Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Bivši agent BiH pred Međunarodnim sudu pravde u Hagu i ustavnopravni ekspert
TRNKA: MANDAT SAKIBA SOFTIĆA ZVANIČNO TRAJE I DANAS
Autor: Fena
Objavljeno: 14. February 2017. 13:02:33


Odlukom Predsjedništva BiH imenovan je agent BiH u Međunarodnom sudu pravde u Hagu po tužbi BiH protiv SR Jugoslavije Sakib Softić. I njegov mandat zvanično traje i danas, izjavio je za Fenu bivši agent BiH u ovom sudu, ustavnopravni ekspert Kasim Trnka.

Po njegovim riječima, ono što ovdje stvara sumnju je polemika u vezi sa tim da li je revizija presude novi postupak ili nastavak ranijeg postupka.

- U Statutu i Pravilima Međunarodnog suda pravde nema odredbe po kojoj se podnošenje prijedloga za reviziju presude toga suda smatra novim postupkom. Ukoliko je Sud u nekom slučaju, inače rijetkih prijedloga za reviziju, zasnovao novi predmet, za to nije imao uporišta u navedenim dokumentima i mogao je to pravdati samo praktičnim razlozima evidentiranja predmeta. Iz navedenog se može vjerodostojno zaključiti da je prijedlog za reviziju nastavak postupka u kojem se ne otvara rasprava ni o jednom drugom pitanju o kojem je odlučeno, osim o onom koje je označeno u prijedlogu za reviziju - kaže Trnka.

Ukoliko ovlašteni predstavnik tužene strane ospori aktivnu legitimaciju agenta BiH, o tome, kao o prethodnom pravnom pitanju, nakon rasprave, treba da odluči Sud.

- Nema mjesta političkom diskursu o kvalitetu mandata agenta - zaključio je Trnka.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: