Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Biznismen Hako DULJEVIĆ kaže da su realne šanse da se kandidira za predsjednika Republike Srbije
MOJ SAN JE DA BUDEM ZASTUPNIK I PROMOTOR VRIJEDNOSTI OBIČNOG, ČESTITOG, RADNOG I POŠTENOG ČOVJEKA
Autor: Muhamed Mahmutović
Objavljeno: 16. November 2016. 14:11:38
Ugledni biznismen porijeklom iz Sandžaka, Hako Duljević, koji živi u Sarajevu, poznati je aktivista i borac za ljudska prava. On je ujedno i predsjednik Bošnjačke nacionalne fondacije (BNF). Njegov nedavni status na društvenim mrežama je izazvao burne reakcije, što je bio jedan od povoda da popričamo sa gospodinom Duljevićem za web magazin Bošnjaci.Net. Status se odnosio na kandidaturu za predsjednika Srbije, početkom naredne godine.


Hako DULJEVIĆ: Jasno je meni šta je Srbija, čija je i kome kao država prvensteno pripada. Jasno je meni i ko u njoj ima „prednost“ i onda kada te prednosti realno nema, ali danas je 2016. godina, a ja smatram da je vrijeme da se prestanemo dijeliti, osim po sposobnostima, entuzijazmu, viziji, želji i programu koji želimo sprovesti...ja sam optimista!


Postoje realne šanse da se kandidiram za predsjednika Republike Srbije

Bošnjaci.Net: Gospodine Duljeviću, o čemu se zapravo radi?
DULJEVIĆ:
Da odmah na početku razjasnimo. Nisam se kandidirao, nit' sam najavio kandidaturu u pravom smislu te riječi. Napisao sam da postoje realne šanse da se lično kandidiram za predsjednika Republike Srbije na predstojećim predsjedničkim izborima, kao i to da već aktivno obavljam konsultacije sa mojom porodicom, saradnicima, prijateljima i ljudima do čijeg mišljenja izuzetno držim, što će u konačnici činiti i glavnu prevagu vezano za donošenje moje konačne odluke po pitanju spomenute kandidature.

Bošnjaci.Net: To ste najavili prije par sedmica, ima li nešto novo na tom polju i kako teku te konsultacije?
DULJEVIĆ:
Rano je govoriti o rezultatima i konačnoj odluci, jer je preostalo još puno razgovora o tome. Istina, do mene su već stigla brojna mišljenja i razni prijedlozi, komentari... Javljaju se oni koji su mišljenja da se ne trebam kandidirati, ali se javljaju i oni koji me podrazvaju, ohrabruju pa čak i mole da se kandidiram... Ovih drugih je, za sada, puno više i ta vrsta podrške bi mogla predstavljati dobar je start, no jedini razultat koji priznajem su izbori.

Zabrinut sam za stanje u regionu,
od tog stanja zavisi i status mog bošnjačkog naroda

Bošnjaci.Net: Šta čini Vaše glavne motive kad je u pitanju eventualna kandidatura?
DULJEVIĆ:
Duboko sam zabrinut za stanje u regionu, od tog stanja zavisi i status mog bošnjačkog naroda, ali i svih nas koji sebe smatramo normalnim ljudima, nas koji želimo živjeti u miru, stvarati nove vrijednosti i takmičiti se u činjenju dobra. Mir, odnosno, konačno, iskreno i trajno pomirenje bošnjačkog, srpskog, hrvatskog i albanskog naroda u regionu je jedini put koji do uspjeha vodi sve nas. Svi vidimo da mladi odlaze, vanjska politika Srbije je nedefinirana, pričamo o pristupanju EU, a zapravo nema nijednog važnog pitanja od nacionalnog značaja oko kojeg smo postigli konsenzus.

Vrijeme da se prestanemo dijeliti

Bošnjaci.Net: Može li Srbija dobiti Bošnjaka za predsjednika?
DULJEVIĆ:
Većina ljudi smatra da to nije moguće, ali ja to ne posmatram tako. Jasno je meni šta je Srbija, čija je i kome kao država prvensteno pripada. Jasno je meni i ko u njoj ima „prednost“ i onda kada te prednosti realno nema, ali danas je 2016. godina, a ja smatram da je vrijeme da se prestanemo dijeliti, osim po sposobnostima, entuzijazmu, viziji, želji i programu koji želimo sprovesti...ja sam optimista!

Bošnjaci.Net: Na čemu se zasniva Vaš optimizam?
DULJEVIĆ:
Da bi neko bio dobar građanin, saputnik, saradnik, sagovornik, predsjednik, prije svega mora biti dobar čovjek. Dakle, gledano kroz tu prizmu, imam puno pravo da mislim da postoje dobre šanse za pobjedu, jer dolazim iz naroda, ne glumim dobrog čovjeka, materijano sam ostvaren, sposoban sam, promišljam i govorim narodski. Vidite, u ovoj državi skoro da ne postoji instanca na kojoj je običan čovjek valjano zastupljen. Moj san je da budem zastupnik i promotor vrijednosti običnog, čestitog, radnog i poštenog čovjeka.Ostali prilozi:
» KANADSKE ČESTITKE BOSNI I HERCEGOVINI ZA DAN DRŽAVNOSTI
Bošnjaci.Net | 25. November 2020 14:40
» DAN DRŽAVNOSTI BIH OBILJEŽEN U MOSTARU I NEVESINJU
Anadolu Agency (AA) | 25. November 2020 14:27
Ostali prilozi istog autora:
» NEVIDLJIVI TERORISTA
26. March 2020 17:01
» TRIO ŠTETOČINA
03. October 2018 17:19
» KO SU TURCI, A KO SU POTURICE?
26. October 2017 15:29
» FUNKCIONERI I AKCIZE
05. July 2017 13:12