Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

GENERAL MACKENZIE - SILOVATELJ KOJI KONAČNO MORA STATI PRED LICE PRAVDE
Autor: Armin Čusto, dipl.iur.
Objavljeno: 14. March 2016. 13:03:09


Armin ČUSTO: Prije nekoliko godina Kantonalno tužilaštvo Sarajevskog kantona je otvrilo istragu protiv ovog kanadskog generala koji se sumnjiči da je kao zapovjednik UNPROFOR-a u BiH sudjelovao u u silovanju žena zatočenih u logoru "Sonja" u Vogošći. O ulozi generala Mekenzija u agresiji i genocidu, bavio se a i dalje se bavi Institut za istraživaje zločina genocida Kanada, gdje dr. Ramić Emir u svojstvu direktora Insitituta i osobe koja se kontinuirano bavi istraživanje zločina genocida nad Bošnjacima, da isto krivično djelo koje je se smatra najstrašnijim krivičnim djelom dobije svoju sudsku, naučnu ali međunarodnu valorizaciju. U tekstu "ŠOKANTNE IZJAVE SILOVANIH BOŠNJAKINJA I ZLOČINAČKA ULOGA GENERALA Luisa Mekenzija (Lewis MACKENZIE)", dr. Emir Ramić argumentovano iznosi činjenice koje nedvojeno ukazuju na direktnu odgovornost generala Mekenzija u silovanjima nad Bošnjakinjama.
Krivično djelo silovanja sa aspekta radnje izvršenja krivičnog djela i posljedica koje ostavlja na žrtvu spada jedno od najtežih krivičnih djela. Radi se o krivičnom djelu gdje izvršilac upotrebom sile ili prijetnje žrtvu protivno njenoj volji prisiljava na spolnu radnju pri čemu se žrtvi usljed takvog čina nanose teške tjelesne ozljede gdje u večini slučajeva silovana osoba ostane trudna ili zbog okrutnost silovanja osoba premine. Silovane osobe zbog povreda koje im budu nanesene činom silovanja ostavljaju na njima teške psihološke posljedice koje se ogledaju u povečanom stepenu straha, depresije, prisustvo suicidni misli, neodstatak osječaja samopouzdanja.

Pitanje silovanja u Bosni i Hercegovini je posebno pitanje s obzirom na agresiju i genocid koji su se desili u periodu od 1992-1995 godine. Bošnjaci kao večinski narod u Bosni i Hercegovini bili su največa žrtva agresije i genocida, gdje je prema podacima domačih i međunarodnih organizacija silovno preko 50 000 Bošnjakinja. Mnogi generali i vojnici tzv."vojske Republike Srpske" i vojske Srbije pred Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju i domačim sudovima su osuđeni na dugotrajne zatvorske kazne zbog krivičnog djela silovanja.

Međutim u postupcima koju su vođeni protiv istih generala i vojnika, jedno pitanje je ostalo nedefinisano. U pitanju je odgovornost pripadnika snaga Ujedinjenih Nacija za silovanja koja su počinjena u protekloj agresiji. U tom pogledu značajnu stvar predstavlja današnja vijest da je Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo Rezoluciju o borbi protiv seksualnih zločina UN-ovih mirovnjaka u državama gdje mirovne snage UN-a sudjeluju u misiji. Navedna Rezolucija predstavlja značajan dokument po državu Bosnu i Hercegovinu, budući da su snage Ujedinjenih Nacija boravile u Bosni Hercegovini za vrijeme agresije, gdje je prema svjedočenjima silovanih osoba, pored srpskih vojnika i generala silovanja vršili i pripadnici UN snaga. Jedno ime se posebno izdvaja, general Luis Mekenzi.

Prije nekoliko godina Kantonalno tužilaštvo Sarajevskog kantona je otvrilo istragu protiv ovog kanadskog generala koji se sumnjiči da je kao zapovjednik UNPROFOR-a u BiH sudjelovao u u silovanju žena zatočenih u logoru "Sonja" u Vogošći. O ulozi generala Mekenzija u agresiji i genocidu, bavio se a i dalje se bavi Institut za istraživaje zločina genocida Kanada, gdje dr. Ramić Emir u svojstvu direktora Insitituta i osobe koja se kontinuirano bavi istraživanje zločina genocida nad Bošnjacima, da isto krivično djelo koje je se smatra najstrašnijim krivičnim djelom dobije svoju sudsku, naučnu ali međunarodnu valorizaciju. U tekstu "ŠOKANTNE IZJAVE SILOVANIH BOŠNJAKINJA I ZLOČINAČKA ULOGA GENERALA Luisa Mekenzija (Lewis MACKENZIE)", dr. Emir Ramić argumentovano iznosi činjenice koje nedvojeno ukazuju na direktnu odgovornost generala Mekenzija u silovanjima nad Bošnjakinjama.

General Mekenzi me je pitao kako se zovem, odakle sam... Šutjela sam i pravila se da ništa ne razumijem. Slijegala sam ramenima i polahko uzmicala, dok mi je general Mekenzi rekao na engleskom jeziku: "Gospođice, vi veoma dobro govorite engleski i vi sve razumijete. Ovdje sam da vam pomognem. To je vaš interes. Ljubav vođena interesom je najjaća ljubav". Uz šund muziku iz Srbije, sa radija, general je priznao svoju strast, a ja branila svoju zatoćenu bebu. Stusnutih zuba, stisnuta srca... To je trajalo, sa manjim prekidima, više od dvadeset minuta. General me je posjetio 7-8 puta. Molila sam ga da utièe na èetnike da mi vrate bebu i da nas oslobode. Uvjek je govorio: " Sutra, sutra, strpi se".

Navedena izjava koja je objavljena u gore navedenom tekstu dr. Ramića ali i druge izjave koje su objavljene u pomenutom tekstu potvrđuju redovan dolazak generala Mekenzija u logor "Sonja", odnosno njegovu odgovornost za počinjenja silovanja. Zbog činjenice da je raskrinkana njegova sramna i bijedna uloga gdje je na najjgori način izdao sve principe svoje dužnosti, principe na kojima djeluju i za šta se bore Ujedinjene Nacije, general Mekenzi je istu instituciju stavio pred zid srama.

S toga navedena Rezolucija predstavlja nadu da će general Mekenzi konačno odogvarati za nedjela koja počinio, a za koja su ga prvobitne Ujedinjene Nacije u svojoj istrazi oslobodile od krivnje. Značaj navedene Rezolucije ogleda se i u ulozi dr. Ramića i Instituta za istraživanje zločina genocida Kanada koji konstantno ukazivali na zločine generala Mekenzija, o čemu je dr. Ramić više puta upoznavao kanadske vlasti o kakvom se generalu radi.

"Vjerovali ste i nadali ste se da se o Vašem zločinu neće nikada saznati, neće govoriti, neće pisati, bilo zbog straha, bilo zbog stida žene. Ali Bošnjakinja više nema straha, nema ni stida, posebno kada je istina u pitanju i zločin koji je počinjen nad njom. Došlo je vrijeme da se Vi morate stidjeti, a posebno plašiti pravde koja će Vas u skorije vrijeme stići". (Iz otvorenog pisma dr.Ramića genralu Mekenziju, objavljenom pod naslovom "Vrijeme je da se podigne optužnica protiv zločinca u UN uniformi" ).

U skladu sa navedenom Rezolucijom gdje su Ujedinjene Nacije konačno odlučile suočiti se sa pripadnicima Ujedinjenih Nacija koji izvršili strašne oblike seksulanog nasilja za vrijeme misija, izručenje penzionisanog generala Mekenzija i njegovo suđenje pred pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine je logički slijed koji treba uslijediti nakon ove rezolucije.Autor je član Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida KanadaOstali prilozi:
» S E V D A L I N K A
Mehmed Meša Delić | 18. June 2018 18:07
» NA "DAN ŠEHIDA" KOD RASIME, MAJKE GAZIJE IZETA NANIĆA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. June 2018 16:30
» RAMAZAN POSTAJE MUSLIMANSKI SVJETSKI "BRAND"
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. June 2018 20:21
» ZA „TREĆI ENTITET“ SVE JE SPREMNO
Džebrail Bajramović | 14. June 2018 19:55
» ZLOČIN BEZ KAZNE
Mr. Milan Jovičić | 14. June 2018 16:00
» RAMAZANSKA PRIČA 2
Aziz Hurem | 11. June 2018 17:32
» JE LI NAM RAMAZAN VRATIO SMISAO ZA ŽIVOTOM?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. June 2018 16:59
» DIVAN JE LI DOBAR IMETAK U RUKAMA DOBROG ČOVJEKA
Arsim Tarik Saliji | 09. June 2018 14:56
» SVI ČOVIĆEVI IZBORNI IZAZOVI
Amir Sužanj, BHR1 | 06. June 2018 19:06
» MI, NASER ORIĆ I ONI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 04. June 2018 20:23
» BEĆIREVIĆEVA SDP BAZA JE ANTIBOŠNJAČKA I ANTIISLAMSKA
Elmedina Muftić | 03. June 2018 20:41
» BOSANSKI JEZIK U AUSTRALIJI
Dr. Džavid Haverić | 31. May 2018 16:28
» AUFWIEDERSEHEN HERR, - GOOD BYE, VLADIKA GRIGORIJE!
Mr. Milan Jovičić | 30. May 2018 18:10
» BLAGODATI RAMAZANA I PRIORITETI MUSLIMANA
Abdullah ef. Hodžić | 29. May 2018 16:57
» BOŠNJACI OD PODANIKA DO IZDAJNIKA
Sead Zubanović | 28. May 2018 20:11
» KO SE RADUJE NESREĆI NAJVEĆEG DOBROTVORA SANDŽAKA?
Muhamed Mahmutović | 28. May 2018 15:49
Ostali prilozi istog autora:
» GENOCIDNA TVOREVINA
25. November 2017 16:37
» ZLOČINAC BEZ KAZNE
05. August 2017 01:36
» NASTAVAK GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA
02. January 2016 15:19
» NA METI ZLIKOVACA
07. December 2015 16:16
» SLOBODA ZA ABU HAMZU
16. October 2015 21:19