Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

ŽELJKO BUDIMIR: JEDINI ODGOVOR NA SRBOVANJE U RS-U JE TUŽBA ZBOG GENOCIDA
Autor: NAP
Objavljeno: 10. January 2017. 23:01:28


U bh. entitetu Republika Srpska jučer je obilježen 9. januar, kojeg u ovom dijelu BiH slave kao entitetski praznik, iako je Ustavni sud BiH krajem 2015. obilježavanje ovog datuma proglasio neustavnim.

Prije toga, 25. septembra 2016. godine, građani bh. entiteta Republika Srpska izjasnili su se na referendumu, također neustavnom, da žele da se 9. januar obilježava kao dan Republike Srpske, unatoč presudi Ustavnog suda.

Međunarodna javnost takvo je ponašanje ocijenila nedopustivim. Iz OHR-a najavljuju sankcije Miloradu Dodiku, reagirala je i Američka ambasada ali i NATO štab u Sarajevu.

Bivši predsjednik Federacije BiH i umirovljeni general HVO-a Živko Budimir kaže u intervjuu za agenciju Patria da referendum o 9. januaru kao i proslava ovog datuma usprkos presudi Ustavnog suda BiH govori da se za takvo ponašanje više ne može kriviti samo vlast u RS-u, već i građani koji podržavaju takvo djelovanje.

- Bošnjačka strana na to je morala konkretnije odgovoriti – smatra Budimir.

- Ni hrvatska politika ne može i ne smije, zbog Hrvata protjeranih sa područja današnje RS i zločina koji su tom prilikom počinjeni od postrojbi JNA, VRS, MUP-a RS-a i dragovoljačkih postrojbi iz Srbije od ovog problema prati ruke kao Poncije Pilat.

- U nekoliko navrata sam govorio u razgovoru s istaknutim članovima, pa i liderima SDA, i drugih stranaka, pa čak izgovorio u Parlamentu Federacije, da je presuda Kaznenog suda za ratne zločine u Hagu, kako je u Srebrenici počinjen genocid neosporna činjenica. Od Nirnberškog procesa utvrđena je praksa da je počinitelj genocida dužan obeštetiti žrtve genocida. Tu se misli na obitelji ubijenih u genocidu. Da li je ikada bošnjačka politika pokušala nametnuti obavezu RS-u da obešteti obitelji onih koji su stradali u genocidu. Ne, nije. Naprotiv, to radi Federacija iz proračuna Federacije BiH. Federacija obeštećuje obitelji ubijenih u genocidu,a to znači i Hrvati i Bošnjaci koji žive u Federaciji, a Republika Srpska prema njima nema nikakvih obaveza.

- Nakon referenduma o 9. januaru imate potvrdu da većina građana u RS-u potvrđuje da su pravni sljednici te Republike Srpske, koja je odgovorna za genocid. I opet nemate nikakvu reakciju. Bošnjačka politika je morala reagirati – kaže Budimir.

- Kada bi doveli RS pred finansijski kolaps, onda bi mogli izaći pred srpski narod i reći; „Mi ne želimo vas uništiti finansijski. Preuzet ćemo zajedno probleme, rješavat ćemo ih iz proračuna BiH zajednički, ali prestanite srbovati“! „Dajte da napravimo normalnu državu“! Time bi pružili ruku, pokazali da nije namjera uništiti Srbe u BiH, već samo graditi normalnu Bosnu i Hercegovinu. Da li je to do sada neko uradio? Nije! Nije ni pokušao! – kaže Budimir.

Na pitanje da li se zakasnilo sa traženjem da RS obešteti porodice ubijenih u genocidu, Budimir kaže da se nije zakasnilo.

- Ne, to se još može uraditi. Ali nikako da to neko uradi. Ja sam to tražio prije tri godine. Ali nije bilo volje. Nema je ni danas već se na ovako važnom pitanju politiziranjem pokušava ostvariti trenutna politička korist – kaže Budimir.

Bivši predsjednik Federacije kaže da mu je Milorad Dodik u četiri oka rekao u Laktašima da ga BiH ne zanima. RS želi izvesti iz BiH.

- Ja opet smatram da nije prihvatljiva bilo kakva podjela BiH koja rezultira Republikom Srpskom kao novonastalom državom, ili bilo kakvom drugom organizacijom. To sam rekao i Dodiku. Takva država ne bi funkcionirala ni dvije godine, nego bi se priključila Srbiji. A to ugrožava hrvatske nacionalne interese – smatra Budimir.

On dalje dodaje da Bosna i Hercegovina, Hrvati u BiH, kao i Bošnjaci plaćaju danak zbog pokušaja NATO-a da odvoji Srbiju od Rusije. NATO Srbiji, kaže Budimir, zbog toga pravi ustupke, gleda joj kroz prste bez obzira na sve što je učinila tokom raspada Jugoslavije, a to 'praštanje' je još i intenzivirano nakon bombardiranja Srbije. NATO, kaže Budimir, Srbiji želi pokazali kako im oni nisu neprijatelj i na taj način ostvariti priključenje Srbije NATO-u.

- Vodećim zemljama NATO saveza mora biti jasno da političko vodstvo Srbije koje slijedi ideju Memoranduma SANU i smjernice Srpske pravoslavne crkve ne želi i neće Srbiju uvesti u NATO – kaže Budimir.

Daytonsko uređenje Bosne i Hercegovine velika je pogreška Međunarodne zajednice i State Departmenta smatra bivši predsjednik FBiH.



Ostali prilozi:
» SARAJEVSKI VITEZOVI - POZDRAV DOMOVINI
Eset Muračević | 18. June 2018 13:16
» NASTAVAK RADOVA NA PRVOJ DŽAMIJI U GRACU
Emir Serdarević | 16. June 2018 22:08
Ostali prilozi istog autora: