Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

AHMIĆ ZA TV1: TUŽILAŠTVO VEĆ RADI NA ŽALBAMA U SLUČAJEVIMA KARADŽIĆ I ŠEŠELJ
Autor: TV1.ba
Objavljeno: 02. April 2016. 15:04:27


Bošnjački oficir za vezu s Haškim tribunalom Amir Ahmić potvrdio je za TV1 da će se žalbeni postupci u slučajevima Radovana Karadžića i Vojislava Šešelja odvijati pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom, budući da Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u decembru 2017. godine završava sa radom.

"Rezidualni mehanizam je pravni nasljednik Tribunala. To je u suštini tribunal, samo pod drugim nazivom. Rezidualni mehanizam ima 12 funkcija, a jedna od njih su žalbeni postupci", pojasnio je Ahmić.

Podsjetio je da je sudija Teodor Meron imenovan na funkciju predsjednika Međunarodnog rezidualnog mehanizma, koji će odlučivati o vijećima i sudijama u drugostepenim postupcima. Tužilac Serž Bramerc izabran je za tužioca Mehanizma.

"Ured tužioca ima kontinuitet. Vjerujem da će Bramerc sa timom koji bude imao na raspolaganju ozbiljno voditi drugostepene procese, na visokom nivou i profesionalno", konstatovao je Ahmić.

Oslobađajuća presuda Vojislavu Šešelju izazvala je buru u javnosti. Prema Ahmićevim saznanjima, međunarodni pravni krugovi zahtijevaju da se drugostepeni postupci odvijaju u skladu sa međunarodnim standardima i međunarodnim pravom. Insistira se da se takvi postupci prepuste sudijama sa najviše iskustva.

"Formiran je tim dobrih stručnjaka koji će raditi na žalbenom postupku protiv Karadžića. Prema mojim informacijama, već pripremaju prve korake. Takođe, poznato mi je i da je tužilac Bramerc po hitnom postupku odlučio da se ključni ljudi u Uredu tužioca pozabave presudom Šešelju. Vjerujem da će Tužilaštvo 100 posto biti posvećeno drugostepenim postupcima", otkrio je za TV1 Ahmić.

Međunarodni pravnikrugovi traže da se drugostepeni postupci odvijaju u skladu sa međunarodnim standardima, zakonima. Insistira se da ti postupci budu dati sudijama sa najviše iskustva.Ostali prilozi:
» IZETBEGOVIĆ: ČOVIĆ PODRŽAO STAVOVE MATVIYENKO
Vijesti.ba | 24. April 2018 16:06
» DR. ZUKORLIĆ PRIMIO DELEGACIJU OSCE-A
B.net | 23. April 2018 15:18
Ostali prilozi istog autora: