Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

Samo čekaj, Bošnjo, samo čekaj!
A KOJEG MI, TO, GODOTA ČEKAMO?
Autor: Željko Milićević
Objavljeno: 02. April 2016. 14:04:20

ŽELJKO MILIĆEVIĆ: Osnovne poluge bilo koje države su zakonodavska, izvršna i sudska a u Bosni je sve to prepušteno „međunarodnoj zajednici“. Ali neka, treba čekati da oni koji su nam počinili nepravdu kad-tad čudesno počine pravdu. To može uzeti vremena, ali treba čekati.


Čuvajte se, ljudi, Bošnjo se zgraža! Nakon dvadeset i toliko godina patnji, povrh dva stoljeća prije toga, i iz jedne nepravde u drugu, Bošnji je konačno puk'o film i počeo se je zgražati! Bit će belaja!

Bošnjo će provesti slijedećih dvadeset i toliko godina u potpunom osuđivanju i pomnom tumačenju svih nepravdi koje su ga klepile po glavi i dizati će ruke u navodnoj nemoći i prizivati kuku i motiku, i vikati da ničija nije do zore gorila, i davati izjave za štampu, ili tisak, onima koji će taj papir upotrijebiti onako kako mu pristoji, namjenski, u ćenifi.

U kojem to, tunelu, mi živimo da nakon svega divljanja u ovom podivljanom dunjaluku ne želimo vidjeti stvarnost? Zašto mi i dalje očekujemo, i od koga, u stvari, da nam riješi naše probleme i da zadovolji naše zahtjeve - i koji su, u stvari, ti zahtjevi? Na ova pitanja Bošnjo neće odgovoriti ali će vrlo izražajno i sveznalački godinama razglabati o raznim vjetrenjačama umjesto da se lati tehnologije preusmjeravanja vjetrova koji nemilice haraju Bosnom.

Bošnjo se zgraža nad presudama nazovi-suda koji nije postojao kad je Republika Bosna i Hercegovina proglasila nezavisnost. Taj isti Bošnjo se ne zgraža nad tim da je taj nazovi-sud bio uspostavljen na osnovi jedne jedine namjere a to je da se Republici Bosni i Hercegovini pravno i sudski oduzme suverenost i u tom je značenju i sam dio udruženog zločinačkog poduhvata genocida nad Republikom Bosnom i Hercegovinom općenito, te pogotovo nad njenim muslimanskim stanovništvom (iz izvornog podneska F.A. Boyla u Međunarodnom sudu pravde, 1993.godine). Nakon prvih uspjeha, Boyla je, koliko je meni poznato, bez njegovog znanja odnosno razumijevanja veleizdaje čije su žrtve bili predsjednik Alija Izetbegović, stranka SDA i Republika Bosna i Hercegovina, a potom i sama tužba pred Međunarodnim sudom pravde, preuzela klika tih veleizdajica iz SDA na potezu Chicago-Hercegovina (jedan Ramić - čijeg sam ja isto tako izdajničkog sina Adnana upoznao u Aziji - koji je bio ondašnji vodja SDA u Hercegovini, te Borogovac i Sendijarević). Oko toga se Bošnjo ne zgraža nego svesrdno pljuje po prvoj žrtvi te veleizdaje, predsjedniku Aliji Izetbegoviću. Ogavno!

Bošnjo se zgraža nakon što je, možda, iz velikih daljina, naslutio - svakako ne i ustanovio - da je pravo, onako kako se od Rimskog carstva i danas tumači, samo poluga nastavka ugnjetavanja običnog puka od strane vladajućih elita. Ako nam sve ove „međunarodne presude“ još nisu sjele u mozgove - ako ih uopće imamo - uzmimo samo jedan banalan primjer perfidnosti pravne profesije: Senat Sjedinjenih Država i ondašnji predsjednik Bill Clinton su proveli neka tri mjeseca razglabajući definiciju riječi „is“ (u engleskom jeziku „je“ ili „jeste“) u slučaju Clintonove javne prostitucije u Bijeloj Kući dok je Bosna lijevala krv u genocidu i dok je Clinton bio pod pravnom obavezom „spriječiti i kazniti zločin genocida“. Oko toga se Bošnjo ne zgraža!

Ima u nas sabura i to će nas nastavljati koštati nebrojenih života, no mi smo u svome očekivanju, ili iščekivanju, nemojte nas smetati u toj radnji! Može se desiti da ćemo očekivati i slijedećih ne samo dvadeset i nekoliko godina, nego još i par stoljeća povrh toga. Treba sabura za to veliko i važno očekivanje. A u tom očekivanju ćemo postati stručnjaci u tumačenju pravnih nepravdi i moći ćemo tu sposobnost onda prodavati ne samo po Bosni nego i pakirati u konzerve i izvoziti u široki svijet koji nema pametnija posla nego slušati naše tužbe i žalbe i pritužbe i kuknjavu do neba.


Nakon prvih uspjeha, Boyla je, koliko je meni poznato, bez njegovog znanja odnosno razumijevanja veleizdaje čije su žrtve bili predsjednik Alija Izetbegović, stranka SDA i Republika Bosna i Hercegovina, a potom i sama tužba pred Međunarodnim sudom pravde, preuzela klika tih veleizdajica iz SDA na potezu Chicago-Hercegovina (jedan Ramić - čijeg sam ja isto tako izdajničkog sina Adnana upoznao u Aziji - koji je bio ondašnji vodja SDA u Hercegovini, te Borogovac i Sendijarević). Oko toga se Bošnjo ne zgraža nego svesrdno pljuje po prvoj žrtvi te veleizdaje, predsjedniku Aliji Izetbegoviću. Ogavno!


