Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Novi Pazar (Sandžak)
BOŠNJACI BOGATIJI ZA NOVOG MAGISTRA ISLAMSKIH NAUKA: MAGISTRIRAO MESUD EF. MUHIĆ
Autor: Admir Muhić
Objavljeno: 13. April 2016. 14:04:46

Odbrana magistarskog rada pred komisijomNa Inernacionalnom univerzitetu u Nom Pazaru 13.4.2016. magistarski rad odbranio je Mesud Muhić na temu "Šerijatsko-pravni tretman zekata" te postao novi magistar islamskih nauka iz oblasti šerijatskog (islamskog prava) i pridružio se plejadi bošnjačkih intelektualaca s adresom izvan Bosne i Hercegovine.

Mr.sc. Mesud ef. Muhić ocijenjen je najvećom ocjenom pod mentorstvom prof.dr. Envera Gicića. Predsjednik Komisije je bio prof. dr. Hajrudin Balić i prof. dr. Admir Muratović kao član Komisije.
Bošnjačka akademska zajednica danas je bogatija za još jednog magistra čiji se rad očekuje da uskoro objavi te na taj način doprinese boljem razumijevanju zekata na našim prostorima. Ovaj rad bi mogao poslužiti i kao stručna literatura svakog imama i djelo iz kojeg će se crpiti teze za daljnje naučno obrađivanje i istraživanje ovog islamskog šarta kako na našem govornom području tako i na druge jezike. Naučno djelo mr.sc. Mesuda ef. Muhića umnogome će doprinijeti praktičnom primjenom zekata muslimana u dijaspori na evropskom tlu.


Komisija zvanično proglašava Muhića u magistra islamskih nauka


Mesud ef. Muhić je rođen 1977. godine u Busovači (BiH). Osnovno obrazovanje završio je u Kaćunima, a srednju Elči Ibrahim-pašinu medresu u Travniku završava 1999. godine kao odličan učenik. Nakon medrese upisuje odsjek Al-Azhar Univerziteta u Siriji čiju diplomu iz oblasti šerijatskog prava stiče u Kairu (Egipat) 2005. godine. Po povratku u domovinu biva zaposlen na mjesto profesora islamske vjeronauke u dvije srednje škole (Busovača i Fojnica). Nakon ženidbe odlazi u Švedsku gdje zasniva radni odnos imama u Bošnjačkoj islamskoj zajednici Jönköping (Jonšoping). Imamski posao u spomenutom džematu obavljao je punih osam godina. U tom periodu radio je kao urednik lista „Muhadžir“ u izdanju ovog džemata kao i administrator džematske internet stranice. Jedan određeni period radio je kao asistent za razvoj u studijskoj organizaciji Ibn Rushd u Švedskoj. Vrsni je učač Kur'ana i interpretator ilahija, a njegov glas ukrašava mnoge programe i akademije u BiH i dijaspori. Trenutno radi kao imam u 3 kantonalne bolnice (Kanton Jönköping) i kao imam u zatvorskoj jedinici Tidaholm pri odjelu za kriminalistiku u Švedskoj. U međuvremenu upisuje Master studij na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru (Srbija). Pored maternjeg bosanskog jezika, govori još i arapski i švedski, a služi se i engleskim jezikom.


Zajednički snimak nakon uspješno odbranjenog magistarskog radaOstali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» NEDŽIBOVO SVITANJE
17. February 2020 01:03
» IFTARSKA PATROLA U MALJEVCU
21. May 2018 21:35
» ŠTA ČEKAŠ, PUCAJ, UBIJ IH!!!
28. November 2017 15:05
» ŠTA ČEKAŠ, PUCAJ, UBIJ IH
16. April 2017 12:14
» NAŠA NOVA GODINA
31. December 2016 22:55
» UDALA SE MOJA SESTRA AMINA
25. August 2016 20:20
» "OLUJA" - POČETAK OSLOBAĐANJA
05. August 2016 16:58
» PARMAK JE HASTA BEZ MUHLIJE
04. August 2016 16:58
» ŠTA ČEKAŠ, PUCAJ, UBIJ IH
15. April 2016 21:57