Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Intervjui

Muhamed MAHMUTOVIĆ govori heftu dana nakon skandaloznog i brutalnog hapšenja Florence Hartmann i šta nakon presude ratnom zločincu Radovanu Karadžiću
PRESUDA ZLOČINCU KARADŽIĆU JE PEČAT ZA REVIZIJU TUŽBE PROTIV SRBIJE I CRNE GORE I UKIDANJE TVOREVINE NASTALE NA GENOCIDU
Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 30. March 2016. 14:03:16
U trenutku kad su službenici UN-a došli da uhapse Florens Hartman s njom je bio naš poznati novinar i pisac Muhamed Mahmutović. Na snimcima koje su objavile mnoge tv kuće vidi se da on dugo sam pokušava odbraniti Hartmannovu i da se doslovno tuče sa uniformisanim službenicima suda i policajcima.
Mahmutović je dugogodišnji kolumnista Bošnjaci net, a ovo je prvi put da s njim razgovaramo na ovaj način, najzad i u iščekivanju da Florence Hartmann bude puštena na slobodu.MAHMUTOVIĆ: - Nisam jednostavno mogao gledati kako su nasrnuli na nju kao zvijeri i nemilosrdno joj uvrću ruke kao zločinki. Zaprepastilo me to kojom brzinom su se pojavili tu da nju uhapse dok hiljade zločinaca šeta po svijetu i sasvim sigurno ih ima i tu pred tribunalom da bodre svog idola. Njezin očajnički izraz lica me podsjetio na silovane Bošnjakinje koje su na sličan način odvodili srpski policajci i vojnici, pa mi je to dalo nevjerevotnu snagu, da sam joj čak uspio skinuti lisice s jedne ruke koje su joj bili stavili. Povikao sam da joj moramo pomoći i onda su priskočili logoraši, majke Srebrenice i malobrojni patrioti, ali su oni brzo doveli naoružano pojačanje protiv kojeg nismo imali šanse! Takve brutalnosti nisam doživio da se hapsi bivša glasnogovornica Haškog tribunala što je napisala i govori istinu o dealu koje su sudije Tribunala postigle sa Miloševićem i državom Srbijom, dakako na štetu Bosne i Hercegovine i Bošnjaka - žrtava genocida.

Bošnjaci net: Šta je po vašem mišljenju bio osnovni razlog onako brutalnog hapšenja?
MAHMUTOVIĆ:
- Upravo sam rekao, najveći razlog je istina koju je zapisala u svojoj knjizi o dogovoru Srbije sa Haškim sudom. Oni su bili svijesni da bi nju i taj dan mnoge tv kuće intervjuirale i da bi se podudarila njezina priča sa kasnijom presudom, u kojoj je Karadžiću dokazan genocid na teritoriji cijele BiH, ali se ko fol, "nije mogla utvrditi namjera" osim genocida u Srebrenici. Ona je znala kako će glasiti presuda, pa je bila preopasna među ozlojeđenim preživjelim žrtvama genocida.
Hartmanova nije ukrala nikakve dokumente, nego se poslužila s njima kad je skinuta oznaka tajnosti i ukazala na to, zato je njezino hapšenje nevjerovatan apsurd i ruganje slobodi govora u koju se svi na zapadu kunu!
Bio sam i sam na kratko lišen slobode taj dan, ali bih ponovo učinio isto, bez obzira na teške posljedice koje sam mogao imati za "ometanje službenih lica i pravde"!

Bošnjaci.Net: Šta je konkretno najviše zasmetalo u knjizi gospođe Hartman, pa da bude osuđena i uhapšena na kraju?
MAHMUTOVIĆ:
- "Na zahtjev tužiteljstva suci su 30. jula 2003. obnovili nalog Beogradu da preda zapisnike. Beograd se odmah suprostavlja toj odluci i sredinom oktobra uspjeva nametnuti zaštitne mjere nad dokumentima na jednom ročištu ex-parte u četiri oka između sudaca i predstavnika srpske države, u odsustvu strana u postupku...Ukratko, kako bi spriječila da te nezgodne istine budu izložene svjetlu dana, Srbija je uvjerila Sudsko vijeće zaduženo za "slučaj Milošević", da joj odobri ograničavanje upotrebe tih dokumenata samo na Miloševićev proces i da zabrani širenje dijelova koji je najviše kompromitiraju..." To je citat iz knjige zbog kojeg se najviše ljute haški suci(u ovom slučaju trgovci sa važnim dokumentima s kojima bi bilo lahko dokazati umješanost Srbije i Crne Gore u agresiju na BiH i genocidu.)!

Dakle, za ovu strašnu zloupotrebu dokaza i dokumenata koji su trebali pomoći u dokazivanju o aktivnom učešću Srbije i Crne gore u agresiji i genocidu trebali su odgovarati mnogi drugi, a nikako Hartmanova koja je samo kao novinaraka i autor knjige ukazala na to!


Bosanski novinar fizički štiti francusku novinarku od osiguranja Haškog tribunala


MUHAMED MAHMUTOVIĆ:
FLORENCE HARTMANN JE UHAPŠENA ZBOG OTKRIVANJA STRAŠNE ISTINE O DOGOVORU HAŠKOG TRIBUNALA I SRBIJE!


