Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Svi smo mi General Mahmuljin
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

OHR NA TESTU: ILI SPASITI DEJTON SKLANJANJEM DODIKA, ILI ĆE DODIK URUŠITI DEJTON
Autor: TV1.ba
Objavljeno: 18. September 2016. 20:09:30

Ovaj put, Dodik će ukoliko se ogluši o odluku Ustavnog suda BiH, direktno napasti ustavni poredak Bosne i Hercegovine. Za krivično djelo suprotstavljanja odlukama Ustavnog suda BiH, predviđena je zatvorska kazna - od šest mjeseci do 5 godina.


Milorad Dodik je nakon odluke Ustavnog suda BiH stjeran u kut. Smatraju to politički analitičari i dodaju da ovakvu odluku Suda Dodik nije očekivao. Ukoliko ne odustane od namjere da, unatoč neustavnosti, provede referendum, mogla bi reagovati međunarodna zajednica, a moralo bi reagovati državno Tužilaštvo.

Predsjednik manjeg bh. entiteta očekivao je da Ustavni sud vrati sve na početak, jer u tom slučaju referendum 25. septembra ne bi bio protivustavan čin. Sada nema kud. Referendum o kojem priča već godinama, ove je najglasnije najavljivao i vjerovatno od njega odustati neće. Ali ulog je, nakon što je Sud zabranio održavanje referenduma, veći, prenosi TV1.

"Prekršaj takvih sudskih instanci svugdje u svijetu znače tačku za svaki razgovor sa prekršiteljem. Zapravo, znače konkretno povlačenje konsekvenci iz jednog takvog pokušaja. Pokušaja da se te institucije derogiraju, da se ne sluša njihov glas i da se ne provode njihove odluke“, kaže za TV1 Esad Bajtal.

Ovaj put, Dodik će ukoliko se ogluši o odluku Ustavnog suda BiH, direktno napasti ustavni poredak Bosne i Hercegovine. Za krivično djelo suprotstavljanja odlukama Ustavnog suda BiH, predviđena je zatvorska kazna - od šest mjeseci do 5 godina. Denis Hadžović iz Centra za sigurnosne studije, smatra da bi u ovom slučaju trebalo reagovati državno Tužilaštvo.

"Tužilaštvo treba proaktivno djelovati, posebno u ovakvim slučajevima, ako ima elemenata da poduzme aktivnosti, ako ne... SIPA ne može djelovati bez naloga Tužilaštva. Na Tužilaštvu je najveći teret, ako ocijeni da ima elemenata za podrivanje ustavno-pravnog poretka", kaže Hadžović za TV1.

Čak je i retorika koja je usmjerena protiv Ustava BiH antidejtonska, smatra Bajtal. I obaveza je međunarodne zajednice da reaguje.

"Ona može da bira. Ili će spašavati Dejton sklanjanjem Dodika prije datuma referenduma ili će pustiti da Dodik konačno praktično uruši Dejton i da zajedno s tim aktom, sa referendumom, uruši sve ono što visi na Dejtonu. Međunarodnoj zajednici preostaje da kaže, izvolite. Prije Dejtona je bilo ono što je bilo - bila je RBIH. Svi oni koji su učestvovali u ovome ostaju pred Sudom, pred Zakonom, pred vlastitom odgovornošću", navodi Bajtal.Ostali prilozi:
» MUFTIJA SANDŽAČKI POSJETIO DŽEMAT U TASLIDŽI
BAACBH - Bošnjačko-američko Savjetodavno vijeće | 17. December 2017 14:09
» SEVDALINKO U SRCU TE NOSIM
Eset Muračević | 16. December 2017 14:53
» U BRČKOM SVIJETAO PRIMJER JEDNOG PRIVATNIKA
B.net | 16. December 2017 13:43
» "ČOVJEK ŽIVI, DOK GA PO DOBRU POMINJEMO"
B.net | 15. December 2017 14:38
Ostali prilozi istog autora: