Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

MINISTRI HDZ-A U VIJEćU MINISTARA U ULOZI DODIKOVIH PREDSTAVNIKA
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 21. June 2017. 13:06:40


Nakon nedavnog sastanka Milorada Dodika i Dragana Čovića u Banjoj Luci, u javnosti se tumače poruke koje su uputili lideri SNSD-a i HDZ-a BiH. Postavlja se pitanje hoće li ubuduće ministri HDZ-a u Vijeću ministara biti i u ulozi Dodikovih predstavnika u ovoj instituciji.
HDZ i SNSD najavljivali su zajednički prijedlog Zakona o Ustavnom sudu. Odlazak stranih sudija i reforma pravosuđa najznačajnija su tačka njihove zajedničke politike. Najavljivani zakon, nikada nije došao u proceduru.

“Ni jedno od zakonskih riješenja, upravo zbog pomanjkanja Parlamentarne većine moći proći vijeće ministara kroz ruke hrvatskih predstavnika u Savjetu ministara, misleći na tri ministra, i njegova četiri zamjenika, a da nisu do kraja uvažena stajališta koja dođu iz RS”, poručio je Čović nakon sastanka sa Dodikom.

Analitičari kažu da je ovim savezništvo Dodik-Čović samo podignuto na veći nivo. Dodik će time dodatno neutralisati uticaj srpskih ministara u Vijeću ministara BIH.

“Baš se HDZ u tom pogledu nije preporučio obzirom na popis stanovništva i konflikt koji je oko toga izbio”, rekao je politički analitičar Žarko Papić.

Papić kaže da je na sastanku rečeno šta će Čović da uradi za Dodika, ali ne i šta će da dobije zauzvrat. Pretpostavlja da će to biti izmjene Izbornog zakona koje HDZ predlaže.

“Pretpostavljam da će se u Vijeću ministara sada svađati hrvatski ministri koji će glumiti srpske predstavnike i srpski predstavnici koji će glumiti ne znam šta”, kaže naš sagovornik.Ostali prilozi:
» DODIK RADIKALIZIRA POLITIČKU SCENU
B.net | 19. July 2018 15:16
Ostali prilozi istog autora: