Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

Glavni urednik Bošnjaci.Net uputio otvoreno pismo reisu-l-ulemi IZ u BiH mr. Husein ef. Kavazoviću, banjalučkom muftiji Osman ef. Kozliću i Organizacionom odboru za svečano otvaranje Ferhadije džamije
ZAŠTO SU NA OTVARANJU FERHADIJE POZVANI RATNI ZLOČINCI; ZAŠTO SE ZABRANJUJE NOŠENJE ISLAMSKIH I BOŠNJAČKIH NACIONALNIH OBILJEŽJA?
Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 27. April 2016. 01:04:12
Tekst koji je objavljen na portalu klix.ba "Svečano otvaranje Ferhadije: Dolaze Dodik i Davutoglu, pozvani Vučić, Đukanović i Orešković", bio je ključni razlog upućivanja otvorenog pisma: Mr. Husein ef. Kavazoviću, reisu-l-ulema IZ u BiH; Osman ef. Kozliću, banjalučki muftija i Organizacionom odboru za svečano otvaranje Ferhadije džamije - Banja Luka, očekujući posebno od Reisu-l-uleme IZ u BiH mr. Husein ef. Kavazovića da na mudar način ne dozvoli prisustvo ratnim zločincima na svečanoj vjerskoj manifestaciji.


Ferhadija u novom ruhu


Poštovani Reis-l-ulema, banjalučki muftija i članovi Organizacionog odbora,
Es-selamu alejkum!
Želim vama čestitati, kao i vašim prijethodnicima, i svima onima koji su predano radili na cjelokupnom projektu obnove Ferhadije džamije, koju su 7.maja 1993.godine, u vremenu agresije Srbije i Crne Gore na Republiku Bosnu i Hercegovinu, srušli srpsko-crnogorski fašisti. Oni koji su u cilju sistematskog zatiranja i istrebljenja svega što je muslimansko i bošnjačko, jednom riječju, sve što podsjeća na islam i islamsku arhitekturu, trebalo je da nestane u kulturocidu i genocidu nad jednim narodom koji se nije uklapao u plan fašističke i velikonacionalističke politike srpskih i crnogorskih čelnika. Par stotina hiljada na najbrutalniji način ubijenih Bošnjaka, na desetine hiljada ubijene djece, desetine hiljada silovanih Bošnjakinja svih dobi kao i muškaraca, logori, progon i pogrom više od miliona, pljačke, te rušenje džamije Ferhadije i još blizu 700 džamija, dovoljno govori o namjerama srpsko-crnogorskog agresora i genocidnog projekta koji je skovan u Beogradu i Podgorici na čijem čelu su bili najveći zlikovci današnjice Milošević, Ćosić, Karadžić, Mladić, Bulatović, Đukanović, Šešelj, Arkan…, SANU, SPC, vojne, policijske i razne paravojne formacije.

Danas, 24 godine nakon početka trodržavne agresije na BiH i genocida nad Bošnjacima, bošnjački predstavnici nedorasli vakta u kojem žive, ni preuzetog emaneta od naroda, (ne)svjesno učestvuju u spinovanju istine, šta je to što se od 1992. – 1995. dogodilo u BiH, šta se dogodilo Bošnjacima? Zašto je počinjen genocid, kulturocid, elitocid…? Zašto se danas, radi koga i zbog čijih interesa u preživjelim žrtvama genocida, potomcima žrtava genocida ubija memoricid.


Mr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema IZ u BiH i Osman ef. Kozlić, banjalučki muftija


Kao vjernik i potomak žrtava genocida imama Sultanije džamije i upravnik škole Ruždije u Plavu Arif-ef., imam Stare džamije Šaban ef., koji su iskru islama ponosno nosili u Sandžaku, osjećam veliki ponos za obnovu džamije Ferhadije, kao i svih džamija koje su obnovljene koje je agresor porušio u BiH, za koje su, da se pohvalim, tim i čitatelji Bošnjaci.Net bar jednim malim doprinosom učestvovali u obnovi, posebno u istočnoj Bosni i Hercegovini (Rudo, Trebinje, Nevesinje, Gacko, Bileća…). Hvala Allahu dž.š., din dušmanin nije uspio ugasi iskru islama, niti da utihne glas muezina koji se i danas razlijeva sa munara obnovljenih ljepotica, pa iako dobro znamo i ne smijemo zatvarati oči pred stanjem i statusom povratnika, koji su sve češće na udaru vladajućeg četničkog klana u genocidnoj tvorevini i pravoslavne bratije s obije strane Drine koji ih slijepo slijede.

Poštovani,
Pored radosti o otvaranju džamije Ferhadije, hoću kao vjernik i Bošnjak da pred vama, bar u pisanoj formi izrazim gnušenje na saznanje iz medija da je na manifestaciju pozvan Milo Đukanović, ratni i poratni premijer Crne Gore, koji je rame uz rame stajao sa najvećom velikosrpskim i crnogorskim zločincima u vremenu agresije na BiH i genocidu nad Bošnjacima, ujedno koji je i sam odgovoran po komandnoj odgovornosti za ratne zločine kako u Crnoj Gori i Sandžaku, tako u cijeloj BiH.


Genocidni trio koji su u crno zavili brojne porodice: Milošević, Bulatović i Đukanović


Ne mogu da shvatim, da na jednu tako značajnu vjersku manifestaciju bude pozvan političar krvavih ruku koji je rame uz rame sa Miloševićem žario i palio u BiH i Sandžaku. Zar je moguće da na listi zvanica bude Milo Đukanović koji je nakon hapšenja na Crnogorskom primorju stotinu Bošnjaka izbjeglih i prognanih iz BiH deportovao na nož zlikovcu sa Durmitora Radovanu Karadžiću.

Poštovani Reis-l-ulema, banjalučki muftija, članovi Organizacionog odbora, do vas je kao ljudskim bićima i vjernicima hoćete li se se solidarizirati sa žrtvama Đukanovićevog režima u Sandžaku: Bukovica, Štrpci, hapšenje sandžačkih prvaka, Kaluđerski Laz… jer vidimo da bošnjačku politiku ispod Kozije ćuprije ne zanimaju Bošnjaci s druge strane Kozje ćuprije, odnosno sa s druge strane Drine i Lima… ali eto bar vi kao vjerska lica, čelnici IZ, solidarizirajte se bar sa Bošnjacima iz BiH žrtvama hapšenja i deportacije sa Crnogorskog primorija čije kosti ni danas nisu pronađene. Ako se prije 7.maja 2016.godine budete stavili bar jedan dan u koži njihovih familija, imat će šanse da se zločincu i zločincima uskrati dolazak na svečanu manifestaciju otvaranja Ferhadije. Zar vam dovoljno govori podatak da je doživotni premijer i bliski suradnik balkanskog kasapina Miloševića oborio sve sudske procese pred sudovima u CG i oslobodio sve počinioce ratnih zločina samo iz jednog razloga da se ne rasvjetli istina o njegovoj ulozi za ratni zločin i komandne odgovornosti. Također vjerodostojan podatak dovoljno govori, da je zločinac Đukanović jedini, na toj važnoj državnoj poziciji (oko 27 godina), čak svih država u regionu koji se nikada u ime RCG nije izvinio za agresiju na BiH, ratne zločine i genocid nad Bošnjacima. Premijer Crne Gore nikada 11. jula, na Dan genocida u Srebrenici, nije prisustvovao kolektivnoj dženazi i godišnjici genocida nad Bošnjacima Srebrenice. Svakako da jedan od ključnih razloga jeste, bio je i Savjetu odbrane Vojske SRJ kada su sve važne operacije izvedene za uništavanje Bošnjaka i Bosne, uključujući i Srebrenicu.


ZLIKOVCI: Četnički vojvoda Šešelj i Vučelj u ratnim operacijama protv BiH i Bošnjaka


Isti slučaj je i za upućeni poziv Aleksandru Vučiću koji danas jeste premijer agresorske Srbije, ali prije svega treba imati u vidu da je golobradi Šešeljev potvojvoda sa Jevrejskog groblja pucao po građanima Sarajeva. Kako da zaboravismo prijetnje sa govrnice Skuštine Srbije, da će ubiti 100 muslimana za jednog Srbina.

Zaista je nedopustivo da se vjernicima s vrha IZ konstatno ukazuju o navodnom nemiješanju politike i vjere, dok na jednu tako važnu vjersku manifestaciju pozivi se upućuju ratnim zločincima, koji su zbog genocidne politike odgovorni za rušenje stotina džamija, mezarja…

Možete li samo bar pomisliti, da li bi Židovi na bilo koji njihov skup ili manifestaciju, posebno vjerskog karaktera, pozvali nekog od Hitlerovih suradnika?! Razmislite!!!
Naravno, odluku ostavljam na vašoj svijesti i savjesti.

I na kraju, poznato nam je da se u BiH obnovljene skoro sve porušene džamije, i više od toga. Sve svečane manifestacije otvoranja protekle su dostojanstveno kako dolikuje jednom čestitom narodu kakvi su Bošnjaci. Za razliku od svih do sada manifestacija, na manifestaciji otvaranja Ferhadije organizator zabranjuje nošenje islamskih vjerskih i bošnjačkih nacionalnih obilježja, zašto? – piše u pismu koje je potpisao Esad Krcić, gl. urednik Bošnjaci.Net.


Ferhadija prije rušenja, srušena i nakon obnoveOstali prilozi:
» BUDIMO BOLJI I DRUŠTVENO KORISNIJI
Mensud Alićušić | 19. September 2018 14:31
» RUPA U KAMENU
Said Šteta | 05. August 2018 15:42
» EMANET VJERE I EMANET DOMOVINE
ICNAB | 21. July 2018 12:38
» SJEĆANJE NA ŽRTVE GENOCIDA U PODRINJU
Said Šteta | 06. July 2018 13:40
» NEKA PROŠLOST BUDE SNAGA ZA BUDUĆNOST
Mensud Alićušić | 04. July 2018 14:52
» ZNAČAJ I METODOLOGIJA SOCIJALNE ANAMNEZE
Said Šteta | 30. June 2018 12:52
» "HEROJSKA CERSKA" AUTORA ELMEDINA SELIMOVIĆA
Eset Muračević | 27. June 2018 16:54
Ostali prilozi istog autora:
» PATOLOŠKI LAŽOVI
08. August 2018 20:17
» BOŠNJACI.NET - 14 GODINA SA VAMA
25. January 2017 02:26
» ČETIRI NOVE KNJIGE JEDNOG AUTORA
26. October 2016 02:42