Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Mostar: Manifestacija "Putevima pobjede Armije RBiH 92 – 95"
SAFA PORUČIO, NE POSTOJE TRI ISTINE; IZLOŽBA "ZDRAVO, MA GDJE BILI, HEROJI MOSTARA..."
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 09. June 2017. 13:06:28


U okviru manifestacije "Putevima pobjede Armije RBiH 92 – 95", Koordinacija temeljnih boračkih organizacija i udruženja HNK večeras je u Centru za kulturu Mostar organizirala prvu u nizu manifestacija, izložbu ratnih fotografija pod nazivom „Zdravo, ma gdje bili, heroji Mostara...“, u saradnji sa Arhivom Centra za za mir.

Brojnim gostima, zvanicama i građanima Mostara prikazan je i dokumentarni film koji svjedoči o političkim i vojnim aspektima odbrane Mostara, a koji je samo početak filmskog dokumentiranja velikog broja događaja koji će detaljno obrađivati pojedine ključne događaje i ličnosti iz ratnog perioda.U ime domaćina prisutnima se, o značaju obilježavanja važnih događaja iz bliske prošlosti, obratio predsjednik Koordinacije boračkih udruženja HNK, Zlatni ljiljan, i jedan od ratnih komandanata čuvene Mostarske Brigade Suad Muharemović.

Muharemović je u svom obraćanju istakao da su se organizatori za izložbu odlučili jer su se borci sa fotografija ponosno borili za svoj narod za Mostar i za BiH.

„Ono zajedničko što smo imali je jedinstvo bosanskih i mostarskih patriota koje nam sada nedostaje. Šta je sa tim jedinstvom danas? To je jedina poruka. Samo jedinstveni možemo doći do Mostara za koji smo se borili. Samo jedinstveni možemo spriječiti da Mostar postane hrvatski stolni grad. Pozivam vas na to jedinstvo. Hvala Centru za mir što nam je ustupio arhivsku građu za ovu izložbu“, rekao je Muharemović.Gostima se potom obratio direktor Centra za mir, Safet Oručević koji je čestitao Koordinaciji i zahvalio im se na organizaciji ovog događaja.

“Nadam se da ćemo i na ovaj način rasvijetliti historiju grada Mostara“, rekao je Oručević.

- Vrijeme će pokazati šta je istina u svemu, šta se događalo u prethodnom periodu. Ja pripadam onima koji ne vjeruju da postoje tri istine. Doći će vrijeme kad ćemo svi znati vrlo dobro šta se događalo, barem u ovom gradu. Ova izložba je posvećena ljudima koji su vodili teške borbe i političke i vojne u periodu od 1992. do 1995. To je jedna ogromna fotograđa koju smo mi dali na raspolaganje. Mnogo je ljudi donijelo svoje fotografije i bit će ih još, njoj nije kraj i to će uvijek ostati jedna baština koju ima Koordinacija boraca za sve prilike koje u budućnosti bude obilježavala, kazao je Oručević.Član Predsjedništva BIH Bakir Izetbegović u svom je govoru također čestitao Koordinaciji te se zahvalio na na trudu da se sačuva historija.

„Zaborav je opasan proces koji može dovesti da se stvari ponove. Istinu moramo braniti“, rekao je Izetbegović.

On je dodao da će se nastaviti borba da se istina zna u cijeloj Bosni i Hercegovini.“Hrvatska politika ne ide tako daleko, kao ona iz RS. Oni pozitivno uveličavaju, a negativo umanjuju. Slijedi nam borba za istinu i pravdu jer samo na istini možemo izgraditi dobru budućnost. Odnosi Hrvata i Bošnjaka bili su bolji i lošiji. Pomoći ćemo našim susjedima da zaista bude promicatelji evropskih vrijednosti. U ime njih morat će se odustati od podrške zločincima, od dvije škole pod jednim krovom, od dva ministarstva za borce pod jednim krovom, od dva Mostara pod jednim krovom, od koncerta Tompsona. Vaša borba u Mostaru nama je iz Sarajeva uvijek djelovala nevjerovatno. Mostarci su pružili otpor koji je nadjačao, zato su Mostarci uvijek imali poseban odnos sa Alijom. A raduje me da i Alija ima posebno mjesto u vašim srcima. "Oni će se umoriti, a mi nećemo", to je bio Alijin odgovor na novinarsko pitanje o ishodu rata. S tom mišlju otvaram večerašnju izložbu“, poručio je Izetbegović.


Ostali prilozi:
» DR. CERIĆ NA KONFERENCIJI O FETVI U KAIRU
B.net | 17. October 2018 14:47
Ostali prilozi istog autora: