavljeno: 09. August 2017. 15:08:49

ZUKORLIĆ: Ne može se, dakle, tretirati pitanje Republike Srpske u Beogradu samo, odnosno unutar srpskog unutrašnjeg dijaloga. To pitanje otvara i pitanje Sandžaka, odnosno mi bismo morali u tome da učestvujemo, ali i svi važni faktori u cijelom regionu. Partikularno otvaranje pitanja otvara vrata destabilizaciji cijelog regiona


Takozvanu trgovinu teritorijama Evropska unija je godinama unazad oštro kritikovala kad god bi ovdašnji političari o tome počeli da govore u smislu prijedloga i načina na koji bi rješavali problem. Međutim, sa inicijativom predsjednika Srbije o unutrašnjem dijalogu o Kosovu, podjela Kosova i prijedlozi o tome da se Kosovo da za Republiku Srpsku, ponovo su oživjeli.

- Najprije moram da kažem da me jako zanima dijalog o Kosovu i da pozdravljam i snažno podržavam tu inicijativu Aleksandra Vučića. Smatram da bi u taj dijalog trebalo da se uključe sve strukture, svi predstavnici institucija i istaknuti građani, kao i Bošnjaci. Pitanje Kosova nije samo srpsko-albansko pitanje već i regionalno i bezbjednosno - ističe za Danas Muamer Zukorlić, predsjednik Bošnjačke demokratske zajednice i poslanik Skupštine Srbije na listi Srpske napredne stranke.

On, međutim, ističe da bi pitanje uključivanja bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske u taj dijalog predstavljalo raspakivanje cijelog regiona.

- O Republici Srpskoj u Srbiji ne bi smjelo i moglo da se priča bez Sarajeva. Hoću da kažem da ako bi se pričalo o Republici Srpskoj, onda bi se u to moralo uključiti Sarajevo, ali i Sandžak, - napominje sagovornik lista Danas.

Prema njegovim riječima, bilo koja politička ideja jeste legitimna sve dok podrazumijeva međusobno uvažavanje, poštovanje suvereniteta, države, granica država, i tome slično.

- Ne može se, dakle, tretirati pitanje Republike Srpske u Beogradu samo, odnosno unutar srpskog unutrašnjeg dijaloga. To pitanje otvara i pitanje Sandžaka, odnosno mi bismo morali u tome da učestvujemo, ali i svi važni faktori u cijelom regionu. Partikularno otvaranje pitanja otvara vrata destabilizaciji cijelog regiona - zaključuje Muamer Zukorlić za beogradski list “Danas”.


ŠUŠNICA: RS je plod agresije i genocida, a inspirisan je kleronacionalističkom ideologijom jednog dijela srbijanske intelektualne i klerikalne scene okupljene u vrhu politike, SPC-a i SANU


Kulturolog iz Banjaluke Srđan Šušnica za Danas kaže da je povezivanje statusa Kosova i Republike Srpske politički nerealno, međunarodno-pravno nemoguće, a samu ideju diskurzivno on čita kao opasan relikt osvajačkih kleronacionalističkih ideja i politika zvaničnog Beograda devedesetih koje su dovele do razaranja Bosne, genocida i unazađivanja države Srbije.

- Prvo, istorijski i pravno-politički između slučaja Kosova i Republike Srpske nema nikakvih sličnosti i paralela. Država Kosovo je nastala u procesu legitimne odbrane istorijske i političko-pravne autonomije Kosova, a zatim i osamostaljenja od zvaničnog Beograda. Ovaj proces je istorijski odgovor na ugnjetavačku i zločinačku politiku ukidanja autonomije, diskriminacije i torture nad većinskim Albancima, koja je vrhunac doživila krajem 90-ih i pokušajem posrbljavanja Kosova i etničkog istrebljenja Albanaca - objašnjava on. Kako dodaje, ovakva nacional-ekskluzivistička politika Beograda prema Albancima i Kosovu je u različitim istorijskim kontekstima imala i različite manifestacije i uspjehe, od osvajanja i etničkog čišćenja 1912-13, preko Rankovićeve torture 1950-ih, do torture početkom 1980-ih.

- No osamostaljenje Kosova je prihvaćeno pa i podržano od strane većine država svijeta kao legitiman politički proces upravo i uglavnom zahvaljujući miloševićevskoj politici aparthejda, ugnjetavanja i zločina nad Albancima - ukazuje Šušnica.

On kaže da s druge strane dejtonska Republika Srpska iako ima unutrašnju strukturu nema status države, već samo entiteta, odnosno nedržavne političke zajednice unutar države BiH, koji je legalizovan Dejtonskim sporazumom nakon sloma pobunjeničkih RSK u Hrvatskoj i 9-januarske RS.

