Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Član Predsjedništva BiH podržao Inicijativu za Stolac: Nećemo podržati da se budžet Stoca donosi bilo gdje nego u Stocu
IZETBEGOVIĆ IZ STOCA PORUČIO: CIK JE DAO SEBI ZA PRAVO DA BUDE SUDIJA
Autor: N1
Objavljeno: 23. December 2016. 15:12:42


Bakir Izetbegović je danas boravio u Stocu gdje je razmatrao situaciju u ovoj općini nakon sastanka sa lokalnim Opštinskim vijećem.

"Stolac pripada svima koji žive u ovom gradu. Ovo nije ekskluzivno ničiji prostor. Pripada svima koji su ovdje rođeni. Mi podržavamo takav Stolac i Inicijativu za Stolac koja želi omogućiti da Stolac bude takav. Nećemo podržati da se budžet Stoca donosi bilo gdje nego u Stocu. Nećemo amnestirati greške CIK-a u odnosu na ovaj grad, uzeli su sebi za pravo da budu sudije i istražitelji. Pozivam ih da ne idu u ovom smjeru. Neka omoguće da se održe izbori u ovom gradu", kazao je Izetbegović.

Ukoliko se taj prijedlog ne usvoji, slijede nove tužbe.

"Ići ćemo nanovo sa žalbama i tužbama, ali da ne nagađamo. Nadam se da to neće uraditi jer nema rješenja u tome da CIK uradi nešto što rade građani i birači".

Glede situacije u Mostaru, sa HDZ-om je postojao dogovor, tvrdi Izetbegović.

"HDZ nas je ostavio u smislu Mostara. Nisu trebali takvu stvar uraditi, to je stvar povjerenja. Što se tiče Stoca, nismo pomirili stavove. Pokušali smo, razgovarali ali nismo našli zajedničko rješenje. Svi moraju dobiti šansu".

O članku koji je uzbrukao strasti u regiju o podjeli Balkana na Veliku Srbiju, Albaniju i Hrvatsku a koji je napisao autor Timothy Less iz magazina Foreign Affairs, Izetbegović je kazao:

"Namjerno sam izbjegavao da komentarišem pisanje nekih trećerazrednih činovnika iz bivših ambasada. Nemoguće je to. Jedino sam mogao proizvesti konflikt. Čak i oni koji iz Banjaluke koji šalju poruke takve, ne bi napisali ili pomislili nešto o podjelama. Nema ništa od podjele BiH, nema ništa od novih entiteta i nema nikakvih unutrašnjih podjela".

O nedavnom nezadovoljstvu i sukobima unutar stranke SDA, Izetbegović je kazao:

"Imamo 4 nezadovoljnih u državnom parlamentu. Mi ćemo nastaviti s njima razgovore, mislim da se to preuveličava. Nekim je cilj da vide da ima problem i u SDA. Svakom odgovornom u SDA ne bi trebao biti cilj da slavi poziciju SDA".

Dodatno je pojasnio koji je bio problem sa HDZ-om glede Mostara.

"Sa HDZ-om smo bili dogovorili nešto glede Mostara što je tražio PIC. Da to bude jedinstven grad sa jednim vijećem. Zatim bi izvukli podjedinice a ne neke nove opštine. Nešto što je potpuno uobičajena stvar u EU".Ostali prilozi:
» DR. CERIĆ: ĆAMIL DURAKOVIĆ - ČUDO BOSANSKOG (NE)OTPORA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. January 2019 13:36
» PUTIN SLETIO U BEOGRAD, DOČEKAO GA VUČIĆ
Hina | 17. January 2019 13:29
Ostali prilozi istog autora: