Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Susreti KBSA

Rusko-srpski-crnogorski teroristi i kriminalci
DA LI SU NACIONALISTI IZ RUSIJE HTJELI DA RUŠE VLAST ILI JE SUKOB RUSKO-SRPSKIH I CRNOGORSKIH KRIMINALACA U CRNOJ GORI
Autor: AA
Objavljeno: 06. November 2016. 16:11:17


Crnogorski državni organi otkrili su da su ruski nacionalisti formirali kriminalnu organizaciju na teritorijama Crne Gore, Srbije i Rusije, sa ciljem vršenja krivičnog djela terorizma, 16. oktobra u Crnoj Gori. To je danas saopštio glavni specijalni tužilac Crne Gore Milivoje Katnić, napominjući da su nacionalisti iz Rusije kao početni zaključak uzeli da se vlast u Crnoj Gori na čelu sa Milom Đukanovićem ne može promijeniti na izborima i da je treba nasilno srušiti, javlja Anadolu Agency (AA).

Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore danas je organizovalo konferenciju za medije, na kojoj su predstavljeni detalji pokušaja terorističkog napada na dan izbora u Crnoj Gori.

Tužilac Katnić je kazao da je jedan od organizatora ovog pokušaja napada, članovima kriminalne grupe "jasno izdao naređenje da se premijer Crne Gore likvidira". On je rekao da postoji osnovana sumnja ”da je jedno lice, koje bi izašlo na binu u 23 sata iz jedne političke strukture, trebalo da preuzme rukovođenje ili kako se kaže komandovanje čitavom ovom strukturom, političarima, građanima i teroristima”.

”I organizovalo i komandovalo nasilan ulazak u Skupštinu Crne Gore”, kazao je Katnić.

Pojasnio je da su dva lica iz nacionalističkih struktura iz Rusije pozvala ”određeno lice koje je okrivljeno u ovom predmetu” i iznijeli mu, kako je rekao, plan ”da isti realizuje kroz angažovanje većeg broja ljudi koji bi učestvovali po tačno određenim pravilima i zadacima”.

”Zato su mu dali sredstva i obavijestili da će oni sa njim doći, što se desilo i rukovoditi ovim aktivnostima. U tom pravcu ovo lice je kontaktiralo više lica u Srbiji, predložilo im sadržinu plana i njihovu ulogu, što su oni prihvatili, i više njih došlo u Crnu Goru. Plan je bio da dođe oko 500 pripadnika ovih struktura u noći 16. oktobra i da kriminalni plan vrše nasilnim putem”, rekao je Katnić.

Govoreći o tome hoće li biti procesuiran neko iz Crne Gore, Katnić je rekao da imaju operativna saznanja o kojim licima je riječ u većini slučajeva.

”Mi na jedan posvećen način radimo na tome da lica budu otkrivena, da prikupimo dovoljno krediblnih dokaza, podignuti optužnicu i ovaj inicirajući dio pretvoriti u održavajući dio i iznijeti pred nezavistan sud kako bi se dokazalo da su ova lica počinila krivična djela”, kazao je Katnić.

Na konferenciji su prikazane fotografije i snimak zaplijenjenog oružja i opreme, za koju se sumnja da su organizatori napada planirali da je upotrijebe.

”Ova oprema koja je danas ovdje može da se subjektivno gleda. Mi smo kazali koja je njena namjena. Što se oružja tiče, jasni smo. Ova kriminalna organizacija je pored ljudstva sa teritorije Crne Gore i Rusije planirala da ubaci posebno ljudstvo, koje je posebno obučeno sa teritorija drugih država i kojih je brojčano bilo 50, i za kojih je bilo obezbijeđeno 50 automatskih pušaka i 50 pištolja sa istom uniformom”, rekao je Katnić, napominjući da postoje dokazi da je postojalo oružje i da je bilo namijenjeno za Crnu Goru.

Glavni specijalni tužilac je saopštio i da su ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović i mitropolit Amfilohije opredjeljujuće uticali da se građani ne okupe ispred Skupštine u izbornoj noći, kako se pakleni naum ne bi ostvario.

Vrhovni državni tužilac, Ivica Stanković, demantovao je tvrdnje da je hapšenje osumnjičenih za stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju insceniran postupak, navodeći da Tužilaštvo za sve ima dokaze.

On je saopštio da se obraća javnosti zbog informacija koje su se pojavile, a koje nanose štetu postupku koji je u toku.

”Kako se u dijelu javnosti pojavljuju informacije da je riječ o insceniranom događaju odlučno demantujem takve tvrdnje i napominjem da za sve do sada preduzete radnje Tužilaštvo ima dokaze”, rekao je Stanković.

On je rekao da ne spori pravo javnosti da kritikuje njihov rad, ali bi kritike trebalo da budu zasnovane na konkretnim činjenicama.

”Tužilaštvo se u ovom slučaju ne stavlja ni na čiju stranu, ni kad su političari ni kad su mediji u pitanju. Nijedni ni drugi nas neće niti mogu uvući u međusobne rasprave. Mi smo na strani Ustava i zakonskih normi. Prikupljanje dokaza i dalje traje”, rekao je Stanković.

Crnogorska policija je u noći između 15. i 16. oktobra uhapsila 20 srpskih državljana, zbog sumnje da su izvršili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije u sticaju sa krivičnim djelom terorizam.

Nakon saslušanja u Specijalnom državnom tužilaštvu, za 14 osoba je određen pritvor, dok je šest pušteno na slobodu.

U međuvremenu je uhapšen još jedan srpski državljanin, koji se takođe nalazi u pritvoru.Ostali prilozi:
» KUDA IDEŠ, BOŠNJAÈE?
| 30. May 2006 16:07
» BITKA ZA BOSANSKI JEZIK
| 27. May 2006 22:07
» ISLAM I BOŠNJACI U AMERICI
| 24. May 2006 15:20
Ostali prilozi istog autora: