Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

"Zeničko proljeće 2017“
SAID ŠTETA DOBIO PRVU NAGRADU ZA NAJBOLJU NOVINSKU PRIČU
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 06. April 2017. 15:04:55

Predsjednik žirija uručuje nagradu prvonagrađenom Saidu Steti


U okviru Međunarodne kulturne manifestacije "Zeničko proljeće 2017“, NIP „Naša riječ“ Zenica, u srijedu, 5.aprila, u Općoj biblioteci, priredili su svečanost dodjele nagrada izabranim autorima, na konkursu za „Najbolju novinsku priču 2016/2017.“

Žiri na konkursu u sastavu: književnik Željko Grahovac, predsjednik, profesorica Ramajana Kukavica, član, te glavna i odgovorna urednica novina „NR“ Elvira Šaćirbegović, član, u uži izbor odvojio je tridesetak priča, a devetnaest je objavljeno u printanom izdanju novina.

Za najbolju novinsku priču, i prvu nagradu na spomenutom konkursu, izabrana je priča „Ćumurokradica“ čiji je autor književnik i novinar Said Šteta, inače kolumnista web magazina „Bošnjaci.net“.


Nagrađeni nakon prijema nagrada


Priča se temelji na stvarnom događaju i oslikava čovjeka na margini življenja, izloženog apsurdima pravne neuređenosti države, gdje ista država mišiće pokazuje samo na nejakom. Autor u svojoj priči „Ćumurokradica“ oslikava svu ljepotu malog čovjeka, nasuprot okrutnosti sistema koji ga guši.
Said Šteta, u svom novinarskom izričaju, pišući kolumne, a evo i u književnosti, ne podliježe formi zadanih okvira, nego se snagom pera bori protiv vjetrenjača, koje su nažalost stvarnost života u Bosni i Hercegovini.

Drugu nagradu je dobio mladi autor Edin Ibreljić za priču „Palestinska kuća“ a treću nagradu je dobio književnik i novinar Senad Duran za priču „ Dnevnik prosanjane ulice“.

Specijalno priznanje ove godine dodijeljeno je mladoj autorici Emini Selimović za priču „Vratnice“.

Redakcija Bošnjaci.Net upućuje srdačne čestitke Saidu Šteti kao i svima nagrađenima.
Ostali prilozi:
» SARAJEVSKI VITEZOVI - POZDRAV DOMOVINI
Eset Muračević | 18. June 2018 13:16
» NASTAVAK RADOVA NA PRVOJ DŽAMIJI U GRACU
Emir Serdarević | 16. June 2018 22:08
Ostali prilozi istog autora: