Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Svi smo mi General Mahmuljin
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English  |  Prijava/ Registracija

Komentari

Bijeljina
OKUPACIJA “OKUPATORA”: UPOZORENJE PROGNANICIMA I RASELJENIM LICIMA KOJI IMAJU IMOVINU U MANJEM BH. ENTITETU RS
Autor: B.net
Objavljeno: 27. July 2017. 16:07:23


Poruka onoga što ga zovu ,,predsjednik r.s.”, da treba svim sredstvima spriječiti ,,okupatore” što ponovo okupiraju Drinu, a to se odnosi na nas Bošnjake, što pokušavamo da se vratimo na našu babovinu. Javne vlasti rs se baš trude da slušaju svoga vođu i da svim sredstvima zagorčaju život Bošnjacim u manjem bh. entitetu. Ustvari te vlasti u praksi čine istinsku okupaciju naše vlastite imovine.

Moj konkretan primjer zaslužuje da se u svim javnim sredstvima informisanja upozore Bošnjaci i dr. širom svijeta jer ih isto to očekuje, da možda ostanu bez mogućnosti raspolaganja svojom vlastitom imovinom.

O čemu se radi.

Sada je u RS u toku akcija “izlaganja” tj. utvrđivanje pravih vlasnika nepokretne imovine. Moja supruga i ja smo slučajno u uredu “gruntovnice” gdje se obavljaju ta izlaganja htjeli obaviti potpuno drugi posao da bi nam tada neko od referenata rekao da mi tamo imamo neki neriješen predmet.

Tada nam je prezentirano da je za nas urađeno rješenje po osnovu te akcije “izlaganja” jer oni nisu imali našu bosansku adresu da nas u skladu sa zakonom o izlaganju pismeno obavijeste o datumu i postupku izlaganja za našu imovinu u Bijeljini, kao i za našu kuću. A u tom rješenju stoji pod tačkama 1-3, da se u zemljišnim knjigama uvede ,,ograničenje raspolaganja imovinom jer ne postoji građevinska i upotrbna dozvola”. Bez obzira što ti dokumenti postoje i što su također mogli iste po službenoj dužnosti pribaviti iz arhive opštine - grada Bijeljina.

Na moje pitanje, ako već nisu imali našu adresu u Bijeljini, da li su tražili adresu od MUP-a tj. CIPS-a Bijeljina gdje se vodi evidencija o izdatim ličnim kartama i gdje se prijavljuje boravak?
Prvo su rekli da su tražili ali nisu dobili odgovor jer je u praksi CIPS-a da ne odgovaraju na te dopise.
Ne vjerujući njihovim riječima tražio sam kopiju takvog dopisa. Naravno, nisu ga imali.
Tad nam daju neki broj sa kojim moraš otići u urbanizam da ti i oni daju neki broj pa onda u arhivu da im dadneš te brojeve, zatim opet da dođes za 2-3 dana da uplatiš taksu od 12 KM, a onda sa kopijama tih dozvola ponovo u gruntovnicu da bi se sačinio zapisnik. Rjesenje će, valjda pravo rješenje, doći na kućnu adresu. Ako dođe???

Kako strašna stvar. Upravni organ u rješenje unese ograničenje raspolaganja imovinom bez ikakvog dokaza. Oni bi morali dokazati da ja nemam građevinsku dozvolu, a ne da ja dokazujem da imam dozvolu. A da su tražili od arhive po službenoj dužnosti oni bi imali dokaz. Pogotovo što nisu ni dostavili poziv za termin izlaganja. Gdje je tu poštivanje Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda. Da li građani postoje zbog birokratije ili bi trebalo biti obrmuto.

Po mojim informacijama taj program izlaganja tj. sređivanja zemljišnih knjiga finansiraju neke evropske zemlje, pitam javno - da li oni finansiraju i maltretiranje građana i to po mom dubokom ubjeđenju na osnovu diskriminacije prema Bošnjacima, Romima i dr. građanima nesrpske nacionalnosti, jer su oni uglavnom bili protjerani iz RS pa im namjerno ne poznaju adrese?!

Gdje je problem?
Te komisije za izlaganja bi morale po službenoj dužnosti, ako nemaju bosanske adrese, pribaviti iste od MUP-a tj. od CIPS-a.

Također bi po službenoj dužnosti mogli od arhive pribaviti potrebne dozvole.

Na osnovu konsultacije sa nekim pravnicima po Zakonu o upravnom postupku RS, upravni organi su dužni sami pribaviti sve podatke koji se mogu po službenoj dužnosti dobiti.

Dodatno šta slijedi iz rješenja kao pravna pouka je da u roku 30 dana moraš pokrenuti sudski spor ako se ne slažeš sa rješenjem.

Pa kako znati za problem ako nisi dobio rješenje jer oni kao nemaju adresu.

Na takvo moje pitanje oni imaju odgovor da bi to stavili na oglasnu tablu pa ako se u roku 8 dana ne javiš oni postupaju po tom rješenju. Kako će prognaninici iz Amerike pročitati oglas na table i kako će uopšte znati za problem?!

Zamislite situaciju: čovjek dođe iz Amerike na odmor pa usput da prevede za života imovinu na djecu a u izvodu iz katastra stoji ograničenje raspolaganja imovinom jer nema građevinske dozvole. Čak i kad ista postoji.

Moj opšti zaključak je da je ovo maltretiranje u skladu sa početka teksta da se Bošnjacima i dr. pripadnicima nesrpskog naroda zgadi svaka pomisao na povratak u manji bh. entite - RS.
Jer, donijeti neka rješenja kojima se stavlja ograničenje raspolaganja vlastitom imovinom i to baš zbog svjesnog nezakonitog ponašanja u pribavljanju bosanskih adresa. Ključno je pitanje, zašto ih nemaju??? A imaju ih u CIPS-u.

S poštovanjem,
Nesad Banjanović
(adresa poznata redakciji)Ostali prilozi:
» KRVAVA RATNOHUŠKAČKA PERA
Almir Muratović | 29. July 2017 13:33
» NAŽALOST, RADNI RUČAK JE ZAGORIO!
Mr. Milan Jovičić | 27. July 2017 20:58
» JEDNO VELIKO BOSANSKO HVALA ROBERTU GELBARDU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. July 2017 11:54
» PONOSNI SMO NA WEB MAGAZIN BOŠNJACI.NET I RAD UREDNIKA
Abdullah ef. Hodžić | 15. July 2017 16:23
» ALEKSANDRE, PRIČAJ SINU ISTINU O GENOCIDU
Ismet Zukorlić | 12. July 2017 21:58
» PODSJETNIK NA SREBRENIČKI GENOCID DO SUDNJEGA DANA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. July 2017 20:33
» BOSNA MI GOVORI DA NE SMIJEM ZABORAVITI
Faris Kadušić | 09. July 2017 13:06
» MLADI KOJI SU ŽIVJELI "TUĐI" ŽIVOT
Senada Đešević, prof. | 25. June 2017 00:52
» NE IDITE PROTIV VOLJE NARODA!
Ćerim Bajrami | 23. June 2017 01:24
Ostali prilozi istog autora:
» AKCIJA - "KURBANI 2017"
16. August 2017 16:37