Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Odluka Žalbene komisije Vijeća za štampu u BiH i odgovor gl. urednika Bošnjaci.Net
KAKO JE ŽALBENA KOMISIJA VIJEĆA ZA ŠTAMPU OKLEVETALA BOŠNJACI.NET
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 26. July 2017. 21:07:35
Više od mjesec dana traje hajka na web magazin Bošnjaci.Net pokrenuta od strane N1 televizije i direktora programa Amira Zukića, inače Srebreničanina, koji je preko iste televizije više dao prostora negatorima genocida iz srpske genocidne tvorevine nego svim bošnjačkim udruženjima čiji su osnivači i članovi preživjele žrtave genocida i borci za ljudska prava u Bosni i Hercegovini. Na veliku žalost Amir Zukić je u ovu njegovu prljavu igru uveo i prevario udruženja novinara iz regiona! Dok je Zukićev pajdo Ćamil Duraković, u ovu prljavu igru uvukao Organizacioni odbor za obilježavanje genocida u Srebrenici i sva udruženja koja su dio toga odbora. Nego o Zukiću, Durakoviću i njihovim ahbabima Vučiću i Dodiku pisat ćemo detaljnije... Bošnjaci.net su se bez ijednog povoda i razloga našli na udaru kvazinovinarske profiterske hunte, evo i sada nalazimo se na udaru nekog piskarala kojem smo prije skoro 15-tak godina na njegov zahtjev objavili par priloga i feljton u deset nastavaka o SPC. Ali nakon napada N1 televizije javio nam se sa porukom taj vajni Adnan Jasika, citiramo: - "U svjetlu fašističkog napada Vašeg portala na uredništvo TV N1, kako ni po kojem osnovu ne bi bio povezan sa Vama, zamolio bih da moj tekst izbrisite sa Vašeg portala. Ja sam Bosanac - antifašista i ne želim da po bilo kojem osnovu budem povezan sa predstavnicima bilo koje retrogradne ideologije".
On se poziva na dva tekst o sevdahu objavljen 18.jula 2003. i o Stjepanu Kotromaniću u rubrici Dobri Bošnjani. Oba teksta je sam ponudio, mi smo objavili i to je trajalo do sada kada traži da se izbrišu sa Bošnjaci.Net, napadajuči nas kako smo uzeli tekstove bez pitanja. Onda se javio Žalbenoj komisiji Vijeća za štampu BiH, sa istim uvredama, i toj komisiji je bilo dovoljno da nam se obrati, ali i pored pojašnjenja da se radi o lažima izvjesnog Adnana Jasike, oni su sastančili i odlučili da stanu na stranu Jasike, optužujući Bošnjaci.Net. Dakako nasjedajući na njegove laži, u šta nije bilo teško da ih uvuče Jasika, misleći na taj način da opravda sebe, zaboravljajući da nisu u pitanju samo ta dva teksta, već je u pitanju i feljton o ulozi Srpske pravoslavne crkve u vrmenu agresije na BiH i genocida nad Bošnjacima, za koji nas je zamolio da ga objavio i slao nam serijal u nastavcima. Print screen sa internacionalne web arhive demantuje laži Adnana Jasike ali i odluku Žalbene komisije.
Uostalom, čitajte u nastavku pisma od Žalbene komisije Vijeća za štampu i odgovor Bošnjaci.Net. Možda im bude jasnije da se ipak radi o jednom prevarantu, koji vjerovatno zbog nekih veza sa četnicima sada izgleda hoće da prikrije neke radove koje je zapisivao, prepisivao i pojavljuje se kao autor, koje je ponudio na objavu. Mi smo to uradili, jer smo smatrali da se radi o ozbiljnom čovjeku, kojem je stalo do istine i do države BiH. Ali sada zadojen mržnjom prema Bošnjacima i islamu, želi bioti u trendu širenja islamofobije.
New York, 26. juli 2017.

Primjedba urednika Bošnjaci.Net na odluku Žalbene komisije Vijeća za štampu od 20. jula 2017., Broj: 231-02/17

Uvaženo gospodo!