- Ovaj netipičan politički status RS je velikodušni i etički vrlo problematičan kompromis Zapada zvaničnom Beogradu kako bi se zaustavio osvajački i građanski rat i genocid nad nesrpskim stanovništvom u BiH i Hrvatskoj. Taj rat i planirani genocid je upravo započet, koordiniran, izvođen i finansiran od strane zvaničnog Beograda i njegovih vojnih i bezbjednosnih institucija sa ciljem stvaranja etnički čistog srpskog političkog prostora. RS je plod agresije i genocida, a inspirisan je kleronacionalističkom ideologijom jednog dijela srbijanske intelektualne i klerikalne scene okupljene u vrhu politike, SPC-a i SANU - objašnjava on.

Kako ocjenjuje, opasan je taj fantazam kojim je zadojena kleronacionalistička scena u Srbiji da u miru mogu dobiti ono što nisu uspijeli, a tobož su "trebali" dobiti zločinačkim ratom i genocidom - a to je podjela BiH i "Veliku Srbiju".

- To je poziv na revanšizam i novo posezanje za teritorijem susjeda. To će još više unazaditi srbijansko društvo - zaključuje Srđan Šušnica, piše beogradski list “Danas”.

Bosna i Kosovo

Ideja da bi se o svim balkanskim žarištima trebalo pregovarati u paketu nije nova. Početkom devedesetih godina to je bila ideja političara okupljenih oko bivšeg kosovskog premijera Ibrahima Rugove. Kada je počela Miloševićeva represija na Kosovu, Rugova se zalagao za politiku pasivnog otpora. Dva su razloga zbog kojih se tadašnji, za Beograd "nelegalni" premijer Kosova, protivio oružanom sukobu sa srpskom policijom. Najpre, Rugova se pribojavao Miloševićeve reakcije, pogotovo u svjetlu onoga što se tada događalo u Bosni i Hrvatskoj. Međutim, još važnije, on je bio ubjeđen da će se međunarodna zajednica pozabaviti i statusom Kosova, onda kada se steknu uslovi za rješavanja pitanja Bosne i Hrvatske. U tom periodu, najveći dio novca koji je na Kosovo dolazio iz emigracije, odlazio je na rad ilegalnih škola koje su kosovski Albanci organizovali nakon što je Milošević uveo srpski nastavni plan u sve škole. Međutim, nakon Dejtonskog sporazuma sve se promijenilo. Kada su Albanci shvatili da ih niko rječju nije spomenuo u Ohaju, Rugovina popularnost naglo je opala, a sa njim i princip nenasilnog otpora. Novac koji je išao za obrazovanje brzo je preusmjeren na šverc oružja koje je dopremano civilnom stanovništvu. Nekoliko godina kasnije ti naoružani civili će se organizovati u Oslobodilačku vojsku Kosova. Na Rugovino mjesto doći će politički lider OVK-a Hašim Tači. V. Jeremić

Selaković: Cilj deklaracije očuvanje jezika i kulture

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković rekao je za RTS da najavljena Deklaracija Srbije i Republike Srpske o opstanku srpske nacije i srpskog naroda nije motivisana dnevnopolitičkim potrebama kao ni velikosrpskim nacionalizmom. On je istakao da je cilj očuvanje srpskog jezika i kulture, jer, kako je objasnio, kad nema jezika, onda nema ni naroda. Selaković je objasnio da se ide ka tome da to bude deklarativni i pravni akt koji će usvojiti najviša zakonodavna tijela Srbije i RS i dodaje da nije riječ o pitanju koje tretira teritorijalni status Srbije i RS. "Srbija je primjer garancije prava manjina. Ništa više od toga ne tražimo za Srbe u drugim državama regiona", kaže Selaković.
On je naveo da srpski narod ima pravo da traži mjesto opstanka u globalnom svijetu. Selaković je dodao da opasnost kojoj su izloženi srpski jezik i kultura nije samo u generacijama Srba koji su u rasejanju, već je to vidljivo i u okruženju, na teritorijama na kojima Srbi žive vjekovima, a na kojima su ugroženi jezik i opstanak. Prema njegovim riječima, biće predložene određene mjere koje će pomoći da se sačuvaju jezik, pismo i identitet. On je naveo i pozitivno iskustvo iz Švajcarske, gdje je na "fantastičan odjek" naišao pokušaj srpskog ministarstva da se sačuva srpski jezik kroz inicijative putem ambasada. P. D.

VRHOstali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
JamalBowman204.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif