Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

SAD
AMBASADOR BIH HRLE NA OBILJEŽAVANJU DANA NEZAVISNOSTI BIH I PROKLAMACIJA GRADONAČELNIKA SEATTLE-A
Autor: Fahra Kurdija
Objavljeno: 08. March 2017. 21:03:51


U subotu, 4.marta 2017. god, Bosanci i Hercegovci nastanjeni u državi Washington, zajedno sa komšijama i prijateljima drugih etničkih zajednica, svečano su obilježili 25.godišnjicu nezavisnosti BiH i inauguraciju BAI – Bosansko-američkog instituta.

Bosansko-američka zajednica u Seattleu, imala je posebnu čast, tog dana ukazati gostoprimstvo Ambasadoru BiH u SAD, Nj.E. Harisu Hrle.

Ambasador je u prepunoj sali Bellevue kommunity centra održao govor sa posebnim osvrtom na ključnu ulogu i uticaj bosanske dijaspore na javnoj i političkoj sceni američkog društva. Podržao je rad BAI-a i čestitao inauguraciju.

Tortu, napravljenu specijalno za ovu priliku podjelio je sa najmlađim učesnicima programa uz rođendansku pjesmu našoj jednoj i jedinoj domovini.

Njegovo prisustvo ovoj proslavi dalo je mnogo veći značaj i ulilo još više volje našoj omladini da sa još većim entuzijazmom nastavi započetu misiju kroz organizacije kao što su Vobg i sada BAI.Vidjevši kako je bosanskohercegovacki narod u Seattleu složan i organizovan u borbi protiv asimilacije i čuvanja svog identiteta, kulturnih i historijskih vrijednosti ogromne bosanskohercegovačke povijesti ambasador Hrle nije skrivao zadovoljstvo nastojeći u prepunoj sali prihvatiti razgovor sa svakim pojedincem, pružiti ruku...

U ovom veličanstvenom činu bosansko-američke zajednice, koji su priredili mladi intelektualci i studenti iz redova bošnjačke dijaspore, učešće su pored najmlađih i najljepših izdanaka VOBG-a uzeli zvaničnici iz vjerskog, kulturnog i političkog života zajednice, grada Seattlea i savezne države Washington.

Pomenut ćemo obraćanje gospodina Nick Licata, bivšeg lidera Gradskog vijeća Seattlea koji je dočekan i ispraćen gromkim aplauzom od strane auditorijuma.Zatim, jako emotivno obraćanje gospođe Joan McBride, takođe dugogodišnjeg prijatelja Bosne i bosanskog naroda u državi Washington što je pokazala svojim uticajem kroz Državno vijeće dok je bila član. Njeno pozitivno djelovanje na bosansko-američku zajednicu neće ostati zaboravljeno zahvaljujući našim predstavnicima iz redova BAI Instituta.

Idejni tvorac BAI Instituta Irfan Mirza, uručio je najveće priznanje gospođi Joan McBirde za njeno zalaganje u bosansko-američkoj zajednici.

Iznenađenje večeri na proslavi 25 godina nezavisnosti BiH i inauguraciji BAI bila je Proklamacija o Deklaraciji koju je potpisao lično Mayor grada Seattlea Ed Murray a koju je u njegovo ime pročitala Stacey Jehlik, direktor Internacionalnih poslova Seattlea.U Deklaraciji se jasno kaže da je 1. mart u ovom gradu priznat i proglašen kao Dan nezavisnosti BiH, potpisan lično od gradonačelnika i uveden u gradski registar za sve buduće generacije da znaju da su Bosanci konstitutivan i značcajan faktor društva na koji mogu računati, i da je grad Seattle počastvovan time.Važno je napomenuti da je gradonačelnik Ed Murray prepoznao instituciju satkanu od bosanske inteligencije koja se zove BAI i pomenuo je u Deklaraciji.

Oduševljenje, zahvalnost i ponos na mlade aktiviste iz naših redova koji su učinili sve da dođe do ove Deklaracije, prisutni su propratili stojeći i gromkim aplauzom.

Još jedno oduševljenje i ponos na organizatore ove večeri učinio je video link kojim se obratila Congresswoman Pramila Jayapal predivnom porukom bosansko-američkoj zajednici čestitajući Dan nezavisnosti BiH i inauguraciju BAI.

Zaista, ne postoje rijeci kojim bi se opisala atmosfera prisutnih već da smo svi počastvovani da smo dočekali da nas pozdravi jedan uticajan lider američkog političkog života tj. lider US House of Representatives kao što je Pramila Jayapal.A sve ovo doživljeno i prethodno opisano, desilo se upornim, mudrim i intelektualnim radom pojedinaca i udruženja iz redova bosanske i bošnjačke dijaspore koji trebaju samo našu podršku.
Sve u organizaciji mladih aktivista, koji su prije šest godina svoju misiju započeli buđenjem svijesti o genocidu u Bosni i Hercegovini kroz VOBG, kako bi glasovi bosanskog genocida doprijeli do svih sfera društva na ovom području i diljem svijeta.

Rezultati pokazuju da su se glasovi o istini o genocidu nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini daleko čuli zahvaljujući upornom radu mladih bosanskih studenata a koji danas proširuju svoje vidike i ideje kroz organizaciju BAI (Bosnian American Institut). U srži ove organizacije ostaće istraživanje istine o genocidu nad Bošnjacima, a ona će raditi na edukaciji i širenju svega onog što je genocid imao za cilj da sruši, a to su bosanska kultura, tradicija, bosanski jezik i uopšte identitet. Dokazali su da mi imamo divnu omladinu, željnu učenja i rada i omladinu kojoj je stalo da sačuva historiju i tekovine naše domovine. Ovo što su do sada postigli, postiže se samo timskim radom. Pokazali su i dokazali da to znaju i hoće. Tako se gradi budućnost zajednice i društva i trebamo biti ponosni na njih. Oni su naša budućnost.Naravno, nista ovo ne bi bilo izvodljivo bez idejnog tvorca i mentora ovih projekata gospodina Irfana Mirze, vrsnog inžinjera u Microsoft Corporaciji. Irfan i njegova supruga Sabina Šutković, svo svoje slobodno vrijeme i intelektualne sposobnosti dugi niz godina posvetili su Bosni, za Bosnu i za bosansko-američku zajednicu. Rade, volontiraju, organizuju i proizvode mlade vrsne lidere iz redova naše dijaspore koji će biti korisni faktori zajednice i društva. U svoj rad kroz volontiranje u Vobg i BAI osim što su ugradili sebe uključili su cijelu svoju porodicu koja je svestrano talentovana gdje srca publike uvijek plijeni učešće najmlađeg volontera Harisa. Irfan i Sabina su dugogodišnjim radom okupili oko BAI ono najbolje iz redova Bošnjaka Seattlea a budućnost će pokazati rezultate u koje nema sumnje. Zahvaljujući njima i radu naše omladine 1. mart, Dan nezavisnosti BiH je ušao u historiju ovog grada a mi se uz njih nadamo svijetlijoj budućnosti kako na obalama Pacifika tako i u nasoj jednoj i jedinoj domovini, Bosni i Hercegovini.

U prepunoj sali, dekoriranoj bosansko-američkim zastavama, bila je čast svakom pojedincu biti dio tog spektakularnog događaja.
Ostali prilozi:
» SAUDIJSKI ISLAM
Dr. Džemal Abdussettar | 18. November 2018 04:11
» GLAS MUHAMEDA DŽUMHURA NA BIH RADIJU TORONTO
Zijad Bećirević | 12. November 2018 13:13
» OKUPITE SE OKO BOSANSKOG NACIONALNOG I DRŽAVNOG CILJA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. November 2018 15:38
» MOJ ZAPIS O NOVOJ ILI SADAŠNJOJ TURSKOJ
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. November 2018 03:09
» KRITIKA NA KRITIKU PROF. DR. NERZUKA ĆURKA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. November 2018 01:11
» DODIKU I ČOVIĆU MORA SE STATI U KRAJ, A PRIJE TOGA BOSANSKOJ MEĐUSOBNOJ KAVGI!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. November 2018 15:44
» ČETVRT VIJEKA RADA, RAZVOJA, PROSPERITETA, EKSPANZIJE SANDŽAČKOG MEŠIHATA
Hfz. Abdurrahman ef. Kujević | 01. November 2018 13:28
» KAD RIJEČI PONESTANE, DOGAĐA SE NAROD
Ajša Čišija | 29. October 2018 16:17
» U KAKVOM AMBIJENTU ŽELIM DA ŽIVE BOŠNJACI
Larisa Karaosmanović | 29. October 2018 15:56
» ALBANCI ZA SADA ŽELE DA ŽIVE U VIŠE SVOJIH SUVERENIH DRŽAVA
Ibrahim Husejnović | 28. October 2018 11:43
» STAV ŠIZOFRENIJE HAMZE RIDŽALA U "STAVU" FILIPA MURSELA BEGOVIĆA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 26. October 2018 13:53
» MOSTAR JE VIŠE OD GRADA, A SLOGA MUSLIMANA U MOSTARU JE VAŽNIJA O SUJETE POJEDINCA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. October 2018 14:44
» JESU LI „LOPOVI“ DŽABA KRALI
Eset Muračević | 22. October 2018 21:51
Ostali prilozi istog autora:
» CRVENE RUŽE ZA SVAKI DAN
13. March 2016 23:56
» BAJRAM SUNCEM OBASJAN
04. October 2015 03:14
» NE LOMITE MI BAGRENJE!!!
16. October 2014 18:26
» AH, MERAKA U VEČERI RANE...
01. December 2012 13:21
» UZ DŽEKU DO SLOBODE!
15. December 2011 19:36