Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Ahmići - 23 godine od ustaškog genocida nad civilima
ELVEDIN KERMO ZA TV1: MOLIMO KOMŠIJE DA NAM POMOGNU U POTRAZI SA SVOJIM NAJBLIŽIMA
Autor: TV1.ba
Objavljeno: 15. April 2016. 16:04:29

ELVEDIN KERMO: I prošle godine smo mi na šehidskom obilježju to istakli. Hajde da kažem da to nisu svi vidjeli, ali evo ove godine smo to stavili kraj glavne ceste da to javno vidi svaki prolaznik, o čemu se radi, da mi apelujemo da nam se pomogne. Maltene mi molimo, pomozite


Sutra se obilježava 23. godinšnjica zločina nad Bošnjacima u selu Ahmići kod Viteza. Udruženje "16 april Ahmić", pored magistralnog puta M5 u Ahmićima u kojem žive njihove komšije Hrvati postavilo je veliki bilbord sa slikama žrtava i onih koje su identificirane i sahranjene i sa slikama onih za kojima se još uvijek traga. "I prošle godine smo mi na šehidskom obilježju to istakli. Hajde da kažem da to nisu svi vidjeli, ali evo ove godine smo to stavili kraj glavne ceste da to javno vidi svaki prolaznik, o čemu se radi, da mi apelujemo da nam se pomogne. Maltene mi molimo, pomozite". Ovo je u izjavi za TV1, istakao predsjednik udruženja "16.april Ahmići", Elvedin Kermo

Udruženje 16.april koje obilježava i baštini sjećanje na događaj zločina koji se desio u Ahmićima 16.aprila 1993.godine u više navrata je pozivalo svoje komšije Hrvate da nam pomognu da pronađemo ostale žrtve koje tražimo u Ahmićima, ističe Kermo

Od 116 žrtva cilila u Ahmićima njih 86 je našlo smiraj oni su identifikovani i ukopani. 30 žrtava se još uvijek vode kao neidentifikovani, tako da smo se mi ispred udruženja odlučili ove godine da stavimo kraj glavne magistrale puta M5 jedan veliki bilbord sa slikama svih 116 šehida, sa 30 njih koje još uvijek tražimo, da se na taj način zna o kojim osobama se radi o kojim njihovim komšijama jer vjerujemo da znaju gdje su njihove komšije pobijene i ukopane i nadamo se da će im barem malo savjesti proraditi da olakšaju i sebi i nama, da barem na taj način preživjeli Ahmićani nađu smiraj u svojoj duši, da znaju gdje mu je beba ukopana, gdje mali Sead ukopan, gdje mu je majka ukopana i otac, naglasio je Kermo.

I prošle godine smo mi na šehidskom obilježju to istakli. Hajde da kažem da to nisu svi vidjeli, ali evo ove godine smo to stavili kraj glavne ceste da to javno vidi svaki prolaznik, o čemu se radi, da mi apelujemo da nam se pomogne. Maltene mi molimo, pomozite, apeluje Kermo na svoje komšije.

Mi znamo da su do sada samo dva direktna izvršioca odgovarala zbog Ahmića, od naših komšija. Oni su, da kažem, bili saučesnici ovdje sa HVO. Nisu taj zločin mogle počiniti samo neke jedinice sa strane, ili hercegovci na što se oni pozivaju uvijek. Nisu oni znali koja je i čija kuća, naše komšije su njih predvodile.Tužilaštvo radi svoj posao, ali nismo zadovoljni sa presudama koje su do sada izrečene ali ne podižu se ni nove optužnice, napomenuo je Kermo.Mi sa pravom pitamo Tužilaštvo i Sud u Sarajevu zašto ne rade svoj posao. Da li su samo dvije osobe da pobiju 116 žrtava u Ahmićima.

Nalogodavci su odgovarali, kakve takve kazne su dobili, nismo zadovoljni ni sa tim presudama, ali zašto se ne podižu nove optužnice. Ovdje se nastoji u Vitezu da se izjednači zločin sa hrvatske i bošnjačke strane, da bude što bi narod rekao bara-bara. Ne mogu se Ahmići i zločin 16.aprila ni sad jednim stradanjem u lašvanskoj dolini gdje su Hrvati stradali. Mi poštujemo sve žrtve i svakog uplakanog čovjeka i majku kojoj je teško kad izgubi svoga ali zločin u Ahmićima je bio sistemski organizivan i planiran. Napadnuto je kompletno civilno stanovništvo. Svih 116 žrtava od prve do zadnje su civili, podsjetio je Kermo.

Hag je dokazao da nije bilo nijedne jedinice koja se suprostavila HVO-u. Mi ponosno svakom svom komšiji u Ahmićima možemo pogledati u oči. Nismo mi protjerivali svoje komšije. Nismo mi palili svoje komšije i njihovu djecu ubijali, niti silovali svoje komšinice, ali se nismo ni mogli nadati da se to nama može desiti u Ahmićima, jer odnosi u Ahmićima prije rata su bili izuzetno dobri.

Ja sam svome komšiji nosio kurbansko meso za Bajram. On je donosio meni šarena jaja i kolače za Uskrs i Božić. Kumovalo se i družilo, trgovalo i sve. Odnosi su bili idealni ali naišla je odjedanput neki vjetar iz Hrvatske i ne znam šta im je bilo, pa su pomahnitali, zaključio je u svojoj izjavi za TV1, predsjednik udruženja "16.april Ahmići", Elvedin Kermo.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: