Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Kosovo
U DRENICI UZ VOJNE POČASTI OBAVLJENA DŽENAZA I UKOP RAMADANA POLUŽE
Autor: Ismet Azizi
Objavljeno: 20. March 2016. 09:03:14

U vremenu Drugog svjetskog rata 02. oktobra do 07. decembra 1941. godine vodila se velika bitka protiv četnika za odbranu Novog Pazara kada je Aćif-efendija Hadžiahmetović koji je bio na čelu Odbora za odbranu Novog Pazara pozvao braću Albance sa Kosova da pomognu u odbrani grada i Bošnjaka od genocida


U selu Poluža ukopan je Ramadan Poluža posljednji sin heroja Šabana Poluže. Ramadan je preselio u 88-oj godini. Dženaza rahmetlije obavljena je na mezarju sela Poluže uz vojne počasti Snaga sigurnosti Republike Kosovo i uz prisustvo velikog broja građana Drenice. Dženazi su prisustvovali i gosti iz Sandžaka koji su odali počast preminulom i svojim prisustvom iskazali poštovanje porodici i učinili dženazu još veličanstvenijom.

Na komemoraciji održanoj u dvorištu škole koja nosi ime heroja Šabana Poluže, prisutnima su se obratili općinski lideri i akademske i naučne ličnosti iz Kosova i Albanije.Oproštajni govor Sulejmana Ugljanina, lidera SDA Sandžaka koji je predvodio delegaciju od 30 članova, izazvao je neopisive emocije. Između ostalog Ugljanin je rekao: "Došli smo danas kod naše braće ovdje u Drenici u ime naroda Sandžaka, kod porodice Šabana Poluže, porodice čovjeka koji je sa svojom vojskom došao da odbrani naš narod od četničkog uništenja. Ovoj porodici dugujemo zahvalnost za doprinos koji je midža Šaban dao, koji je žrtvovao i svoju porodicu da bi spasio naš narod od istrebljenja. Jedna naša delegacija i grupa naših mladih imala je priliku posjetiti amidžu Ramadana deset dana ranije dok je bio živ, i ta činjenica nas čini srećnim i ponosnim. Danas smo ovdje da mu posljednji put odamo počast i izrazimo vama hatar”.Na kraju svog govora Ugljanin je dodao: "Ovom prilikom nadam se da će naš dolazak danas ovdje služiti jos većem zbližavanju i nastavku bratske saradnje, kao nekada kad smo bili u najtežim vremenima."

Kad je imao 17 godina Ramadan Poluža se priključio svome ocu, Šabanu, u Dreničkoj brigadi, u kojoj je bio zapovjednik do njegove pogibije 22. februara 1945. godine. Ramadan je ispunio amanet koji je dao svom ocu i nije dozvolio da njegovo tijelo padne u ruke neprijatelju. Ramadan je bio jedan od četvorice sinova i sedmero kćeri Šabana Poluže.
Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» GENOCID U BIHORSKOJ KRAJINI
03. February 2015 01:31
» RASTU TENZIJE U SANDŽAKU
24. September 2014 12:43