Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Gradonačelnik Windsora Drew Dilkens izdao posebnu proklamaciju povodom 11. jula - Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Gradsko vijeće usvojilo odluku i spomen obilježju
9.JULA U JACKSON PARKU U WINDSORU BIT ĆE OTKRIVENO SPOMEN OBILJEŽJE: "NIKAD NE ZABORAVI SREBRENIČKI GENOCID"
Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 26. June 2016. 18:06:22

Kliknite na plakat za uvećati
Za printanje plakata, verziju 36x48 kliknite OVDJE


U prekrasnom Jackson parku u Windsoru, Kanada, 9.jula 2016. godine, bit će postavljeno i otkriveno spomen obilježje žrtvama genocida u Srebrenici. Jackson Park je bez sumnje jedan najistaknutijih i najposjećenijih atrakcija u Windsoru. Park posjeduje više od 10.000 biljaka, dok posjetitelji "Kraljica Elizabeta II Gardena" mogu uživati u raznom sezonskom ​​cvijeću. Jackson Park također posjeduje popularni sportski park u kojem se mogu igrati sve vrste sporta, te fontane, piknik erije, more, zrak, memorijali, među kojima će biti i žrtvama genocida u Srebrenici.

Kako saznaje web magazin Bošnjaci.Net, kamen temeljac i betonska platforma na kojim će biti postavljen spomenik su završeni. Od bošnjačkih aktivista iz Windsora saznajemo da svakodnevno prate aktivnosti u vezi ovog projekta kao i pripreme oko ceremonijala otkrivanja spomen obilježja. Sve aktivnosti teku po utvrđenom planu.

Senad Alićehajić, predsjednik Bosanske Islamske zajednice Windsor, jedan je od ključnih bošnjačkih aktivista za postavljenje memorijalnog spomen obilježja za bošnjačke žrtve genocida u Srebrenici, kaže:
- Ovo će biti prilika da odamo rahmet i počast žrtvama genocida i da pošaljemo poruku čitavom svijetu da mi nikad nećemo zaboraviti genocid koji je počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici i drugim gradovima širom Bosne i Hercegovine, istakao je Alićehajić.

Bošnjački aktivisti iz Windsora se posebno zahvaljuju predstavnicima grada Windsora, gradonačelniku Drew Dilkens na podršci u ovom veoma važnom memorijalnom projektu sa kojim su iskazali poštovanje i respekt prema žrtvama genocida, Srebrenici, BiH, ali i preživjelim žrtvama genocida koji su se nakon etničkog čišćenja nastanili u ovaj prekrasni grad. Dilkens je nedavno izdao posebnu proklamaciju vezanu za 11. juli - Dan sjećanja na Srebrenicu i sedmicu počasti posvećenu BiH.

Gradonačelnik Windsora Drew Dilkens u Proklamaciji između ostaloga navodi:

- Ovog jula Grad Windsor postaje stalni dom spomeniku Srebrenici u Jackson Park, prva takve vrste izvan Bosne!Gradsko vijeće Windsora i njihova administracija su pokazali suosjećanje sa žrtvama srebreničkog genocida i njihovim porodicama kao i najviši nivo profesionalizma i kooperacije sa bosanskim institucijama.

Senad Pašalić, predsjednik Bosansko-hercegovačkog kluba u Windsoru posebno je istako:
- Podrška koja nam stiže iz cijelog svijeta u vezi ovog projekta je dokaz da Srebrenica neće nikada biti zaboravljena i da ćemo uvijek i na svakom mjestu ukazivati respekt prema žrtvama genocida. Ukazivanjem respekta prema žrtvama genocida u Srebrenici je ujedno ukazivanje na zlo koje treba na vrijeme spriječiti i da se nikada i nikome to zlo više ne ponovi. U znak podrške ovom projektu pristigao nam je i jedan Plakat koji je urađen u Vancouveru a u vezi ceremonije otkrivanja spomen obilježja.

Ovaj događaj 9. jula je krunisanje dogogodišnjeg rada bošnjačkih i bosanskih dijasporalnih institucija, kao i vise pojedinaca širom Kanade.


Alićehajić i Pašalić na mjestu gdje će biti postavljen spomen obilježje


Počevši od 2009. sa prijedlogom za prvu Rezoluciju u Kanadskom Parlamentu, koju je sponzorisao ugledni parlamentarac Brian Masse, MP, zatim usvajanjem iste rezolucije 2010. godine, zatim Brianovim odlaskom u Srebrenicu 2011. g., te otvaranje stalne postavke posvećene Srebrenici u kanadskom Nacionalnom muzeju za ljudska prava u Vinipegu 2014., pa sve do postavke ovog Spomenika u Windsoru, mnogo se radi, mnogo se bori za istinu i pravdu. Istina o agresiji na BiH i o genocidu nad Bošnjacima mora se znati na svakom podlju dunjaluka.

Puno je imena koja bi se mogla nabrojati, ali bez snažne podrške sponzora, zatim moralne, medijske i administracijske podrške itd. ovaj historijski momemat bi bio upitan.

Ono što je zasigurno da u ovom projektu postavljanja spomenika, koji već traje tri godine, Božija podrska i volja su toliku prisutni i vidljivi, tako da s druge strane, nema nikakve sumnje da će ovo biti historijski momenat koji ne biste trebali propustiti.

Organizator i cijela Bosanska zajednica u Windsoru kao domaćini još jednom apeluju da u što većem broju prisustvujete ceremonijalu postavljanja i otkrivanja memorijalnog spomen obilježja žrtvama srebreničkog genocida u Jackson parku Windsoru, 9. jula 2016., u 12:00 sati (Tecumseh Rd E. and Ouellette Ave), ističu aktivisti iz Kooridnacijskog komiteta za postavljanje Spomen obilježja "Never Forget Srebrenica" Windsor, Ontario, Kanada.

Jackson Park je bez sumnje jedan najistaknutijih i najposjećenijih atrakcija u Windsoru. Park posjeduje više od 10.000 biljaka. Dok posjetitelji Kraljice Elizabete II Gardena mogu uživati u sezonskom ​​cvijeću. Jackson Park također posjeduje popularni sportski park u kojem se mogu igrati sve vrste sporta.


Jedan od djelova Jackson parkaOstali prilozi:
» DžAFEROVIĆ: SNAŽNA SDA JE SNAŽNA BIH
B.net | 19. September 2018 05:23
» AKADEMIK DR. CERIĆ: INZKO VIŠE VOLI SVOJ ZLATNI POLOŽAJ U SVILI I KADIFI, NEGO BOSANSKU DRŽAVU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. September 2018 03:51
» U PLAVU OTVOREN DNEVNI BORAVAK ZA STARE OSOBE
Vijesti | 18. September 2018 17:32
» ŠUKRIJA MEHOLJIĆ: VUK DLAKU MIJENJA, AL` ĆUD NIKAD!
Bošnjaci.Net | 17. September 2018 14:52
Ostali prilozi istog autora:
» PATOLOŠKI LAŽOVI
08. August 2018 20:17
» BOŠNJACI.NET - 14 GODINA SA VAMA
25. January 2017 02:26
» ČETIRI NOVE KNJIGE JEDNOG AUTORA
26. October 2016 02:42