Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Pisana rijec

Njemačka
U MINHENU PROMOVIRANA KNJIGA „MAKOVI NA SINAJU“ AUTORICE ZINETE SUBAŠIĆ
Autor: Dr. Fikret ef. Arnaut
Objavljeno: 29. March 2016. 16:03:15

Promotori dr. Fikret ef. Arnaut i Hamza ef. Subašić i autorica romana Zineta Subašić


U nedjelju, 20.marta 2016. g. u džematu Sabur je promovirana knjiga „Makovi na Sinaju“ autorice Zinete Subašić.
Da džemat Sabur iz Minhena ima prisnu saradnju sa bošnjačkim džematom iz Stuttgarta na čijem je čelu Hamza ef. Subašić, svjedoči i džematsko druženje koje su upriličili ova dva džemata u nedjelju 20.03. o.g. u vremenu od podne namaza do akšama. Ovo je bila uzvratna posjeta nakon što je delegacija iz našeg džemata nedavno boravila u džematu u Stuttgartu. Hamza ef. Subašić je održao predavanje na temu Žena u Islamu. Onda je hor džemata iz Stuttgarta nastupio s nekoliko ilahija i kasida. Nakon toga uslijedila je promocija romana „Makovi na Sinaju“, koji je napisala supruga imama Hamze ef. Subašića, Zineta Subašić.

O romanu su govorili domaćin druženja dr. Fikret ef. Arnaut, Hamza ef. i autorica Zineta Subašić.


Ljibitelji pisane riječi zainteresirani za Zinetin roman


Istaknuto je da je to rijetki roman koji je nastao u dijaspori i koji tretira pitanje i problematiku života u dijaspori. I to onog njenog najvažnijeg sloja; omladine i studenata. Kroz roman se prepliću likovi iz Bosne, Irana i Njemačke. S nadom da su ove teme tek otvorene i da će autorica Zineta Subašić biti povod i drugima da pišu o ovim i ovakvim aktualnim temama. Interesantni su dijalozi koji vode likovi ovoga romana kroz kroz koje se uočava i do izraza dolazi važnost komunikacije i nadmetanja u temama koji će predstavnici svoga kulturno-etnološkog-religioznog kruga biti jači i superiorniji u odnosu na druge. Jedan od recenzenata je o knjizi zabilježio: “Da se roman otvara kao vješto dizajnirana niska živih razglednica u vremenu i prostoru, zanimljivom intercivilizacijskom komunikacijom studenata Berlinsko Teheranskoga univeziteta...Svijeta, budućnosti i slobode bit će onoliko koliko ljudi budu međusobno komunicirali i rzumjevali jedne druge.“

„Kad jednom preživiš rat, nikad više ne živiš u miru“.
Za ove početne riječi romana naš akademik Ferid Muhić je rekao: “Da Zineta ništa više nije napisala pored ovih riječi, to je dovoljno da opravda pojavu ovog romana pred čitaocima“, - u svome uvodniku promocije istakao je Hamza ef. Subašić.


Hanume džemata "Sabur"


Fikret ef. je istakao čestitku i pohvalu što se autorica usudila da za jednog lika romana uzme mladića studenta iz Teherana, dakle Iranca, u vremenu kada neki s prezirom gledaju na iranski narod i šije i da se mnogi ne bi usudili takve likove postavljati u svojim književnim djelima. Jeste da je Zinetin Rustem predstavljen sunijskim muslimanom koji zboga javno iznesenih nekih mišljenja dolazi u sukob s vladajućim režimom i svoju slobodu za izraz i riječ nalazi u Berlinu.
Kod džematlija se pokazao lijep interes za knjigom, kako mlađom također i ostalom populacijom. Nkon toga upriličen je zajednički ručak a omladina džemata Sabur iz Minhena je izvela omladinu džemata Stuttgart u obilazak grada Minhena pokazujući im ponosno vriejdnosti, znamenitosti i ljepote grada Minhena. Svi se slažu o ocjeni da je ova aktivnost, inicirana idejom dvojice imama, veoma pozitivna, korisna i naišla je na veoma lijep prijem kod džematlija. Kao što smo rekli na početku ovoga teksta, saradnja ova dva džemata ima svoje korijene od davne 1990. g., dakle od samog osnutka. S tendencijom da traje.


Hamza ef. Subašić održao predavanje na temu Žena u Islamu



Ostali prilozi:
» SUSRET PARRYA I AVDA NA NAJMISTERIOZNIJEM BRDU PLANETE
Faruk Međedović | 14. October 2019 01:13
» ZAVIČAJ NOSIMO U SEBI
Alija Kadrić | 11. October 2019 17:06
» TRINAESTI KNJIŽEVNI SUSRETI „KASIM DERAKOVIĆ“
Eset Muračević | 16. September 2019 17:49
» STILISTIKA KUR'ANA U DJELU HASANA KJAFIJA PRUŠČAKA
Dr. hfz. Safvet Halilović | 09. September 2019 14:27
» NA PRIMJER NISAM ZENIČANIN
Said Šteta | 12. August 2019 05:49
» BRAT I SESTRA PROMOVISALI SVOJE PROJEKTE
Eset Muračević | 23. July 2019 20:53
» PROMOCIJA KNJIGE “DJEČAK SA RUKAMA STARCA”
Said Šteta | 23. July 2019 20:12
» PJESNIK DŽAFIĆ DVIJE PJESME POSVETIO SREBRENICI
Bošnjaci.Net | 09. July 2019 19:37
» PROMOCIJA KNJIGE O BOSANSKIM GAZIJAMA
B.net | 02. July 2019 17:57
» GORNJI VAKUF RASPLAKALE BATONOVE PRIČE
Bošnjaci.Net | 26. June 2019 18:04
Ostali prilozi istog autora:
» „MEDINSKO NASLJEĐE“
28. March 2016 01:24
» HARF O OCU
19. March 2014 16:32