Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Među uhapšenima bivši šef Žandarmerije Bratislav Bata Dikić
U CG UHAPŠENE KRIMINALNE GRUPE IZ SRBIJE, OSUMNJIČENI ZA TERORIZAM (VIDEO)
Autor: Tanjug
Objavljeno: 16. October 2016. 19:10:23


Crnogorsko Specijalno državno tužilaštvo priopćilo je da je "plan kriminalne organizacije" koju čini 20 državljana Srbije osumnjičenih za terorizam, "bio lišavanje slobode premijera Crne Gore" Mila Đukanovića nakon završetka današnjih parlamentarnih izbora, prenosi RTCG.

Iz Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore je priopćeno da za 20 uhapšenih državljana Srbije postoji osnova sumnje da su izvršili kazneno djelo stvaranja kriminalne organizacije u stjecaju s kaznenim djelom terorizma.

"Osnovano se sumnja da je početkom oktobra u Srbiji i Crnoj Gori osnovana kriminalna organizacija, s ciljem utjecaja na zakonodavnu i izvršnu vlast u Crnoj Gori. Sumnja se da je plan ove organizacije bio da u vrijeme proglašenja rezultata na parlamentarnim izborima, uz upotrebu oružja, napadnu okupljene građane ispred Skupštine Crne Gore i službenike Uprave policije, a da potom zauzmu prostorije Skupštine, s namjerom da proglase izbornu pobjedu određenih političkih partija", navodi se u priopćenju.

"Također se sumnja da je plan kriminalne organizacije bio lišavanje slobode premijera Crne Gore".

Kako se dalje navodi, s ciljem realiziranja navedenog plana organizator grupe B.D., jučer je u ranim jutarnjim satima došao u Crnu Goru s namjerom daljnjeg realiziranja kriminalnog plana i zapovijedanja naoružanim osobama u namjeri da zauzmu Skupštinu Crne Gore i druge državne institucije.

"Osumnjičeni su, prema dobivenim uputama i kriminalnom planu, privatnim vozilima došli u Podgoricu, gdje su se radi nastavka realiziranja kriminalnog plana rasporedili u najmanje tri skupine. Članovi kriminalne organizacije dobivali su upute da raspodjele unaprijed pripremljeno oružje radi daljnjeg realiziranja kriminalnog plana", navodi se u priopćenju.

Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, službenici Specijalnog policijskog odjela i Uprave policije lišili su slobode organizatora i članove ove kriminalne organizacije u trenutku kada su pošli provjeriti unaprijed pripremljeno skriveno skladište i dopremljeno oružje i streljivo, kaže se u priopćenju.

U toku postupka utvrđeno je da su kriminalnu organizaciju, osim osoba koje su lišene slobode, činile i osobe na čijoj se identifikaciji i lišavanju slobode intenzivno radi, kažu iz Tužilaštva.

Uhapšeni su: B.D. (1970), K.H. (1977.), V.B. (1995.), N.Đ. (1995.), S.V. (1991.), G.K. (1999.), B.K. (1976.), L.Đ. (1998.), B.M. (1955.), M.D. (1957.), D.M. (1976.), S.Đ. (1964.), A.Č. (1983.), A.A. (1974.), N.Đ. (1982.), S.Ć. (1979.), D.S. (1974.), M.A. (1990.), I.M. (1980.) i P.A. (1977.), prenosi Tanjug.
Bivši šef Žandarmerije Bratislav Bata Dikić, koji je uhapšen zbog sumnje da je sa oružanom grupom planirao napad na institucije i hapšenje premijera Mila Đukanovića,

Veze bivšeg šefa Žandarmerije Bratislava Dikića sa direktorom crnogorske policije Slavka Stojanovića datiraju iz 2010. godine kada je on bio njihov gost u Podgorici kada je uručio diplome službenicima Posebne jedinice policije. Sve to objavljeno je u zvaničnom listu MUP-a CG u Policijskom glasniku 1. januara te godine.„Komandant Žandarmerije, Bratislav Dikić je uručio diplome službenicima Posebne jedinice policije i kazao da je ova obuka primjer regionalne saradnje, te da se policije samo zajedničkim radom, obukama i razmjenom iskustava na uspješan način mogu suprostaviti bezbjednosnim rizicima današnjice i istakao da kako kriminal ne poznaje granice, tako i među službama bezbjednosti ne smiju da postoje granice“, objavljeno je u policijskom glasniku 2010.

Demokratski front je ranije saopštio da je nepobitna činjenica da se Bratislav Dikić izuzetno dobro poznaje sa Veselinom Veljovićem i Bebaom Popovićem, što se ispostavilo tačnom.Ostali prilozi:
» ŽENE U CRNOM: PAMTIMO ZLOČIN U SJEVERINU
RFE | 23. October 2020 15:10
» DANAS DŽENAZA ISMETU KASUMAGIĆU
AA | 23. October 2020 14:41
» PSIHO SOCIJALNA POMOĆ U VRIJEME COVID-A 19
Eset Muračević | 21. October 2020 14:02
» OBILJEŽENA 28. GODIŠNJICA BITKE ZA FOČANSKU
Eset Muračević | 19. October 2020 17:35
Ostali prilozi istog autora:
» POZIV NA UJEDINJENJE SA ALBANIJOM
06. September 2012 20:36