Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

HOLANDIJA SAMO DJELIMIČNO KRIVA ZA SMRT 300 SREBRENIČANA
Autor: Klix.ba
Objavljeno: 27. June 2017. 15:06:24

Sud u Haagu je presudio: Holandija je kriva, ali MALO!??? (Ilustracija: Šukrija Meholjić)


Holandija je odgovorna za njihovu smrt 30 posto, te nije sigurno da bi preživjeli da su ostali u bazi holandskog bataljona, navedeno je u današnjoj drugostepenoj presudi suda u Hagu po tužbi Srebreničana protiv države Holandije..
Vrhovni sud Holandije presudio je da je ta država djelomično odgovorna za smrt 300 Srebreničana, javljaju agencije.

Izričući drugostepenu presudu po tužbi udruženja koje okuplja preživjele žrtve genocida u Srebrenici protiv Holandije, Sud je danas odlučio da je država Holandija djelovala "djelomično nezakonito" u Srebrenici te da je dužna isplatiti "30 posto odštete" porodicama 300 žrtava, javlja Reuters, a prenosi Al Jazeera Balkans.

Sud je odlučio da su se holandski vojnici „ponašali nezakonito“ kada su istjerali bosanske muslimane iz zgrade hoalndskog bataljona u Potočarima 1995, ali da ne se ne može zaključiti da su holandski vojnici bili „100 posto odgovorni za sudbinu“ tih ljudi.

Iznos odštete bit će naknadno određen.

Prvostepenom presudom iz 2014. godine Holandija je proglašena odgovornom što nije spriječila ubistva približno 300 ljudi tokom genocida u Srebrenici u julu 1995. godine, javlja iz Haga reporter Al Jazeere Emir Skenderagić.

Radi se o osobama koje su se nalazile u bazi Ujedinjenih naroda, odnosno holandskog bataljona u Potočarima, u trenutku kada je Vojska Republike Srpske zauzela Srebrenicu.Na prvostepenu presudu žalile su se obje strane.

Predstavnice Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" ranije u utorak su kazale kako očekuju da će drugostepenom presudom Holandija biti proglašena odgovornom za smrt više od 8.000 Srebreničana koji su ubijeni u genocidu.

"Mi tražimo odgovornost svih. Međutim, nikako ne mogu izbjeći odgovornost za Potočare. U Potočarima je odvedeno blizu 2.000 naših najmilijih", kazala je Munira Subašić.

Kada Hotić kaže kako "materijalna strana nije bitna, ali je bitno priznanje odgovornosti jer su bili u sastavu UN-a, dok su odvodili, silovali, ubijali".

Prema presudi Okružnog suda u Hagu, koji je odlučivao o tužbi srebreničkih majki i udovica, Holandija je odgovorna samo za one ljude koji su se nalazili u bazi mirovnih snaga za vrijeme napada na Srebrenicu 1995. godine.

"Holandski bataljon je trebao uzeti u obzir mogućnost da bi ovi muškarci mogli biti žrtve genocida. Može se sa dovoljnom sigurnošću reći kako bi oni ostali živi da im je holandski bataljon dozvolio da ostanu u bazi. Sarađujući u deportacijama ovih muškaraca, holandski bataljon je djelovao nezakonito", navodi se u presudi kojom je samo djelomično uvažena tužba Srebreničana.

Govoreći nakon prvostepene presude, udruženja preživjelih najavila su da će se boriti do Strazbura, ako bude potrebno, kako bi dokazali odgovornost Holandije za smrt svih žrtava.

Holandski Vrhovni sud je 2013. godine presudio da je Holandija odgovorna za smrt trojice Bošnjaka u Srebrenici, te odredio po 20.000 eura odštete za svaku od žrtava.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: