Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Intervjui


Sejfudin TOKIĆ, predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda
SUVERENITET I TERITORIJALNI INTEGRITET BOSNE I HERCEGOVINE POČIVA NA OPSTOJNOSTI I SNAZI BOŠNJAČKOG NARODA
Procitaj komentar

Autor: Dr. Fikret ef. Arnaut
Objavljeno: 21. April 2016. 17:04:14

Sejfudin TOKIĆ: Na žalost neki politički i vjerski predstavnici našeg naroda prihvataju takve "naloge" velikosrpske politike te će bez predhodnog pokajanja i traženja oprosta mnogi od onih koji su učestvovali u rušenju Ferhadije i svih džamija na prostoru Karadžićeve genocidne tvorevine RS biti pozvani i učestvovati u ceremoniji otvaranja ovog, jednog od najvažnijih spomenika kulture, historije i identiteta bošnjačkog naroda. Otvaranje džamije Ferhadije je prvorazredan kulturni, vjerski i politički događaj u ovom djelu Evrope i on svjedoči o istrajnosti i nepokolebljivosti bošnjačkog naroda da nakon svih 11 genocida nastavi odlučno braniti i odbraniti svoj identitet i svoju vjeru.


Tuđman-Milošević; Karadžić – Boban; Dodik - Čović

Bošnjaci.Net: Poštovani g. Tokić, protekli vikend bili ste u posjeti Bošnjacima u Bayernu. Po našim saznanjima posjetili ste nekoliko džemata i nastupili na tribinama. Šta nam možete reći o razlozima Vaše posjete i ciljevima?
TOKIĆ:
Živimo u historijski važnim vremenima u kojima se de facto uspostavlja novi svjetski poredak, završavaju procesi promjena u Zapadnom Balkanu te dugoročno određuje sudbina naše države i našeg naroda. Važno je da Bošnjaci nakon počinjenog najvećeg zločina i genocida na tlu Evrope poslije Drugog svjetskog rata budu svjesni značaja vremena u kojem žive i odgovornosti za narod i državu kojoj pripadaju. Ovo, u toliko prije što se nakon više od stotinu godina agresivnog negiranja imena našeg naroda te ukupno bošnjačkog identiteta, kulture, historije i tradicije te i danas negiranja bosanskog jezika nameće potreba umrežavanja, povezivanja Bošnjaka ma gdje živjeli te ostvarivanja njihovog punog jedinstva oko interesa opatanka i prosperiteta Bosne i bošnjačkog naroda. BiH kao matična država svih Bošnjaka danas je izložena pokušajima podjele i uništenja po matrici dogovora Tuđman-Milošević koju su u periodu 92-95. pokušli provesti sljedbenici ratnih zločinaca R. Karadžića i M. Bobana a danas to sinhronizovano pokušavaju nastaviti i završiti oligarhije M. Dodika i D. Čovića podržane od nekih vjersko-političkih centara moći iz susjednih država Srbije i Hrvatske. Važno je da svega toga budu svjesni Bošnjaci i zbog toga svakodnevno držim tribine, otvorene razgovore sa našim narodom i u zemlji i u dijaspori.


Sjefudin Tokić na jednu od promocija svoje knjige u Bayernu

Bošnjaci.Net: Koliko ste zadovoljni organizacionim šemama Bošnjaka u dijaspori i koje mjesto u tome ima Islamska zajednica?
TOKIĆ:
Islamska zajednica je u ovom trenutku ključna organizacija koja okuplja Bošnjake u dijaspori i doprinosi afirmaciji kulturnog, vjerskog i jezičkog identiteta. Državne strukture u zemlji i diplomatska predstavništva u inostranstvu nedovoljno ili skoro nikako ne brinu o našoj dijaspori tako da bi bez navedene pozitivne uloge Islamske zajednice Bošnjaci bili pogubljeni pojedinci ili grupe po cijeloj zemaljskoj kugli bez istinskih veza sa svojom matičnom državom BiH.

Bošnjaci po rezultatima popisa iz 2013. apsolutno većinski narod u državi

Bošnjaci.Net: Vaše ime poznato je u bošnjačkoj politici. Bili ste osnivač Unije bosanskih socijaldemokrata (UBSD), zatim SDU - Socijaldemokratske unije. Imali ste i značajne fonkcije u SDP-BiH? Šta možete našim čitaocima reći o Vašem trenutnom političkom angažmanu?
TOKIĆ:
Ja sam predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda koji je nadstranačka organizacija čiji je osnovni cilj obezbjeđivanje ravnopravnosti našeg naroda unutar države BiH, ali i u regionalnim i evropskim okvirima. To je organizacija koja danas okuplja preko 10000 članova u BiH i dijaspori koji se bore protiv svih oblika diskriminacije nad pripadnicima našeg naroda te ostvarivanja onih prava koja drugi narodi u regiji i Evropi već imaju, poput prava na efikasnu državu, nesmetanu afirmaciju vlastite kulture, historije...

