Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Svi smo mi General Mahmuljin
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

ZDRAVKO KRSMANOVIĆ ZA TV1: HISTORIJSKI STRAH SRBA JE DA BOŠNJAKA NE BUDE 50 POSTO
Autor: TV1.ba
Objavljeno: 25. June 2016. 15:06:59


Historijski je strah Srba da će Bošnjaka biti nadpolovična većina. Ovakvi kriteriji tome daju potpuno izvjesne izglede, dok je historijska želja Bošnjaka da ih bude preko 50 posto, pri čemu nastaje strah Srba od majorizacije i preglasavanja što ima političku težinu. Najveći krivici su agencije za statistiku koje su tehnički posao odradile profesionalno ali su zanemarile političku težinu, istakao je za TV1, dopredsjednik NDP-a, Zdravko Krsmanović.

Ivanić je jedan ozbiljan i odgovoran političar i moj osjećaj da je Ivanić strašno povrijeđen jer se osjećao izigranim o druge dvojice članova Predsjedništva, jer je dogovor o popisu promijenjen za dan dva, kaže Krsmanović.

Krsmanović smatra da Ivanić posljednim potezima želi pokazati da se on ne može zaobilaziti u odlukama, ali mišljenja je da će evropski put, pa i zbog Ivanićeve evropske orijentacije biti deblokiran.

Historijski je strah Srba da će Bošnjaka biti nadpolovična većina u BiH, ocijenjuje Krsmanović.

Ovakvi kriteriji tome daju potpuno izvjesne izglede, dok je historijska želja Bošnjaka da ih bude preko 50 posto, pri čemu nastaje strah Srba od majorizacije i preglasavanja što ima političku težinu, mišljenja je Krsmanović.

Najveći krivici su agencije za statistiku koje su tehnički posao odradile profesionalno ali su zanemarile političku težinu, smatra Krsmanović.

Ističe da će stvari u vezi sa objavom popisa ići dva pravca; da će se popis objaviti prvog jula i da će RS objaviti svoje rezultate popisa te da iz krize možemo novim popisom iz 2021.godine.

Sada se postavlja pitanje, hoće li biti zahtjeva za radikalnijim promjenama Ustava i to nas upućuje da priči oko popisa moramo prići mnogo pažljivije, kaže Krsmanović.Ostali prilozi:
» RAMIZ SALKIĆ POSJETIO AMBASADU BIH U OSLU
Fena | 22. November 2017 15:40
» SUDBONOSNE PRESUDE HAŠKOG SUDA
Zijad Bećirević | 21. November 2017 20:48
Ostali prilozi istog autora: