Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

MOGHERINI U SARAJEVU: U BIH U POSLJEDNJE DVIJE GODINE POSTIGNUTI IMPRESIVNI POMACI
Autor: trt.net
Objavljeno: 05. March 2017. 13:03:55


Strateški je važno za EU da BiH nastavi dalje na svom evropskom putu, da pravi iskorake, da postane članica zahvaljujući jednom opredjeljenju, jedinstvu i konstruktivnom pristupu, rekla je Federica Mogherini.

Visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku EU i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini poručila je u Sarajevu, nakon sastanka sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, da su u BiH u posljednje dvije godine postignuti impresivni rezultati.

Sastanku su prisustvovali i zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Mirko Šarović i Vjekoslav Bevanda kao i Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH.

Mogherini je podsjetila da je BiH posjetila prije dvije godine i da je tada promisan novi pristup EU prema BiH.

"Vrlo jasno se sjećam dvije stvari tokom tih posjeta. Prva je bila jedan skepticizam da BiH uopšte može napraviti bilo kakve iskorake na evropskom putu, a druga jedna nesumnjiva energija koju sam vidjela posebno kod mladih ljudi, ali i kod starijih generacija koji su snažno osjećali tu želju da BiH postane članica EU. Dvije godine je prošlo i zaista postignuti su impresivni rezultati", istakla je Mogherini.

Ti pozitivni pomaci, kako je kazala, polako su se predočili u neke pozitivne trendove.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: