Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Islamske teme

Hutba sa mnibera Bijele džamije u Gračanici
JA LIJEPA VAKTA ZA ONOGA KO OBRAZA NEMA
Autor: Abdullah ef. Hodžić
Objavljeno: 12. February 2016. 16:02:57
Bismillahir-Rahmanir-Rahim

“Allah naređuje da se svačije pravo poštuje, da se čini dobro i da se bližnjima udjeljuje, a zabranjuje razvrat, i ono što je ružno, i tlačenje! Da biste ste se opomenuli, Allah vas savjetuje!” (En-Nahl, 90)

Hatib Abdullah ef. HODŽIĆ: Civiliziranim ljudima nipošto ne smetaju mahrame muslimanki, časnih sestara i čestite Merjeme/Marije, majke Isaove/Isusove. Zabrinjava nas i to što istim članovima VSTV-a smeta mahrama a ne golotinja. Zar nije jedna njihova uposlenica, koja je gola vježbala u ofisu, vraćena na posao?
Slavni Salahuddina el-Ejjubija, osloboditelj Jerusalima, je rekao: “Ako želite uništiti neku naciju bez rata, neka golotinja i razvrat postane normalna pojava kod omladine!” Društvo bez pravde, morala i bez vjere nema perspektive i osuđeno je na propast.
O zaključku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) da sudske uposlenice ne mogu nositi hidžab/mahramu namjerno nisam pisao ni govorio opširno, jer je dužnost Islamske zajednice i države da to pitanje riješe na temelju Ustava naše zemlje i konvencija o ljudskim pravima koje je Bosna i Hercegovina potpisala i ratificirala.

Povodom odluke VSTV-a da se nastavi diskriminacija muslimana i muslimanki, Rijaset Islamske zajednice u BiH je izdao saopćenje za javnost, a o tome je napisano i mnogo članaka i iskazano veliko nezadovoljstvo građana diljem Bosne i Hercegovine.

Članovi VSTV-a svakako trebaju učiti od Sjedinjenih Američkih Država, koje dozvoljavaju svojoj građanki da kao muslimanka može nastupati pokrivena na Olimpijskim igrama, a bilo je doista lijepo vidjeti i tri pokrivene i ponosne Amerikanke koje zajedno i časno rade kao policajke.

Svakako da će biti jedan od najvažnijih uvjeta za ulazak BiH u EU i poštivanje sloboda i ljudskih prava, pa izgleda da na ovaj način neki članovi VSTV-a ne žele da Bosna i Hercegovina postane članica Evropske unije.

Za normalni, demokratski i progresivni svijet je posve prirodno da se poštuje mahrama kao obligatna vjerska dužnost i da mahrama nipošto ne sputava onoga ko je nosi da stopostotno poštuje i djeluje u okviru zakona zemlje u kojoj živi.


Carolyn Walker-Diallo'nun prva muslimanka koja je položila zakletvu na Kur'an i postala Općinski sudac 7. Okružnog suda za Brooklyn Borough (New York)


Članovima VSTV-a bi bilo preče i važnije da se pozabave drugim pitanjima, poput korupcije u njihovim redovima i drugim institucijama, kao i o stanju njihovih građana koji jedva sastavljaju kraj s krajem. Treba da ih brine i to što je glavni tužitelj Tužilastva BiH izdao naredbu da se izvrši provjera navoda da su sa računa VSTV-a prebacivani milioni maraka fiktivnim firmama.

Civiliziranim ljudima nipošto ne smetaju mahrame muslimanki, časnih sestara i čestite Merjeme/Marije, majke Isaove/Isusove. Zabrinjava nas i to što istim članovima VSTV-a smeta mahrama a ne golotinja. Zar nije jedna njihova uposlenica, koja je gola vježbala u ofisu, vraćena na posao?
Slavni Salahuddina el-Ejjubija, osloboditelj Jerusalima, je rekao: “Ako želite uništiti neku naciju bez rata, neka golotinja i razvrat postane normalna pojava kod omladine!” Društvo bez pravde, morala i bez vjere nema perspektive i osuđeno je na propast.