Iznenađen sam vašim krajnje neprofesionalnim pristupom i odnosom prema jednom elektronskom mediju koji bez osnova optužujete na jedan krajnje prizeman način o navodnom „bez dozvole“ objavljenom prilogu Adnana Jasike „Kotromanić, Stjepan II (1322/53)!“, citiram:

„Žalbena komisija konstatuje da je na portalu bosnjaci.net objavljen tekst Žalbenika, bez njegove dozvole“.

Zahtjevam od vas dodatno pojašnjenje:

Kako ste utvrdili i kako znate da je pomenuti tekst objavljen bez dozvole?
Da li ste to utvrdili na osnovu antibošnjačkih i islamofobičnih uvreda Adnana Jasike koje je poslao na našu adresu, ili možda imate poseban kantar za mjerenje kako i gdje je koji prilog objavljen s dozvolom ili ne?

Zaista sramota za Žalbenu komisiju Vijeća za štampu koja bi trebala raditi isključivo na istini a ne na paušalnim optužbama i željama antibošnjačkih i antiislamski nastrojenih pojedinaca!

Gospodin Adnan Jasika je poslao priloge za objavu, to odgovorno kao urednik tvrdim. I to nije jedini tekst koji je Adnana Jasika poslao da se objavi na Bošnjaci.Net.

DOKAZ!

U internacionalnoj arhivi, inače svih web stranica, arhiviraju se svi objavljeni prilozi na internetu. Znači iz cijelog svijeta, tako i web magazina Bošnjaci.Net, čiji je prepoznatljiv stariji dizajn svjedoči na slici ispod. Upravo na toj internacionalnoj web arhivi postoji feljton autora Adnana Jasike koji je bio objavljen na Bošnjaci.Net i to po njegovoj želji bio je najavljen, citiram:

Dipl. politolog Adnan JASIKA piše o: Ulozi Srpske pravoslavne crkve (SPC) u agresiji na BiH, kao i učešće njenih sveštenika i sljedbenika u genocidu i holokaustu nad Bošnjacima!

Ovo je naslov feljtona!

SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA ILI “O TRANSEPOHALNOM FENOMENU SVETOSAVSKOG ETNOCENTRIZMA”


Print Screen sa internacionalne arhive: web.archive.org,
kao dokaz o objavi feljtona Adnana Jasike:Kliknite na image za uvećati


Ako kao Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH ozbiljno pristupate poslu, utvrdit ćete na samoj slici da serijal feljtona ima deset naslova time objavljen je u deset nastavaka. Djelovi feljtona su objavljivani heftično ili svakih desetak dana, kada je stajala najava na udarnom mjestu na Bošnjaci.Net, i tako je u kontinuitetu dotični gospodn Jasika slao redovne nastavake feljtona. Tako nekih tri mjeseca objavljivani su nastavci feljtona, a nakon završne objave držan je na udarnom mjestu još nekoliko mjeseci u žiži, sa jasnom namjerom da bi se saznala uloga SPC u agresiji na BiH i genocidu nad Bošnjacima!

Ovo govori o njemu kao autoru i neozbiljnom čovjeku i prevarantu, koji se je nas oblatio a Žalbenoj komisiji Vijeća za štampu u BiH i vašem radu se narugao. Znači kada treba da se objavi, pošalje objavi se po njegovoj želji, mi uložimo naš prostor, rad i vrijeme, i nakon 10 i više godina optužuje nas kako smo „odnekle“ uzeli tekst, uz obavezan niz uvreda na račun Bošnjaka kako bi se skupa sa vama uklopio u ovaj anti islamski i antibošnjački trend. To je krajnje neljudski i prizeman čin.

Pa gdje to ima da se 2-3 mjeseca, svake hefte, objavljuje feljton a da autor ne zna ili ne vidi?!

Najzad, nikada ne bi potpisali tekst da je napisan za Bošnjaci.Net, što je on uradio (http://www.bosnjaci.net/dobri_bosnjani.php?id=7). O tekstu o kojem je riječ, ustvari radi se o rubrici „Dobri Bošnjani“, koja je izvan dnevnih aktivnosti. Tada se ponudio da napiše biografiju o Stjepanu Kotromaniću, dali smo zeleno svjetlo da naravno po zaslugama bude uvršten u rubriku Dobri Bošnjani, što mu jeste tu mjesto.