Bošnjaci.Net: Ono što je oznato Bošnjacima u domovini i dijaspori jeste Vaše učešće i nesebičan angažman u Bošnjačkom pokretu za ravnopravnost naroda i projekta „Bitno je biti Bošnjak“, a povodom popisa stanovništva u BiH 2013. g. Šta nam možete reći o ovom Vašem angažmanu i naravno o popisu?
TOKIĆ:
Kampanja „Bitno je biti Bošnjak“ koja je provedena u periodu 2012-2013. i koja je spriječila pokušaje dušmana da se Bošnjaci na popisu stanovništva 2013. godine podijele na Bosance, muslimane itd. je doprinijela najvećoj pobjedi našeg naroda poslije odbrane od agresije 92-95. Pripadnici našeg naroda su prepoznali zamke koje su im pripremane te su ispravno se izjasnili kao Bošnjaci po etničkoj pripadnosi, Bosanci po pripadnosti državi i u najvećem broju kao muslimani po vjerskoj osnovi. Ključni i nemjerljiv doprinos u ovoj aktivnosti odigrala je Islamska zajednica kao najstarija postojeća organizacija našeg naroda bez koje ne bi uspjeli obezbijediti izjašnjavanje našeg naroda na način da su danas Bošnjaci po rezultatima popisa iz 2013. apsolutno većinski narod u državi.


Tokić sa Bošnjacima nakon promocije u Minhenu


Nova bošnjačka politika i afirmacija
nacionalnog identiteta našeg naroda

Bošnjaci.Net: Napislai ste i knjigu s temom „Bitno je biti Bošnjak“. Kakv je interes za knjigom među Bošnjacima, ako se uzme u obzir slab procenat čitalačke publike među Bošnjacima?
TOKIĆ:
Zabilježili smo veliki interes za knjigu Nova bošnjačka politika - Bitno je biti Bošnjak čiji su recenzenti akademici Muhamed Filipović i Smail Čekić te univerzitetski profesori Senadin Lavić i Zemir Sinanović. Tiraž prvog izdanja knjige za naše uslove je neuobičajno velik 5000 primjeraka već je skoro rasprodat. Navedena knjiga bila je i povod da se za nepunih sedam mjeseci organizuje preko 70 tribina u zemlji i inostranstvu, promocija i razgovora na temu nove bošnjačke politike i značaja afirmacije nacionalnog identiteta našeg naroda.

Bošnjaci.Net: Vaš angažman i prisustvo u manjem BH entitetu, kakve su perspektive Bošnjaka tamo i šta možete reći o tome?
TOKIĆ:
Svi moraju biti svjesni činjenice da danas BiH, njen suverenitet i teritorijalni integritet počiva na opstojnosti i snazi bošnjačkog naroda a posebno onih koji žive na teritoriji Karadžićeve genocidne tvorevine RS.
Iako suočeni sa najtežim oblicima diskriminacije koja u tim oblicima danas ne postoji nigdje u Evropi te otvorenim pokušajima srbizacije i pravoslavizacije oni to izdržavaju i predstavljaju danas heroje – čuvare BiH. Zato je briga o njima, njihovom položaju i političkom utjecaju najvažnija za svakog iskrenog patriotu BiH.

Otvaranje džamije Ferhadije svjedoči o istrajnosti i nepokolebljivosti bošnjačkog naroda
da nakon svih 11 genocida nastavi odlučno braniti i odbraniti svoj identitet i svoju vjeru.

Bošnjaci.Net: 7.maja je otvorenje Ferhedije u Banjaluci. Kao što smo upoznati iz nekih medija na svečanost su pozvane i neke ličnosti koji su po definicija međunarodnog prava „ratni zločinci“, koji su prethodno pozivali na rušenje džamije. I kako gledate na upustva koja su upućena posjetiocima, nije dozvoljeno nositi nikakve zastave i sl. Molimo Vaš osvrt na to. Ko je odgovoran za organizaciju ove ceremonije?
TOKIĆ:
Predstojeće otvaranje Ferhadije srpsko-četnička oligarhija pokušat će da predstavi kao navodni čin svoje demokratičnosti i pošalje sliku kako Bošnjaci, muslimani nemaju nikakvih problema u genocidom nastaloj tvorevini. Već sada njihovi mediji pokušavaju rušenje Ferhadije predstaviti kao incident koji nema političku pozadinu te traže da i ovaj zločin genocida koji su počinili bude tretiran bez političkog i historijskog kvalificiranja kontinuirane politike genocida koju velikosrpska politika provodi i nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Na žalost neki politički i vjerski predstavnici našeg naroda prihvataju takve "naloge" velikosrpske politike te će bez predhodnog pokajanja i traženja oprosta mnogi od onih koji su učestvovali u rušenju Ferhadije i svih džamija na prostoru Karadžićeve genocidne tvorevine RS biti pozvani i učestvovati u ceremoniji otvaranja ovog, jednog od najvažnijih spomenika kulture, historije i identiteta bošnjačkog naroda. Otvaranje džamije Ferhadije je prvorazredan kulturni, vjerski i politički događaj u ovom djelu Evrope i on svjedoči o istrajnosti i nepokolebljivosti bošnjačkog naroda da nakon svih 11 genocida nastavi odlučno braniti i odbraniti svoj identitet i svoju vjeru.


Ferhadija - djelo i vakuf Ferhad paše (gornji desni ugao), srušena rukama srpsko-crnogorskih fašista 7. maja 1993. (u gro planu), Obnovljena nakon 23 godine od rušenja (donji desni ugao)

VRHOstali prilozi:
» NOĆ KADRA KAO TRAJNA INSPIRACIJA
MINA | 05. April 2024 14:34
» ZAVIČAJNI KLUB “BIHOR” MOST IZMEĐU CRNE GORE I LUKSEMBURGA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 02. April 2024 15:36
» BROJNE SU POUKE I PORUKE BITKE NA BEDRU
MINA | 26. March 2024 14:14
Ostali prilozi istog autora:
» „PRSTEN POD EMANETOM“
08. March 2021 15:25
» TERAVIH NAMAZ I REISOVA FETVA
22. June 2016 01:42
» „MEDINSKO NASLJEĐE“
28. March 2016 01:24
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif