Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Pisana rijec

Nove knjige
PUBLIKOVANA PRVA DVOJEZIČNA FOTOMONOGRAFIJA “ROŽAJE POD HAJLOM” AUTORA DŽENISA NURKOVIĆA
Autor: B.net
Objavljeno: 21. November 2016. 14:11:59

ROŽAJE: Promotori fotomonografije “Rožaje pod Hajlom” autora Dženisa Nurkovića


Početkom novembra publikovana je prva dvojezična fotomonografija “Rožaje pod Hajlom” autora Dženisa Nurkovića. Pored uspješne promocije u Rožajama planirana je promocija fotomonografije u Sarajevu i Podgorici.

Prva dvojezična knjiga koja obuhvata historijat grada, kulturu, sakralne objekte, historijske ličnosti, sport, tradicionalnu kuhinju, planine, uz fotografije koje su snimljene isključivo na prostoru opštine Rožaje.

Recenzent knjige prof. dr Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu u recenziji je zapisao: “Ova dvojezična knjiga je namijenjena svima onima koje zanima ovaj prostor, koji su ga posjetili ili namjeravaju to učiniti, ali i onima koji su zaljubljenici u netaknutu prirodu punu raznolikosti i kontrasta, sa pečatom bogate kulturno-historijske tradicije. Jednim kompleksnim i multidisiplinarnim pristupom, stilski prilagođenim svim čitateljima, predstavljeni su svi aspekti ovog područja: priroda, društvo, kultura, sport i td. Za veliki turistički potencijal ovo područje može zahvaliti činjenici da spada u najbolje očuvane prirodne sredine u Crnoj Gori (zdrava planinska klima, bistri izvori, veličanstveni kanjon Ibra, atraktivne stočarske kućice itd.). Ovo područje je idealno za alpinizam, planinarenje, lov, ribolov, aktivni odmor, seoski turizam, posmatranje ptica i leptira te za one koje interesira ljekovito bilje, šumski plodovi i gljive.

Ova knjiga je izvanredan vodič kroz Rožaje, u kojoj su opisani svi aspekti ovoga kraja, te da njegovi stanovnici trebaju biti zadovoljni što postoji ovakvo djelo, a ostali koji budu u prilici da ostvare uvid u sadržaj rukopisa sigurno će poželjeti i da ga posjete – zaključio je Škrijelj.

Prema riječima poznatog biologa i kulturnog poslenika mr Halila Markišića u monografiji je lijepo opisan i obrazložen povoljan geografski položaj rožajskog kraja. ''Kroz ovaj prostor, u prošlosti je vodio važan karavanski put između Pešterske visoravni na sjeveroistoku, i Metohijske ravnice na jugu i jugoistoku, spajao je izrazito stočarski kraj sa žitnicom. Drugi važan put je spajao Gornje Polimlje sa Novopazarskom kotlinom i Kosovom niz dolinu Ibra. Kroz Rožaje se prolazilo, u Rožaje se dolazilo, iz Rožaja se išlo. Tako je Rožaje postalo raskrsnica važnih puteva i trgovine. U njemu su se susretali ljudi, narodi, kulture. Razvijala se tradicija tolerancije i suživota. U svim teškim vremenima, ta humana crta ljudi ovog kraja dolazila je do punog izražaja, što se u ovoj monografiji posebno ističe, a poglavlje Rožaje - Musafirska kuća je tome posvećeno. Tako je bilo u vrijeme Prvog svjetskog rata kada su Rožajci lijepo ugostili promrzlu i iscrpljenu srpsku vojsku na putu prema Albaniji, tako je bilo tokom Drugog svjetskog rata kada su Rožajci u kuće primili preživjelo bošnjačko stanovništvo iz Donjeg Bihora ali i pravoslavce koje su napadale lokalne bande, a tako je bilo i za vrijeme krvavog raspada Jugoslavije 1992. godine kada su Rožajci pružili bratsku ruku pomoći protjeranim Bošnjacima iz Istočne Bosne, Trebinja... a 1999. godine i izbjeglim Albancima sa Kosova. O tome bi se mogle knjige napisati, o tome su pjesme pisali rahmetli Zaim Azemović i Alija Džogović, a onoj poznatoj Beograđanki – Nataši Kandić dovoljna je bila samo jedna rečenica, koju će te naći u ovoj monografiji: ''Rožajci su najbolji narod na svijetu''. Zato je potpuno opravdano, metodološki ispravno i lijepo, a čudim se kako se toga sjetio, autor Dženis Nurković počeo ovu knjigu sa dobrodošlicom i prijateljskim i bratskim vezama Opštine Rožaje sa drugim opštinama u Turskoj, Bosni i Hercegovini i Sloveniji.'' – kaže Markišić, jedan od recenzenata fotomonografije.


