Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

KO pripema plan za rušenje džamije
ISLAMSKA ZAJEDNICA: PRIPREMA ZA LINČ MUSLIMANA U SLOVENIJI
Autor: Al Jazeera
Objavljeno: 08. June 2017. 20:06:22


Opozicioni zastupnik Branko Grims izjavio da je džamija, koja se gradi u Ljubljani, potencijalni sigurnosni rizik.

Slovenski opozicioni zastupnik izjavio je danas da je džamija koja se gradi u Ljubljani potencijalni sigurnosni rizik s obzirom da se finansira donacijama arapskih zemalja u kojima dominira "radikalna struja islama", na šta je oštro reagirala Islamska zajednica Slovenije, ocijenivši da se radi o "fantazijama" uperenim protiv slovenskih muslimana.

Branko Grims, zastupnik Slovenske demokratske stranke, kaže da iako džamiju finansira više zemalja, glavni je donator Katar, a posrednik katarska medresa, kojom, kako tvrdi, dominira vehabijsko učenje islama.

Grims, koji vodi parlamentarni Odbor za kontrolu sigurnosnih službi, kaže da to nosi i sigurnosne rizike s obzirom na trenutnu diplomatsku blokadu Katara u Zaljevu.

"Blokada Katara zbog optužbi da podržava i finansira terorizam ima posljedice i na NATO, pa i na Sloveniju", kazao je.

Grims je pripadnik desnog krila stranke bivšeg slovenskog premijera Janeza Janše, koja je u doba izbjegličke krize 2015. tvrdila da su migranti druge vjere prijetnja za Evropu i predlagala da se na granici s Hrvatskom postavi bodljikava žica, što je premijer Miro Cerar pod pritiskom i učinio.


Zastupnik Slovenske demokratske stranke Branko Grims bi da ruši džamiju u Ljubljani


'Plan za rušenje džamije'

Njegovim izjavama ogorčena je Islamska zajednica Slovenije, ocijenivši ih pokušajem klevetanja tamošnjih umjerenih muslimana, većinom porijeklom iz Srbije, Makedonije, Kosova i Bosne i Hercegovine.

"Izjave razumijemo kao pripremu planova za rušenje džamije i za linč muslimana u Sloveniji", saopćio je generalni sekretar Islamske zajednice Nevzet Porić.

Tvrdnje o mogućoj infiltraciji stranih ideja ili pojedinaca u budući islamski vjerski centar s džamijom nazvao je "fantazijom, podmetanjem i zloupotrebom krize u međunarodnim odnosima, radi stvaranja stigme nad muslimanima u Sloveniji".

"Molimo da zaustavite stvaranje negativne slike o džamiji i muslimanima s pozicije političke i državne moći", apelirao je Porić.

Dodao je da u njegovu vjersku zajednicu ne treba bez razloga upirati prstom zbog "nacionalističkih ili dnevno-političkih interesa pojedinaca".

Prva džamija u Ljubljani trebala bi biti otvorena iduće godine.

U Sloveniji živi približno 50.000 muslimana.Ostali prilozi:
» ALDINA HODŽIĆ TREBA POMOĆ HUMANIH LJUDI
Eset Muračević | 24. September 2020 14:48
» CRNA GORA: ŠTA SE VALJA U CRKVENOM ČETNIČKOM FRONTU
Vijesti.me | 22. September 2020 20:25
» KOSOVO: PODJELA KNJIGA ZA NASTAVU NA BOSANSKOM JEZIKU
Bošnjaci.Net | 22. September 2020 15:06
Ostali prilozi istog autora:
» VAŠAR U SRBISTANU
11. October 2017 15:22