Osnovne poluge bilo koje države su zakonodavska, izvršna i sudska a u Bosni je sve to prepušteno „međunarodnoj zajednici“. Ali neka, treba čekati da oni koji su nam počinili nepravdu kad-tad čudesno počine pravdu. To može uzeti vremena, ali treba čekati.

Treba čekati da se živalj dobro poznatih povijesnih neprijatelja Bosne i Bošnjaka osvijesti, da kolektivno prođu kroz katarzu, izvinu se, pokažnjavaju svoje zlikovce, plate „ratnu“ odštetu, izgrade sve što su porušili, osiguraju granice cijele Bosne, sa Sandžakom u njoj, i preobraze se psiho-fiziološki, patološki i svakako drugojačije, u bolje i poželjne komšije s kojima ne samo da ima su-života nego je taj su-život pravi užitak, da ne kažem rahatluk!

Samo čekaj, Bošnjo, samo čekaj!

Evo ga, protrči mi ispred nosa, samo što me nije krehno - Godot! I viknu:“Čekajte me!“

Jest, tako mi svega, i još viknu:“Nemojte vi ništa, sve ćemo odraditi kad ja dođem! I uspostaviti vlast naroda i čestitih političara, i opremiti vojsku i policiju da brani cijelu državu i volju naroda i samostojno pravosuđe, i vratit ćemo ustavnost, nezavisnost i suverenost Bosne u svakom pogledu, neće Bosni više ni dlaka s glave usfaliti! Samo čekajte, evo samo što nisam, sad ću ja!“

Treba čekati Godota, rekao je da će doći, to je neki plaho fin čovjek, ime mu zvuči strano, onako europski, kako se podobi plaho finim ljudima, a i obećao je, pa, eto, možda će nam ovaj put grah pasti na pravu stranu...Ostali prilozi:
» BOSNO MOJA PONOSITA, SRETAN TI HILJADITI/TISUĆITI ROĐENDAN
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 01. March 2021 15:19
» DAN NEZAVISNOSTI REPUBLIKE BOSNE 2042
Aziz Hurem | 01. March 2021 15:19
» SANDŽAKLIJE I ALBANSKA NACIJA
Dr. Harun Hadžić | 28. February 2021 15:30
» IZJAVA ZA RIPLIJA DOLAZI NAM OD SUSJEDNE HRVATSKE ZA BOSANSKI ROĐENDAN
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 28. February 2021 15:29
» INSTITUCIJE DRŽAVE RUŠE ZEMLJU OD KOJE PRIMAJU PLATU
Eset Muračević | 28. February 2021 15:15
» ZAPIS O DANU NEZAVISNOSTI RBIH
Elmedina Muftić | 28. February 2021 14:55
» NEZABORAVNA POSJETA: „BIJEG OD SLOBODE“ U DRETELJU
Avdo Huseinović | 27. February 2021 20:35
» NIJE HIĆE U EUROPU UĆI
Željko Milićević | 27. February 2021 20:01
» OTMICA ŠTRPCI - LICEMJERNO I VIŠE OD TOGA
Velija Murić | 27. February 2021 14:48
» HODŽALIJSKI GENOCID - TRAGEDIJA XX VIJEKA
Božidar Proročić | 26. February 2021 15:28
» MOJ OMAŽ NEDŽIBU ŠAĆIRBEGOVIĆU: BIO JE DOAJEN BOSANSKOG PONOSA I SLOBODE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25. February 2021 15:06
» METAMORFOZA LJUDSKOSTI
Mr. Milan Jovičić | 22. February 2021 14:58
» NIJE GENOCID U PRIJEDORU SAMO HAUSTOR “CRVENOG SOLITERA”
Samir Hadzalić | 21. February 2021 14:33
» ZAPISI O SALIMU ŠABIĆU - UZ 20. GODIŠNJICU PRESELJENJA NA AHIRET
Dr. sc. Ibrahim Kajan | 20. February 2021 23:49
» NAKON IZDAJE U MOSTARU „PRAVAC POTOČARI!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 20. February 2021 18:42
» SEKULARIZAM SRBIJANSKIH ‘GEOGENETIČARA’
Amir Telibećirović | 19. February 2021 18:10
» KO LI JE POŽELJAN, A KO NEPOŽELJAN U MOSTARSKOM OKRUŽENJU?
Mr. Milan Jovičić | 18. February 2021 18:18
Ostali prilozi istog autora:
» NIJE HIĆE U EUROPU UĆI
27. February 2021 20:01
» ŽIVOT U LEGLU POKVARENOSTI
17. February 2021 17:03
» O SUVERENOSTI UMA
06. February 2021 02:16
» REPETITIO EST MATER STUDIORUM
02. February 2021 15:08
» KAD PRAVO ZABRAZDI U KRIVDU
28. January 2021 13:03
» NAČELA SU VAŽNA
20. December 2020 17:00
» TRIJUMF PRIMITIVIZMA
01. December 2020 23:34
» KAŽNJAVANJE NEVINIH
30. November 2020 00:35
» SILA CARUJE, A UM KLADE VALJA
25. November 2020 16:14
» ĐON-OBRAZ
20. November 2020 14:08
» U SE I U SVOJE KLJUSE
14. November 2020 12:31