Detalj sa promocije: Publika i promotori


Na promociji knjige ''Rožaje pod Hajlom'' u Rožajama prof. dr Rašid Hadžić je istakao da je riječ je o djelu koje je Dženis strpljivo stvarao sa mnogo ljubavi prema gradu u kojem živi. Ljubav prema Rožajama, koja je pretočena u fotomonografiju, on je odlučio da pokloni gradu.

Autor fotomonografije Dženis Nurković se nada da će ubrzo knjiga biti promovisana u Sarajevu i Podgorici gdje će čitaoci koji budu detaljno prelistali i pročitali knjigu a uporedo i pratili fotografije koje su svakako i sihronizovane sa tekstom vidjeti puno ljepota rožajskog kraja, prelijepu prirodu, prelijepe planine koje ostavljaju bez daha, izvore, vodopade, jezera, kulturnu baštinu, običaje, turističke potencijale, historijat i mnogo toga vrijednog... Knjiga je uporedo na bosanskom i engleskom jeziku i može da posluži svima, kako turistima tako i potencijalnim stranim investitorima koji žele da svoj kapital ulože u našoj opštini u oblasti turizma, drvne indistrije, poljoprivrede i slično.

- Pitaju me, koji je motiv bio da uradim nešto ovako, prvo sam želio da uradim nešto što će nadam se mnogima koristiti, čitaoci i gledaoci fotografija iz ove knjige mogu naučiti mnogo o Rožajama, a zatim sam želio da Rožaje prezentujem kroz ovaj vid printane forme na najljepši mogući način jer to ovaj mali grad velikog srca zaslužuje – kaže autor Dženis Nurković.

Fotomonografija je luksuzno opremljena sa lakiranim fotografijama kojih ima 455 na 152 strane. Izdavač ove knjige je rožajska ''Avlija''.

Ostali prilozi:
» MAJKO – NIJE ME BOLJELO DOK SAM UMIRAO!
Ramzija Kanurić-Oraščanin | 05. June 2018 16:35
» ZEJNEPIN JEMIN
Hajrudin Mekić Lule | 03. May 2018 21:25
» ODRAZ U OČIMA
Said Šteta | 18. April 2018 18:15
» RIJEČI KOJE MILUJU KAO VJETRIĆI KOJI PIRE
Suada Suljić Sokolović | 11. April 2018 20:25
» „TRAGOM ČAJA OD PAPAJE“ U TEŠNJU
Bošnjaci.Net | 09. April 2018 03:14
» OBRAZ
Senada Đešević, prof. | 19. March 2018 14:28
» PERVA: DRINA JE TEKUĆI BOŠNJAČKI MEZARISTAN
Suada Suljić Sokolović | 16. March 2018 01:37
» PLAV: "MLADI SU UKRAS SVIJETA"
B.net | 14. March 2018 14:17
» PJESNIK RAGIP SIJARIĆ
Alija Kadrić | 06. March 2018 21:06
» „BATONOVE PRIČE“ U GRADU PIRAMIDA
Bošnjaci.Net | 18. February 2018 11:10
» BATONOVI MUHABETI “ZENIČKI AMBASADORI“
Said Šteta | 13. February 2018 19:28
» BOSNA U SRCU, RIJEČI I KNJIZI
Suada Suljić Sokolović | 12. February 2018 20:47
Ostali prilozi istog autora: