Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Svi smo mi General Mahmuljin
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English  |  Prijava/ Registracija

Vijesti

U AMERICI UHAPŠEN RATNI ZLOČINAC SINIŠA ĐURĐIĆ
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 21. October 2016. 19:10:09


Kako doznajemo od naših ljudi koji su tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992.-1995.godine prošli golgote agresorskih logora na području općine Vogošća, u Americi je uhapšen četrdesetrogodišnji Sinša Đurđić, sin Radivoja iz Vogošće. Nezvanično saznajemo, Đurđić je uhapšen zbog prikrivanja svoje ratne prošlosti.

Naime, on je bio jedan od ekstremnijih čuvara agresorskih logora „Bunker“ kod Pansiona „Kon Tiki“ u Vogošći i „Planjina kuća“ u Svrakama. Jedan je od brojnih čuvara ovih logora koji je sa agresorskim srpsko-crnogorskim snagama atakovao na grad Sarajevo. Osmog juna 1992. godine, od strane boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine, bio je zarobljen u bitci za Orlić na padinama brda Žuč. Kao gest dobre volje puštan je 31.jula 1992.godine iz pritvora, a u Vogošći je ponovo angažovan na dužnost čuvara u agresorskim logorima gdje se nastavio iživljavati na prisilno zatočenim Bošnjacima. Zajedno da svojim pajdašima Nikolom Jovanovićem Brigom, Žarom Milićem, Radetom Lukićem... tukao je zatočenike, puštao i druge da ih biju, uskraćivao vodu, hranu. Među zatočene Bošnjake ubacivali su dimne granate, suzavac, uvodli pse, tjerali zatvorenike na homoseksualne odnose.... Njegove torture, na svojim leđima osjetio je i potpisnik ovih redova, koji se, nakon sedmomjesčnog zatočenja uspio spasiti bijegom iz agresorskog „živog štita“.

Nadati se da procedura njegovog izrčenja pravosudnm organima Bosne i Hercegovine, pred kojima bi trebao odgovarati za svoja zlodjela, neć trajati u nedogled.Ostali prilozi:
» NJUJORŠKI BAJRAMSKI TEKBIRI
Bošnjaci.Net | 25. June 2017 21:01
Ostali prilozi istog autora:
» VOGOŠĆANSKI ZAMBACI
11. June 2017 01:43
» ZAVOLJEH TEBE JA
01. June 2017 17:54
» TOMICE ŠTA TI BI
27. May 2017 21:08
» PRVA HARMONIKA
03. May 2017 17:03