Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U povodu 25. novembra
BOSNA U AUSTRALIJI: DOMOVINO, SRETAN TI ROĐENDAN!
Autor: Mick-Mirsad Maslić
Objavljeno: 30. November 2016. 21:11:27
Ponovo smo na poznatom mjestu, u prekrasnoj Glavnoj sali Bosanskog kulturnog centra u Sydney-u. Tu se, ove godine, održava centralna trodnevna manifestacija obilježavanja Dana Državnosti Bosne i Hercegovine (“Statehood Day of Bosnia and Herzegovina”). Sutra je koncert za mlade, a u nedelju, na terenu unutar kompleksa BKC-a, egzibicioni fudbalski meč.

Danas je petak, 25. novembar, sedamdeset treći rođendan naše domovine. Već na ulazu nas dočekuju antologijski zvuci pjesme Kemala Montena“Zemljo moja”, koju nadahnuto, uz “Ambasadore” pjeva Ismeta Dervoz.
“Vidim polja što se žitom zlate i na brijegu vidim rodni dom”…
A na velikom platnu se lagano, u tačno određenim intervalima, smjenjuju poznati krajolici. Svako svoj “rodni dom” može lako prepoznati. Ovde Bosna, kao i uvijek, živi
punim životom.

Svi su zauzeli svoja mjesta: političari, vjerski dostojanstvenici, ugledni gosti, “obični gosti”, mi domaći. Tu je i Australka Kym Vercoe. S porodicom je smještena, a gdje bi drugo, među domaće, članice hora “Modra rijeka”. Umjetnici žive u svom sopstvenom svijetu i uvijek imaju nešto dodatno da kažu jedni drugima.

Voditeljica Dženita Čengić Karup je pozdravila prisutne, simultano, na oba jezika, izvanrednom engleskom i maternjem bosanskom.
Intoniranje himni. Uživamo u lirici australijske rodoljubive nacionalne pjesme “Advance Australia fair”, “Lijepo napreduj Australijo”. Naša je, nažalost, samo u instrumentalnoj verziji. A i nema drugu. Dušmani nam i to zabraniše, da svečanom pjesmom, riječima, iskažemo ljubav i privrženost svojoj domovini.

Safet Alispahić koordinator AUBHA (Australijska Unija BH Asocijacija), koja je organizator ove svečanosti, je zvanično otvorio skup, svima zaželio dobrodošlicu i
čestitao Dan Državnosti.
A onda Slađana Hodžić i hor “Modra rijeka”. A gdje su one tu su divni skladni zvuci, žubor glasova. I emocije. Tu je i Danny Herceg sa harmonikom. Krenuše sa “Bosno moja”, misli odlutaše…


Danny i hor ”Modra rijeka” (Photo: E. Šerifović)


Skupu se obratio Mr Hasan Alijagić alfa i omega BKC-a bez koga, kako mi objasniše, ne bi ni bilo ove “Male Skenderije” u Sydney-u. U pet-šest minuta koje su mu dodjelili
organizatori, uspio nas je podsjetiti na detalje iz bremenite i komplikovane historije BiH, a koji su od krucijalnog značaja za Dan Državnosti koji danas obilježavamo.
Lijepo i emotivno. Hvala ti Hasane. Ne samo za ovo većeras.


Mr Hasan Alijagić (Photo: E. Šerifović)


Ambasador BiH u Australiji, Bakir Sadović, koji početkom iduće godine završava trogodišnji mandat, je ukratko referisao o onome što je urađeno u proteklom periodu, a šta je još uvijek “work in progress”. Gospodine Ambasadore, Ekselencijo…dragi naš Bakire. Hvala ti što si, za ove skoro tri godine, uvijek pozitivno odgovarao na naše pozive i zahjeve. Želimo ti da časno i profesionalno predstavljaš našu zemlju u svakoj narednoj destinaciji u koju te diplomatske dužnosti dovedu. Nemoj nas zaboraviti, jer mi smo dio istog tima. A možeš i posvjedočiti, želja nam je da se i u domovini, naš glas češće i glasnije čuje. Znaš na šta mislim.

I za kraj, jedna neformalna fotografija, sa rajom, onako za dušu, za nezaborav.


Bakir Sadović, Kym Vercoe i nekompletni hor “Modra rijeka” (Photo: M. Maslić)


U logičnom slijedu smjenjuju se folklor, pozdravi i čestitke zvaničnika, prigodna muzika i poezija.
Kada oni izađu na scenu, sve oživi, vatromet boja i osmijeha. Članice i članovi KUD-a “Zambak” (ljiljan).


Najmlađi i najslađi (Photo: M. Maslić)

Lijepe i razigrane Photo: E. Šerifović


David Clarke, član Parlamenta NSW i Wendy Waller, gradonačelnica Liverpula, su prigodnim rječima pozdravili skup, pohvalili saradnju sa bosanskom kulturnom zajednicom i čestitali praznik.
A potom su nas, Emin Šerifović na bosanskom i Dženita Čengić Karup na engleskom, podsjetiili na nezaboravne stihove Maka Dizdara iz pjesme “Zapis o zemlji”. Oda Bosni za sva vremena.

Uz erupciju oduševljenja za mikrofon je stala Kym Vercoe, pozdravila prisutne na svom
maternjem jeziku uz puno bosanskih riječi. Sve smo razumjeli što je rekla, a razumjeli bi je i da ništa nije rekla. Ona je, jedna od rijetkih, koja je govorila kada je trebalo. I to
čini u svakoj prilici. Dobra naša Kym, uskoro se i u kolu našla.

Pozdrave i čestitke je uputio i predstavnik AUBHA iz Melburna, Munib Ramović. Poslije je i zapjevao, kao i naš stari prijatelj Ekrem Kobić.

Svoje sopstvene stihove posvećene “Zemlji Bosni”, na engleskom, govorila je mlada Hena Huseinspahić. Fascinira i raduje njen osjećaj pripadnosti BiH, mada je sama rođena i oduvijek živi u Australiji.


Hena Huseinspahić govori svoje stihove
Šta reći o ovoj ljepoti: Sara Čampara recituje na bosanskom (Photo: E. Šerifović)


Da bosanski jezik nastavlja da živi u Australiji pokazale su tri uspješne učenice Bosanske Etničke Škole u Liverpulu (BES) Sabina Hečo, Samira Okanović i Sara Čampara.
Najstarija od njih, Sabina Hečo, zbog uspjeha u BES-u je nagrađena od ministra u vladi NSW.

Približava se kraj godine, vrijeme je da se povuče crta i proglase pobjednici za 2016.
Safet Alispahić je pročitao one koji su, po sudu AUBHA, bili najbolji u profesionalnoj
djelatnosti koju obavljaju. Bez posebno određenog redoslijeda navedeni su: Face TV, Hayat TV, Channel 31-Melburn, Kulturni Centar iz Perta i Kulturni Centar iz Melburna.
Nisu zaboravljeni ni veterani, šampioni dobrovoljnog rada, časni članovi zajednice Mehmed Čardaklija, Azim Čampara i Alija Bašić.
Priznanja im je uručio ambasador Bakir Sadović. Niko od njih nije htio izreći nekoliko riječi u mikrofon. Pa šta su to uradili da budu nagrađeni? Sasvim je normalno biti
na pomoći zajednici kojoj pripadaš. Bez obzira šta je u pitanju. Zvuči razumno?
Možda smo mi ti koji su pobrkali kriterijume!
Ipak siguran sam da im je drago što je njihov rad prepoznat.


Časni Mehmed Čardaklija prima zahvalnicu (Photo: M. Maslić)


Oficijelni dio je završen. Bilo je kao i obično, dostojanstveno, svečano i emotivno. Niko to ne radi kao mi u Sydney-u. Vidimo se 1. marta na obilježavanju Dana Nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

A sada malo za svoju dušu. Danny i harmonika, nekoliko članica hora i tradicionalne bosanske pjesme sevdalinke, - “ogledala duše”. A i mi drugi pripomažemo. Ko koliko može.
“Aj, ima l' jada k'o kad akšam pada, kad mahale fenjere zapale, kad tanani dršću
šadrvani…”


Neumorni Danny i dvije članice hora”Modra rijeka”, neoficijelno (Photo: M. Maslić)


Ove noći su zamjenjene uloge, djeca opominju roditelje da je vrijeme da se ide kući. “Ma samo da još ovu čujem”… Zvuči poznato?

Šta poželjeti svojoj etnički podjeljenoj zemlji na dan njenog rođenja. Ljudski je nadati se. A bosanski čovjek na stečku uvijek stoji uspravno, nikada ne leži. Zar ne?
Domovino, sretan ti rođendan!

From Diaspora with love!

Mr Mick Mirsad Maslić
Sydney, November 2016.Ostali prilozi:
» HAMZIĆ: OVAJ ŽIVOT I NIJE ŽIVOT
Eset Muračević | 17. November 2018 12:40
Ostali prilozi istog autora:
» U ZEMLJI LAŽI I OBMANA…
07. November 2016 20:43
» NI ZRNO ŽITA NEPRIJATELJU BOSNE
27. October 2016 14:39
» "OČIMA NEDUŽNOG DJETETA"
20. October 2016 18:21
» TO “ENERGOINVEST” WITH LOVE
21. September 2016 14:57
» SUMNJIVI MANJINCI
02. September 2016 14:47
» SRCEM I DUŠOM UZ SREBRENICU
26. August 2016 17:55
» TUGA VIŠEGRADA
19. August 2016 15:37
» SRCEM I DUŠOM UZ SREBRENICU
15. July 2016 14:50