Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

AMBASADE SAD I VELIKE BRITANIJE: REFERENDUM U RS JE PRIJETNJA SIGURNOSTI, STABILNOSTI I PROSPERITETU BIH
Autor: TV1.ba
Objavljeno: 11. August 2016. 22:08:56


Ustavni sud Republike Srpske odlučio je da nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda u vezi s odlukom o raspisivanju referenduma o Danu RS-a u manjem bh. entitetu. U reakcijama za TV1 iz ambasada Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije poručeno je kako je Ustavni sud BIH već dao odgovor na ovo pitanje.

„Kao što je Ured visokog predstavnika jasno stavio do znanja, održavanje referenduma zakazanog za 25. septembar na kojem se postavlja pitanje na koje je odgovor već dao Ustavni sud BIH, bio bi suprotan Ustavu BiH. Ustavni sud je sastavni dio Aneksa 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma i odluke ovog suda su konačne i obavezujuće, te se moraju poštovati“, navode iz ambasade SAD-a u odgovoru za TV1.

Dodaju da je poštivanje načela zakonitosti od strane svih u Bosni i Hercegovini je od ključnog značaja za demokratski proces. Bez funkcionalnog zakonskog okvira i stabilnosti koju on pruža, nemoguće je rješavati ekonomske i političke izazove sa kojima se zemlja suočava.

„Praznici i njihovo obilježavanje važan su dio svake kulture. Umjesto što nastavljaju sa neustavnim referendumom, lideri bi trebali raditi na rješavanju nesporazuma u interesu svih građana. Na referendum će se potrošiti dragocjena sredstva, a pritom neće biti napretka po ovom pitanju. Nastavak razgovora o sveobuhvatnom državnom zakonu o praznicma prihvatljivom u sklopu sadašnjeg zakonskog okvira ništa ne košta, a, uz dobru volju, takav razgovor može polučiti konkretne rezultate“, navode iz američke ambasade.

Iz ambasade SAD kažu kako „nije u interesu građana Republike Srpske da njihovi lideri nastave aktivnosti oko ovog referenduma, kao ni drugih koji imaju za cilj kršenje Djetonskog mirvonog sporazuma ili ustavnog poretka i koji stoga predstavljaju prijetnju sigurnosti, stabilnosti i prosperitetu Bosne i Hercegovine“.

Iz ambasade Velike Britanije za TV1 je također rečeno kako su zabrinuto jer referendum pita pitanje na koje je Ustavni sud, najviši sud u BiH, već odgovorio u jasnoj odluci.

„Kao što je to Vijeće za implementaciju mira naglasilo više puta, odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće, i moraju se poštovati. Frustrira nas što se, još jednom, vrijeme i energija gubi na nepotrebnim pravnim i političkim razmiricama, umjesto da se rješavaju hitni socijalni i ekonomski izazovi, kao što je nedostatak radnih mjesta, a zbog čega je mnogima u BiH zivot svakodnevna borba“, navode iz ove ambasade.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: