Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Naselje Rvatska, opština Leposavić, posjeta delegacije kolicije „Vakat“
BOŠNJACI U RVATSKOJ - OPSTAJU!
Autor: Ćerim Bajrami
Objavljeno: 22. May 2016. 14:05:07

Predstavnici vlasti Kosova u posjeti Rvatskoj


Zastupnici Skupštine Kosova Duda Balje i Ćerim Bajrami sa ministrom Vlade Rasimom Demirijem, sa svojih predstavničkih pozicija i u ime koalicije „Vakat“, 19. maja t.g. posjetili su mještane naselja Rvatske koja je sa svojih pet mahala naseljena bošnjačkim življem.

Delegaciju je dočekao (i iz Mitrovice – prebacio vozilom) predstavnik Bošnjaka u SO Leposavić, g. Mihret Salković, koji je usput dodatno upoznao predstavnike na centralnom nivou vlasti u Republici Kosova sa slavnom historijom, ali i aktuelnim stanjem ovoga mjesta, jako značajnog za bošnjačku zajednicu Kosova ali i šire.

U delegaciji su bili i g. Nedžad Ugljanin, odbornik u SO Mitrovica (sjeverni dio) sa svojom saradnicom iz kancelarije za nevećinske zajednice, koji su također uzeli aktivno učešće u prezentaciji problematike i iznalaženju mogućih rješenja.

Rvatska je inače najsjevernije naseljeno mjesto Kosova u opštini Leposavić, koje se naslanja na sandžačku opštinu Novi Pazar u Srbiji. Nekada mnogo brojnije naselje sa inače povećim svojim atarom i jako atraktivnim pejzažom i prirodom, te privatnim imanjima koja su pogodna za razvoj poljoprivrede, zasebno stočarstva.

Mještani koji ovdje žive, sada se uglavnom i bave poljoprivredom i imaju solidan broj krupne i sitne stoke.

U ljubaznom dočeku su učestvovali brojni žitelji ovog mjesta, a sam skup je priređen ispred novosagrađenog džamijskog objekta (koji još nema podignutu munaru, iako ima urađen temelj za nju)...


Mještani Rvatske iznijeli probleme sa kojima se susreću


Od strane prisutnih mještana, predstavnicima na centralnom i lokalnim nivoima iznijeti su brojni problemi života u ovom mjestu, koji su zasebno specifični jer, kao što svi znamo, iako je 17 godina iza rata na Kosovu –uticajem iz Srbije i voljom lokalne većinske srpske zajednice - još uvijek je i Leposavić i par opština na sjeveru Kosova u procesu integracije u kosovski ustavni i zakonski okvir, te su samim tim još prisutne i paralelne insittucije vlasti moje kontroliše (i plaća) Republika Srbija.

Poljoprivredni proizvođači iz ovog mjesta su se žalili na neispalaćene subvencije od prije dvije godine od Ministarstva poljoprivrede Vlade Kosova... (Navodno je razlog - da je problem bio što je ovjera nelegalnim pečatom paralelnih inistucija na nekim dokumentima, međutim, kako pojašnjavaju samo mještani, oni nisu ni imali mogućnosti da ovjere dokumenta iz katastra na druge (kosovske) instance !)...

Također je insistirano da se od kosovskih institucija povede računa o zapošljavanju pripadnika Bošnjaka, u onom dijelu koji pripada ovoj zajednici na sjeveru Kosova, u aktuelnoj integraciji svih struktura u kosovske institucije jer, kako sad stoje stvari - ispalo je da za pripadnike ove zajednice nema mjesta, jer nisu ni bili pripadnici recimo paralelne „civile zaštite“ koja se sad, između ostalih, integriše u kosovskim ssitem!

Zanimljivo je da iz ovog mjesta odranije ipak ima popriličan broj pripadnika Kosovske policije, te najmanje dva kadeta Kosovskih sigurnosnih snaga...


Neophodno da bošnjačka djeca u školama uče na bosanskom jeziku


Predstavnici „Vakata“ su obećali moguću pomoć i podršku u insitucijama, pogotovo oko pomoći u subvencijama za poljoprivredu, koje po zakonu sleduju i ove mještane, te također nastavak insistiranja da se poveća broj zaposlenih Bošnjaka i na lokalnom i na centralnom nivou i iz ovogas kraja.

Upućen je i poziv brojnoj dijaspori Rvatske da se vraća svom kraju i da mu redovno pomaže.

Gospodin Mihret Salković je obavijestčio prisutne da se očekuje realizacija planiranih budžetskih sredstava za asfaltiranje novog pravca lokalnog puta od oko pet kilometara (širine tri i po metara), ka jednom od naselja inače jako razuđene konfiguracije kako samih mahala tako i porodičnih kuća u Rvatskoj. Također je glavni prilazni putni pravac ka Rvatskoj u jako lošem stanju.

Od strane gostiju pokrenuto je i pitanje da se bošnjačka djeca i u ovom kraju školuju u osnovnom obrazovanju na bosanskom jeziku, što do sada, nažalost, ovdje nije slučaj, iz poznatih razloga.


Rvatska - Mitrovica (Kosovo): Foto sa Sarom, kćerkicom rahm. Šefke Salkovića


Isto tako su evocirane tužne uspomene na mučko ubistvo Šefke Salkovića i teško ranjavanje Edina Islamovića, mješta ovog naselja, koji su tada bili komisioneri CIK-a Kosova, uoči centralnih izbora u decembru 2010. Rahmetli Šefko Salković je u međuvremenu od predsjednice Kosova proglašen za narodnog heroja. Inače su i njegova supruga Marina i kćerkica Sara bile prisutne na ovom skupu.

Uz ljubazni doček i još ljubazniji ispračaj, pala su obećanja sa obadvije strane o redovnim kontaktima i produžetku saradnje s ciljem poboljašanja kvaliteta života i ovog dijela Bošnjaka Kosova.Ostali prilozi:
» SUD BIH POTVRDIO OPTUŽNICU U PREDMETU FADIL NOVALIĆ I DRUGI
Anadolu Agency (AA) | 18. January 2021 15:36
» DOVA DANA ZA HASTU HADŽI SENADA HADŽIFEJZOVIĆA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. January 2021 00:55
» EVO KOJE DONIO UKRADENU IKONU IZ LUGANSKA
Oslobođenje | 16. January 2021 17:35
Ostali prilozi istog autora:
» TEŠKI SASTANCI
03. December 2019 01:49
» BOŠNJACI U POSTIZBORNOM KOSOVU
28. October 2019 18:38