Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Sahovici 1924. godine
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Novi Pazar, Sandžak
KO PREKRIVA SANDŽAČKE ŠEHIDE BETONOM I OBJEKTIMA?
Autor: Asmir Bihorac
Objavljeno: 17. July 2017. 03:07:41


u usbotu, 14. jula ove godine, je na jednom od lokaliteta Hadžeta, naselja u Novom Pazaru, prilikom kopanja temelja za izgradnju objekta pronađena masovna grobnica sa nekoliko skeletnih ostataka ubijenih Bošnjaka. Rukovodioci i funkcioneri stranke BDZ Sandžaka su godinama, na osnovu istraživačkih rezultata o sandžačkim šehidima, upozoravali da na Hadžetu ima velik broj pokopanih šehida koji nisu dobili ukop dostojan čovjeka i mjesto za mezare koje bi porodice danas mogle obilaziti. Pretpostavlja se da na Hadžetu ima oko 2.000 posmrtnih ostataka ubijenih Sandzaklija iz okoline Novog Pazara, Tutina, Sjenice i drugih mjesta, a koje je pogubila komunistička vlast u vremenu od 1944. do 1946.godine.

Uprkos tome, na području na kojem leže kosti naših očeva i djedova, već je izgrađen dječiji vrtić i čudimo se roditeljima koji pristaju slati djecu da borave na jedno takvo mjesto.

Jučer je vlast u Novom Pazaru ponovo posegnula za zemljom sandžačkih šehida i odlučila da na njoj izgradi zgradu Hitne pomoći. Već pri otkopavanju prvog metra dubine, prosule su se kosti naših šehida. Ekipa koja je bila na licu mjesta, pokupila je kosti u nekoliko paketa i nastavila da kopa bagerom kao da se ništa nije desilo.Potomci ovih, na pravdi Boga, strijeljanjih Bošnjaka dolazili su kod grobnice u suzama, nadajući se da će pronaći kosti svojih očeva i djedova. Funkcioneri BDZ stranke su reagirali i apelovali na vlast da se s poštovanjem odnosi prema pronađenim posmrtnim ostacima ljudi, da na lokalitet dovede stručne osobe koje će ispitati cijelo područje, da se uradi identifikacija, te posmrtni ostaci predaju porodicama.

Međutim, kako vidimo, radovi oko izgradnje zgrade su nastavljeni bez imalo griže savjesti. Neko, očito, namjerno nastoji da cio Hadžet zabetonira, poploča i u objekte pretvori.

Neke porodice šehida pokreću inicijativu da se na Hadžetu izgradi Memorijalni centar oko kojeg će dostojanstveno biti sahranjeni njihovi nevino stradali očevi i djedovi.
Ostali prilozi:
» BIH – GRAĐANSKA DRŽAVA – ZAŠTO NE!?
B.net | 25. February 2020 21:48
Ostali prilozi istog autora:
» BAL VAMPIRA U TUTINU
10. February 2019 16:58
» ŠTA HOĆE PERSONA NON-GRATA?
27. November 2018 21:18