Ne čudi što je njemački filozof Niče rekao: “Bog je mrtav!”, jer čovjek želi da natura svoje a negira Božije zakone. Ustvari, želi da okupira Božiji pijedestal i ponaša se kao zloglasni faraon, koji je govorio: “Ja sam vaš najveći gospodar”, pa znamo kako je jadno skončao. (En-Nazi’at, 24)

Islam nas uči da se svačije pravo mora poštovati, da se ljudima mora željeti isto što i sebi i, budući da nam je Jedan i isti Bog, kao i da pripadamo ljudskoj porodici, dužnost nam je da uspostavljamo mir i širimo ljubav na Zemlji. A čuveni Rumi je rekao: “Ljubav je voda života, skoči u ovu vodu.”

Sa ovakvom odlukom VSTV-a se ne poštuju osnovna ljudska prava, ne uspostavlja mir, a ne širi ni ljubav. Gubi se i čast i dostojanstvo. Muhammed, a. s., je rekao: “Ako se ne stidiš, možeš raditi šta hoćeš”, a Meša Selimović: “Ja lijepa vakta za onoga ko obraza nema.”

Sa narodom se živi i umire. Svi građani moraju imati isti tretman i sve ih treba vidjeti kao jednu osobu. Oni trebaju da su nam cilj i glavna briga, a ne lični hirovi i visoka materijalna primanja.
Uzvišeni Allahu, ukabuli našu hutbu, rasvijetli zamagljele umove, ukaži nam na put uspjeha i spasa na oba svijeta, pomozi obespravljenima, potlačenima, siromašnima, gladnima, napaćenima, učini naša srca staništem ljubavi a ne mržnje i zla, popravi naše stanje nabolje, oprosti nam grijehe i uvedi nas u Džennet sa Tvojim miljenicima i odabranicima.Ostali prilozi:
» MUSLIMANI I ISLAM SU GRADBENI DIO EVROPE
AA | 16. January 2019 15:16
» BANJA LUKA JE BOSANSKOHERCEGOVAČKI GRAD OD VELIKE VAŽNOSTI I ZNAČAJA
Mr. Nusret ef. Abdibegović, banjalučki muftija | 04. January 2019 18:51
» NEW YORK: ODRŽANO VEČE KUR'ANA
Bošnjaci.Net | 29. December 2018 18:09
» MAESTREALNO OBILJEŽENO 25 GODINA DŽEMATA U GRACU
Emir Serdarević | 27. November 2018 17:35
» HALAL JE NAČIN ŽIVLJENJA MUSLIMANA
MINA | 23. November 2018 12:48
» NAŠ NAJBOLJI UZOR JE MUHAMMED, SALLALLAHU ALEJHI VE SELLEM
Nezim Halilović Muderris | 16. November 2018 13:49
» GUSINJE NAKON 83 GODINE DOBILO HAFIZA KURA’NA ČASNOG
Bošnjaci.Net | 08. November 2018 14:28
» MINHEN: MEKTEB DŽEMATA HIDAJE PONOS DIJASPORE
B.net | 01. November 2018 19:13
» GLASAJMO NA IZBORIMA I OČITUJEMO SE O BUDUĆNOSTI NAŠE ZEMLJE
Mr. hfz. Mensur ef. Malkić | 05. October 2018 15:52
» U GRACU DŽAMIJA ZASIJALA PUNIM SJAJOM
Emir Serdarević | 02. October 2018 15:13
» PRODAJOM GLASOVA, BOŠNJACI GUBE SVOJ POLITIČKI SUBJEKTIVITET U BOSNI I HERCEGOVINI
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 28. September 2018 18:06
» VEČER KUR’ANA U ADELAIDU
B.net | 23. September 2018 02:59
Ostali prilozi istog autora:
» VELIKA POBJEDA NA BEDRU
15. June 2017 21:39
» KAKO PROVESTI RAMAZAN
26. May 2017 14:08
» GRIJEH SE UŠUNJAO U NAŠE KUĆE
28. January 2017 14:13
» ČOVJEČE, NE BUDI AROGANTAN
14. January 2017 00:03
» ČUDESNA MOĆ ISTIGFARA
14. October 2016 17:47
» FARAON, MI I NAŠI NAJBLIŽI
23. September 2016 20:55
» RAMAZAN PROĐE, ŠTA SADA?
18. July 2016 13:51