Bošnjaci.Net: Iz ovog proizilazi da su ključni dokumenti bili zabranjeni sudu u procesu BiH protiv Srbije i Crne Gore za genocid? Mislite li da je panika uhvatila i Sud i Srbiju zbog toga?
MAHMUTOVIĆ:
- To je sasvim očito! Pored tih dokaza pojavili su se još mnogi, kao što je Tomašica i presude za genocid srpskim oficirima koji su u Haag dopremljeni kao aktivni vojnici Vojske Srbije, a ova presuda je pečat svemu tome i bošnjački politički lideri zajedno sa Hrvatima i ostalima bi morali obnoviti taj proces. Svijetlo dana su ugledali dokumenti koji su imali oznaku tajnosti iz vremena Klintonove administracije u kojima ima mnogo dokaza o umješanosti Srbije i Crne Gore! Samo veliki čin izdaje ih može spriječiti da to ne urade, sve je na njihovoj strani!

Bošnjaci.Net: Ali, Dodik kaže da za to treba saglasnost iz RS, a vidjeli smo i prijetnje od strane crkvenog i političkog rukovodstva Srbije?
MAHMUTOVIĆ:
- Ne treba nikakva nova saglasnost, zato je i nastala tolika panika u njihovim redovima, jer to nije nikakav novi proces nego obnova staroga. Da je tako oni bi sjedili mirno. Mislim da BiH mora iskoristiti tu šansu za reviyiju - obnovu procesa prtiv SCG, makar se kasnije nagoditi sa Srbijom da prestane podržavati ono što je nastalo genocidom i da se to olakša inetgraciju entiteta u jedinstvenu državu kakva je bila prije agresije! Oni još govore kako se imaju pravo mješati i obavezu (!!!) kao potpisnici Dejtona, što je nevjerovatna nebuloza, jer su bili tamo kao učesnici u agresiji, a nikako kao neki garanti, što i ne postoji u međunarodnom pravu!

Bošnjaci.Net: Kako komentarišete izjave BH političara na presudu?
MAHMUTOVIĆ:
Srpski političari su reagirali očekivano i upadaju u zamku govoreći jednom da je to presuda pojedincu, a drugi put da je on tvorac RS i da su mu dužni pomoći. Nije on bilo kakav pojedinac, on je po presudi bio glavni u "udruženom zločinačkom poduhvatu" koji je osuđen po deset tačaka optužnice za najveća zlodjela.
Bošnjački političari prilično mlako i nemušto, pomirljivo, što je osokolilo Dodika i Vučića da počnu i prijetiti. Najimbecilnija je izjava nekih da presudu ne treba politizirati. Pa političkom je odlukom pola države poklonjeno tom udruženom zločinačkom pokretu na čijem čelu je bio ratni zločinmac Karadžić. Zašto ne bi sad Bošnjaci, Hrvati i ostali političkom odlukom tražili da im se to oduzme? Zašto nacistima nisu ostala okupirana područja iako su nacisti osuđeni samo po četiri tačke optužnice, za razliku od Kradžićevih deset tačaka!
Zanimljivo je da koalicija Dodik i Čović još uvjek radi punom parom, pa od Čovića i političara kojima on šefuje nema nikakvih izjava, iako se u presudi na mnogo mjesta spominje istrebljenje, ubistva, zarobljavanja, progoni... Hrvata!

Bošnjaci.Net: Vi dakle mislite da je presuda i politički kapital koji bi Bošnjaci, Hrvati i ostali trebali iskoristiti za ukidanje RS?
MAHMUTOVIĆ:
- Ako se ona sad ne ukine, neće se više nikad ni ukinuti. Odrastaju već cijele generacije mladih koje su u njoj rođene i koje uče da je RS starija od čitavog dunjaluka. Oni nam dvadeset godina ponavljaju kako je RS trajna kategorija i svak se već na to naviknuo, pa haman i mi! Treba ih navikavati da to ne može opstati, ali da time niko ne želi pobiti ili protjerati Srbe sa tih prostora ili ugroziti na bilo koji način njihova ljudska prava. U pitanju je ukidanje samo tog aparata i diskriminatorskog naziva prema drugima koji žive na tom prostoru, a taj aparat je balast samim građanima tog entiteta kao uostalom i FBiH!
Republika BiH je međunarodno priznata država, a zna se da po međunarodnom pravu ne vrijedi ono što se uradi na silu i nezakonitim sredstvima, kao što je nastanak entieta u BiH!
Bošnjaci, Hrvati i ostali trebaju znati da nijedan političar više ne smije reći kako mu nije cilj ukidanje RS i takvome više ne smiju dati svoj glas. To mora biti prioritetni cilj svakog BH patriote, političke partije, nevladinih organizacija i vjerskih zajednica!Ostali prilozi:
» BIH JE TALENTIRANA NACIJA OPĆENITO, U SPORTU POSEBNO
Haris Hojkurić | 04. September 2018 03:00
» LJEPOTICA U MUŠKIM VODAMA
Eset Muračević | 31. July 2018 17:00
» "HATIDŽA MAJKA SREBRENIČANKA"
Faruk Vele | 05. July 2018 18:00
» NI MANJE ZEMLJE NI VIŠE IZDAJNIKA
NAP | 29. June 2018 17:59
Ostali prilozi istog autora:
» PATOLOŠKI LAŽOVI
08. August 2018 20:17
» BOŠNJACI.NET - 14 GODINA SA VAMA
25. January 2017 02:26
» ČETIRI NOVE KNJIGE JEDNOG AUTORA
26. October 2016 02:42