Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

ZUKORLIĆ U SKUPŠTINI REPUBLIKE SRBIJE O GENOCIDU, TURCIMA, VLASIMA, MUSLIMANIMA I BOŠNJACIMA (VIDEO)
Autor: Sanapress.info
Objavljeno: 11. August 2016. 01:08:31
Narodni poslanik Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka Muamer Zukorlić u svom prvom obraćanju u Skupštini Srbiji istakao da samo pojedinci i zajednice koje imaju kapacitet dogovora imaju svoju budućnost, kao i da je Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka postigla dogovor sa Srpskom naprednom strankom da će zajedno raditi na otvaranju nove stranice u bošnjačko-srpskim odnosima.“To bi značilo da će pripadnici mog naroda u ovoj državi na svim nivoima vlasti, institucija i ustanova imati priliku da ravnopravno sudjeluju shodno sopstvenom kvalitetu i jednakim uslovma. To bi značilo da ćemo zajednički uložiti sav potreban napor da definitivno ono što je obilježilo našu prošlost a to je više od stotinu godina povremenih sukoba, nažalost sa brojnim zločinima i genocidom. Da ćemo tu prošlost nastojati iskoristiti kao energiju za budućnost, u smislu pouke kako se to više nikada ne bi ponovilo. Dosta nam je više odnosa u kojima ćemo jedni druge smatrati za problem pa čak i opasnost, dosta nam je više odnosa gdje će oni nas nazivati Turcima a mi njih Vlasima, ili kojekakvim drugim imenima.” kazao je Zukorlić.

Zukorlić je kazao da je sa mandatarom Vučićem dogovorio da će raditi na vraćanju povjerenja između Srba i Bošnjaka kako bi buduća pokoljenja imala bolju budućnost, ali i na borbi protiv kriminala i korupcije u Sandžaku.

“Dogovorili smo se da zajedno radimo na otklanjanju svih anomalija u našim odnosima. Da srpski većinski narod i njegovi pripadnici kada čuju pojam Sandžak ne vide u tome opasnost i brigu za svoju državu. Želim da moj narod kada čuje riječ Srbija ne vidi u tome opasnost i neku vrstu uzurpacije. Mislim da je zajedničkim snagama na bazi dogovora moguće mijenjati našu budućnost. Dogovorili smo se da zajedno radimo na polju unapređenja obrazovanja, unapređenja individualnih i kolektivnih prava u ovoj zemlji. Da zajedno radimo na polju pacifizacije društva. Dogovorili smo se da radimo na politici pomirenja. Dogovorili smo se da zajednički djelujemo protiv kriminala i korupcije u cijeloj zemlji a posebno u Sandžaku gdje nekoliko narko kartela dominira više decenija” rekao je Zukorlić.

On je dodao da će na gore navedenim vrijednostima i principima narodni poslanici BDZ Sandžaka dati podršku ovoj vladi. Ali i da kada bi bili u prilici selektivno glasati dva kandidata ne bi dobila podršku BDZ Sandžaka.Zukorlić je na kraju sugerirao mandataru i ostalim narodnim poslanike da kada imaju u vidu etničku odrednicu Bošnjaci da koriste Bošnjaci, a ako će govoriti o vjerskoj kategoriji onda da koriste muslimani. On je istakao da je to veoma važno zbog duha dijaloga, pomirenja i povjerenja.

Vučić: Srbi i Bošnjaci moraju živeti jedni sa drugima

Mandatar za sastav nove vlade Srbije, Aleksandar Vučić u svom obraćanju istakao da je za Srbiju veoma je važno kakve će odnose imati, kako je rekao, u Raškoj oblasti ili Sandžaku.

“Za nas je važno da razgovaramo, mi želimo da Republiku Srbiju osjećate kao svoju državu, kao što mi Bošnjake želim da osjećamo kao nama prijateljski i veoma blizak narod. Kako sam sa vama i sa Rasimom sam ranije razgovarao, mislim da Srbi i Bošnjaci ne mogu da žive jedni pored drugih, kako to možemo sa nekim drugim narodima, mi ćemo morati da živimo jedni sa drugima i to u narednih ne godinu ili dvije već ćemo to morati da radimo u narednih stotinu godina. Sve drugo će biti katastrofa i za Srbe i za muslimane.” kazao je Vučić.

On je dodao da će Srbija nastaviti da ulaže i u Tutin, Sjenicu, Novi Pazar, Prijepolje, Priboj i Novu Varoš jer je cilj Vlade da Bošnjaci budu zadovoljni.

“Ja znam da ono što smo do sada uložili nije dovoljno, ja znam koliko puteva nedostaje i da Bošnjaci nerijetko misle da neko neće da povezuje bošnjačka sela. Nije to razlog, isti problem imamo i sa srpskim selima, hiljade kilometara puta i asfalta nam nedostaje. Gledaćemo da uložimo, želim da Bošnjaci budu zadovoljni i mi ćemo kao vlada dati sve od sebe i po tom pitanju koje je ključno, moći da pravimo i kompromise i dogovore.” rekao je Vučić.Ostali prilozi:
» DOVA DANA ZA HASTU HADŽI SENADA HADŽIFEJZOVIĆA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. January 2021 00:55
» EVO KOJE DONIO UKRADENU IKONU IZ LUGANSKA
Oslobođenje | 16. January 2021 17:35
» GODIŠNJICA MASAKRA U RAČKU: PEČAT RATA NA KOSOVU
Anadolu Agency (AA) | 15. January 2021 15:33
Ostali prilozi istog autora:
» VEČE DUHOVNE MUZIKE I VAZA
07. August 2019 06:21