Hajd' ni to nije čudo što on traži, ali nas čudi taj vaš odnos prema jednom elektronskom mediju i to nakon našeg pisma koje smo vam poslali! Čudi nas da ste vi prihvatili primjedbu Jasike bez dodatnih pitanja i pojašnjenja, zašto nije tražio uklanjanje teksta biografije prije 10 i više godina?

Ovaj tekst o Kotromaniću i feljton o SPC za sada neće biti uklonjeni sa Bošnjaci.Net, dapače stajat će kao dokaz njegovog slanja priloga za objavu. Posebno dok ne uputi izvinjenje zato što jedan čestiti bošnjački narod naziva fašistima, pa i pored toga što se više od tri stoljeća nad nama vrši genocid u kontinuitetu. Pored toga što se svakim danom prijeti nestankom naše domovine Bosne i Hercegovine i biološkim nestankom Bošnjaka.

Više je nego očito da često traži sebe na pretraživačima da vidi koliko je popularan gdje je sve zalutao, znao je i vidio je da je tekst više od dekade u arhivi. Zašto vam se nije žalio prije 5 ili 10 godina, nego sada traži zaštitu?! I to nije problem što on traži da ga zaštite i što mu se priviđaju „fašisti“ u Bošnjacima nego je problem u vama koji podržavate ovakve neosnovane i neljudske optužbe koje nikakve veze nemaju sa Bošnjaci.Net a niti sa suradnicima ni čitateljima. Najzad, ja sam vam u pisanoj formi ukazao, nikakva polemika se nije vodila na Bošnjaci.Net niti našoj stranici na FB o TV N1 čija ekipa je počinila klasičan spin da bi sebe izvukli iz medijskog blata u kojem su upali napadajući svetost mjeseca ramazana i iftara, na taj način da bi od sebe napravili nečijim žrtvama, skrećući pozornost na Bošnjaci.Net, dok se ustvari radi o nekoj Facebook grupi koja nema veze sa nama, ali su izrazili negodovanje na svoj način. Nego optužbe prema Bošnjaci.Net i moju malenkost morat će dokazati pred sudom u Sarajevu.

Na kraju, zahtjevam od Žalbene komisije Vijeća za štampu u BiH da poništi sramnu odluku od 20. jula 2017., Broj: 231-02/17, i na taj način skine mrlju sa svoga rada, u protivnom smatrat ćemo da je osnova vašeg rada da zbog tradicionalnog islamskog identiteta optužujete Bošnjake.

S poštovanjem,

Esad Krcić, gl. urednik Bošnjaci.Net!


Broj: 231-02/17
Datum: 20.07.2017.
ODLUKA
Žalbene komisije Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini
po žalbi g. Adnana Jasike
na tekst objavljen na portalu bosnjaci.net pod naslovom
„Kotromanić, Stjepan II (1322/53)!“


ŽALBA SE PRIHVAĆA
Prekršen Kodeks za štampu i online medije BiH

Član 14 – Autorska prava

Žalbena komisija konstatuje da je na portalu bosnjaci.net objavljen tekst g. Adnana Jasike (u daljem tekstu Žalbenika), bez Žalbenikove dozvole, kao što Žalbenik navodi u komunikaciji sa uredništvom: „Također, zahtijevam da skinete sa stranice i moj tekst 'Kotromanić, Stjepan II (1322/53)' koji ste također ukrali“.

Time je prekršen Član 14, Stav 2 – Autorska prava, Kodeksa za štampu i online medije BiH:
„Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima, zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samome materijalu“.

Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH prihvatila je žalbu g. Adnana Jasike na tekst objavljen na portalu bosnjaci.net, pod naslovom „Kotromanić, Stjepan II (1322/53)“.
G. Jasika se obratio Vijeću za štampu u BiH i redakciji portala bosnjaci.net sa zahtjevom za uklanjanje teksta „Kotromanić, Stjepan II (1322/53)“, naznačivši:
„Urednici Bosnjaci.net, Od ranije mi je poznato da se na portalu Bosnjaci.net nalazi i moj tekst DO POSLJEDNJEG DAHA SEVDAHA Objavljeno: 18. July 2003. 00:07:00 Iako je taj tekst napisan za drugi magazin Vi ste naveli kao da je napisan za Bosnjaci. net. Iako to dakle nije istina, nisam želio od toga praviti bilo kakav problem. U svjetlu fašističkog napada Vašeg portala na uredništvo TV N1, kako ni po kojem osnovu ne bi bio povezan sa Vama, zamolio bih da moj tekst izbrisite sa Vašeg portala. Ja sam Bosanac - antifašista i ne želim da po bilo kojem osnovu budem povezan sa predstavnicima bilo koje retrogradne ideologije. Adnan Jasika“.
Žalbenik dodaje i sljedeće: „Također, zahtijevam da skinete sa stranice i moj tekst 'Kotromanić, Stjepan II (1322/53)' koji ste također ukrali“.
Postupajući u skladu sa žalbenom procedurom, Vijeće za štampu u BiH obratilo se gl. i odg. uredniku portala bosnjaci.net. U dostavljenom odgovoru, gl. i odg. urednik portala bosnjaci.net g. Esad Krcić, između ostalog, navodi:
„U proteklih 15-tak godina rada Bošnjaci.Net/Bosniaks.Net mnogi autori različite etničke pripadnosti i svjetonazora ponudili svoje priloge da objavimo. To smo uredno i uradili, između

ostaloga i priloge toga vajnog Jasike, vjejući da imamo posla sa osobom kome je stvarno stalo do Bosne i kulturne baštine. Najzad svi su prilozi arhivirani. I nakon toliko godina, zamislite, on sada traži da se uklone prilozi iz arhive!? Šta da su prilozi odštampani i smješteni u arhivi Vijećnice? Da li bi tada on tražio preko vas da spalimo Vijećnicu ili bi on to rado učinio jer je zločinac Radovan iza rešetaka? I pored ovako niskih napada, tražio smo od njega da mi pošalje linkove gdje se nalaze prilozi, da nemam posla sa njim, nastavio je sa provokacijama i uvredama. Istina, uzvraćeno mu je dosta blažom mjerom. Trebao vam je poslati sve poruke a ne da ih selektira. Uglavnom, učinit ćemo iznimku, prilozi će biti uklonjeni onoga momenta kada nam preko vas uputi izvinjenje“.

Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH, na sjednici održanoj 20.07.2017.g. razmotrila je žalbu g. Adnana Jasike, tekst „Kotromanić, Stjepan II (1322/53)“, odgovor urednika Krcića i utvrdila kršenje Kodeksa za štampu i online medije BiH: Član 14 – Autorska prava, Stav 2.
Žalbena komisija konstatuje da je na portalu bosnjaci.net objavljen tekst Žalbenika, bez njegove dozvole, kao što Žalbenik navodi u komunikaciji sa uredništvom: „Također, zahtijevam da skinete sa stranice i moj tekst 'Kotromanić, Stjepan II (1322/53)' koji ste također ukrali“.

Time je prekršen Član 14, Stav 2 – Autorska prava, Kodeksa za štampu i online medije BiH: „Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima, zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samome materijalu“.

Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH preporučuje uredništvu portala bosnjaci.net da objavi ovu Odluku.

Član 14, Stav 2 – Autorska prava, Kodeksa za štampu i online medije BiH: „Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima, zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samome materijalu“.

Članovi/ce Žalbene komisije: Dopredsjedavajući, advokat Dražen Zubak; urednik Fuad Kovačević; sutkinja Nada Arsenić; prof. dr Enes Osmančević; doc. dr Zlatiborka Popov Momčinović, novinar Muhamed Jusić, novinarka Suzana Mijatović i urednik Milan Šutalo.


Dopredsjedavajući
Žalbene komisije

Dražen ZubakOstali prilozi:
» DR. CERIĆ: ĆAMIL DURAKOVIĆ - ČUDO BOSANSKOG (NE)OTPORA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. January 2019 13:36
» PUTIN SLETIO U BEOGRAD, DOČEKAO GA VUČIĆ
Hina | 17. January 2019 13:29
Ostali prilozi istog autora:
» NEW YORK: ODRŽANO VEČE KUR'ANA
29. December 2018 18:09
» „BATONOVE PRIČE“ U ŽEPČU
24. November 2018 14:52