Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
Ugledni profesor Univerziteta u Sarajevu upozorava da je referendum „opipavanje pulsa“ i uzrok novim tenzijama
PROF. DR. KURTĆEHAJIĆ: DODIK MORA BITI ELIMINISAN IZ POLITIKE DA BI SE SAČUVAO MIR!
Procitaj komentar
Objavljeno: 24. September 2016. 22:09:18


Ovih dana dogodila se prava agresija srbijanske propagandne mašinerije prema Bosni i Hercegovini, ali i prema predsjedniku BPS-a Seferu Haliloviću. Dogodila se, čini se i inverzija, pa su srbijanski mediji svjesno izokrenuli riječi koje im odgovaraju, a izostavili kontekst. Prof. dr. Suad Kurtćehajić za BNN.BA govori kako je Sefer Halilović samo upozorio na moguće posljedice, te ako se desi da 2018. godinu dočekamo sa novim referendumom, ovoga puta – o nezavisnosti bh. entiteta Republike Srpske, uslijedit će stanje haosa. Zbog toga, neminovno je eliminrati, političkim sredstvima, one koji nisu za mir u Bosni i Hercegovini.

„Sefer Halilović samo je upozorio na to da je bolje upozoravati na posljedice, nego da 2018. godinu dočekamo sa referendumom o nezavisnosti Republike Srpske, kada bismo ušli u jedan sveopšti haos. Ovo treba shvatiti kao jedan alarm i treba pokazati kuda sve to može odvesti“, govori Kurtćehajić za BNN.BA.

Profesor Kurtćehajić ističe kako je odgovor „praktično srbijanskih medija“, kako ih naziva, "bio potpuno neprimjeren". Napominje kako Srbi u Bosni i Hercegovini imaju sve ovlasti, te kako nema potrebe da idu preko toga, iako „politika Milorada Dodika“ ukazuje na suprotno.

„Srbi u Bosni i Hercegovini imaju sve ovlasti i nema potrebe da idu preko toga. Ipak, politika Milorada Dodika ukazuje na suprotno, jer najavljuje mogućnost referenduma o nezavisnosti Republike Srpske 2018. godine. Tako da, ono što je g.Halilović rekao, to je samo upozorenje Srbima da ne idu tim putem. Odgovotih praktično srbijanskih medija bio je potpuno neprimjeren u isto vrijeme, jer su oni već napravili ratno stanje. Znači, nije kriv Milorad Dodik koji govori da Bosna nije država, da mu Sarajevo nije glavni grad, da će se Bosna prije ili kasnije raspasti i da će doživjeti sudbinu Jugoslavije?! Dakle, nije kriv Dodik koji neprestano vodi i usmjerava javno mnijenje srpskog naroda u tom pravcu, nego su im krivi patrioti Bosne koji kažu da takvo nešto neće biti prihvatljivo. Moraju računati na to da Bošnjaci sigurno neće dozvoliti bilo kakvo separatisanje Bosne i Hercegovine“, ističe Kurtćehajić za BNN.BA.

Za referednum koji je najavljen za sutra, prof. dr. Suad Kurtćehajić ističe kako on ne može biti uvod ni u kakav rat, niti u bilo kakvu vrstu sukoba. Ipak, upozorava da je sutrašnji referendum „opipavanje pulsa“ i uzrok novim tenzijama. Potrebno je u ovom momentu izvršiti pritisak i stati u kraj onima koji ne žele miru u BiH, a to bi značilo da se „jednostavno Milorad Dodik mora eliminisati iz politike, navodi Kurtćehajić.“

„Ovaj referendum je samo proba, opipavanje pulsa. Međutim, ovaj referendum ne može biti uvod ni u kakav rat. Ali, ovaj referendum jednostavno će izazvati ozbiljne tenzije, jednostrano napuštanje Daytona i vraćanje na Ustav RBiH. Međutim, sada naši političari trebaju izvršiti pritisak na predstavnike članica kontakt grupe koja je garant Daytona. Mi sada ovdje imamo jednostrano kršenje i mora se izvršiti pritisak kako bi se elimnisali protagonisti kršenja Ustava BiH, kako bi se sačuvao mir u budućnosti. To znači da se Dodik jednostavno mora eliminisati iz politike. Znači, samo političkim sredstvima on mora biti sklonjen iz politike zbog antidaytonskog djelovanja i tu podršku Visokom predstavniku moraju dati i druge jače zemlje, te da uradi ono što je radio i Paddy Ashdown, a to je da pokaže crveni karton u politici. To je vrlo važno, inače će Miloradu Dodiku biti otvorena vrata da održi referendum 2018. koji će nas dovesti do stanja haosa koji niko neće moći iskontrolisati u BiH“, govori za BNN.BA Kurtćehajić.

Kurtćehajić primjećuje da „bilo kakva reakcija koja dolazi od strane Bošnjaka, uvijek naiđe na žestok odjek i u manjem bh. entitetu i u srbijanskim medijima. Sa druge strane, mnoge reakcije koje su tu bile godinama, od strane Milorada Dodika i njegove politike, samo su prolazile neopaženo pored bošnjačkih predstavnika.“

„Koliko je Dodik puta rekao da ne voli Bosnu? Koliko je puta rekao da mu Sarajevo nije glavni grad? Koliko je puta rekao da će se Bosna raspasti? Koliko je puta rekao da Bosna ne može preživjeti? To su izjave zbog kojih se u normalnoj zemlji više ne bi mogao baviti politikom, a u Bosni je sve prolazilo, zbog čega sada imamo to što imamo. Sada trebamo insistirati na tome da je jedna od država, a to je Srbija, potpisnica Daytona, prekršila svoju obavezu. Dogovor je bio da uradi sve da se ne desi referendum, ali sada imamo prekršaj i neizvršenje Daytona. To se može samo donekle 'ispraviti' intervencijom internacionalne zajednice, koja u tom slučaju mora da interveniše i slomi Dodikovu politiku i da nikome više ne padne na pamet da nešto slično radi. A ako se to ne desi, onda su, nažalost, vizije koje je rekao Sefer Halilović projekcija budućnosti koja može biti strašna“, upozorava Kurtćehajić.

Na kraju dodaje da „kada u manjem bh. entitetu budu glasali i prkosili, neka vode računa da, pored toga što prkose Bosni i Hercegovini, prkose i čitavoj internacionalnoj zajednici i Daytonskom sporazumu koji jedini čuva entitet, te da bez Daytonskog sporazuma nema ni entiteta i tada imamo Republiku BiH“, piše Aldina Rovčanin za BNN.BA.

VRHOstali prilozi:
» U SARAJEVU PREMINUO PROF. DR. ISMET DIZDAREVIĆ
Bošnjaci.Net | 09. December 2023 03:40
» U SARAJEVU PROMOCIJA ROMANA "MJESEC JE OTKRIO TAJNU"
Bošnjaci.Net | 05. December 2023 17:03
» EU JE PONIZILA CHRISTIANA SCHMIDTA
Bošnjaci.Net | 05. December 2023 14:30
» IZRAELSKI RATNI ZLOČINI NE BI TREBALI OSTATI BEZ ODGOVORA
Anadolu Agency (AA) | 05. December 2023 14:08
» BRAZILSKI PREDSJEDNIK U BERLINU: CIVILI PLAĆAJU CIJENU RATA U GAZI
Anadolu Agency (AA) | 04. December 2023 21:51
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif