Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Svi smo mi General Mahmuljin
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Islamske teme

Islamska zajednica Bošnjaka Washington
SEATLLE: VEČE KUR'ANA I MEVLUDSKA SVEČANOST U POVODU ROĐENJA MUHAMMEDA S.A.V.S.
Autor: Fahra Kurdija
Objavljeno: 19. January 2016. 16:01:36


Smjenjivaše se sunce i kiša 16. januarskog dana u Seattle-u, baš kao i emocije prisutnih vjernika u džamiji Islamske zajednice Bošnjaka Washington, koji su počev od akšama pa do iza jacije uživali u namazu i svečanom mevludskom programu.

Mevludski program i svečanost su upriličeni u čast svršenih polaznika odrasle grupe Kursa islama koji su savladali arapsko pismo Sufaru i onih što proučiše cijeli Kur’an azimušan - hatma dovu. Događaji ovog tipa se ne dešavaju često pa je prava milina vidjeti toliko vjernika formiranih u halku ispred mihraba naše lijepe džamije po kojima će džemat i Islamska zajednica dobiti snagu i vjetar u leđa za bolju budućnost.

Imam Begzudin ef. Jusić je istakao upornost svih kandidata pojedinačno i u najboljem svijetlu predstavio njihov trud koji se isplatio uspjehom te probudio želju u novim džematlijama da krenu tim putem koji nema prepreka ako postoji samo volja. Njihov uspjeh je njegov ponos. To su ujedno rezultati rada i ulaganja kako imama, mualime tako i džematskog odbora IZ koji je podržavao projekte ove vrste.Dalo se primjetiti da su u ovaj projekt učenja arapskog pisma i Hatma dove na Kursu islama bile uključene i neke kompletne porodice kao što su porodica Hazima i hadžinice Šefike Avdić, porodica Naila i Mevze Suljević, te Zijada Sutković i njena kćer Lejla Jamil i drugi pojedinci.

Svi oni su dobili diplome koje im uručiše imam ef. Jusić i predsjednica IZBW a dvije najmlađe studentice, Lejla Jamil i Lejla Suljević su dobile i novčanu nagradu od po hiljadu dolara koje im je sa posebnim emocijama ispred Izvršnog odbora uručila hanuma Elvira, predsjednica džemata iz Seattle-a.

Svi svršeni učenici Hatma dove su se predstavili učenjem odlomaka iz
Kur’ana na zadovoljstvo prisutnih koji su zajedno sa njima dijelili tremu, radost, uspjeh a i suze radosnice.Moramo naglasiti da u sastavu Islamske zajednice ovdje u Washingtonu dijeluju i djevojački hor “Zemzem”, folklorna grupa “Ljiljan” i Udruženje žena “Nur” koji nastoje svojim učešćem svaku aktivnost IZBW uljepšati, uveličati i podići na što bolji nivo zavisno od prilike. Oni su uvijek tu kada je potrebno kao što bijaše i na ovom svečanom programu.

Hor „Zemzem” je ovoj svečanosti dao pravi smisao izvedbom bloka ilahija koje pripremiše za ovu priliku a džematski Imam ih je posebno istakao i pohvalio njihovu skromnost i trud i obećao podršku na budućim projektima kako se ova mladost ne bi udaljavala od naše džamije, zajednice i džemata uprkos brojnim izazovima današnjice. Naglasio je da ovakve projekte kao što radi hor „Zemzem” i KUD „Ljiljan” trebaju svi podržavati kako moralno tako i finansijski. Neki su već prepoznali da u toj mladosti leži naš bošnjački kapital pa im svojim donacijama već daju podršku. Najveću novčanu donaciju, do sada, poklonio je džematlija Vesmin Musabegović, a Udruženje žena „Nur” i članovi Kursa islama su iz svojih sredstava horu „Zemzem” podjelili prigodne poklone što je izazvalo radost i zadovoljstvo na tim mladim licima.

Ovo je bio veliki dan za ovdašnji džemat i Islamsku zajednicu Bošnjaka koji svijedoči da ista nesebično ulaže trud i imetak u sadašnjost i budućnost svoga džemata, pogotovu kada se radi o djeci i omladini. Taj trud je iznjedrio uspijeh kako pojedinaca tako i cijelog džemata. Uspijeh na putu Allahovog užeta u očuvanju vijere islama uz radost, ne bi bio potpun, da se ne proliše i suze radosnice. Smjenivaše se naizmjenično baš kao sunce i kiša tog januarskog dana. Radost su dijelili svi a ponos na svoje džematlije posebno su istakli imam Begzudin ef Jusić, mualima Elma i predsjednica IZBW hanuma Elvira Đuldanić-Vojniković, i sa zadovoljstvom uz svoj džemat krenuli u nove poduhvate.

Poslije programa, po ustaljenom bosanskom običaju, kahvenisalo se i sjelilo uz kolače i mnoge druge istivete što su naše vrijedne domaćice spremile. Eglenisalo, što bi naši stari rekli, do komad noći.

Dan poslije ove džematske svečanosti kiša je nastavila da rominja što je karakteristika za ovdašnju zimu. Ali to nije smetalo vrijednim džematlijama i aktivistima Izvršnog odbora IZBW da završe projekt rasvijete i video nadzora na bošnjačkom mezarju koje u bliskoj prošlosti bilo meta vandalizma.

Ako se po jutru dan poznaje, onda za IZBW slijedi josš jedna u nizu kvalitetna i uspješna godina.
Ostali prilozi:
» U ZIJARET MUHADŽIRSKOJ DŽAMIJI U HARRISBURGU
Esad Krcić | 14. December 2017 21:53
» MEVLUD U CHICAGU
B.net | 05. December 2017 01:30
» REISU-L-ULEMA DR. KAVAZOVIĆ: „DOBRO NAM DOŠ'O, NAJVEĆI SINE“
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 01. December 2017 14:10
» MUHAMMED, SALLALLAHU ALEJHI VE SELLEM – MILOST SVJETOVIMA
Nezim Halilović Muderris | 24. November 2017 16:19
» NAUČNA KONFERENCIJA O ISLAMSKIM KONSTANTAMA
B.net | 19. November 2017 00:24
» VELIČANSTVENI DAN VAKIFA IKC GRAC
Emir Serdarević | 16. November 2017 19:54
» EJUB, ALEJHIS-SELAM – SIMBOL STRPLJIVOSTI
Nezim Halilović Muderris | 27. October 2017 22:02
» FETVA O DOZVOLI UZIMANJE KAMATNOG KREDITA RADI ZADOVOLJAVANJA NUŽNIH ŽIVOTNIH POTREBA
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 25. October 2017 21:20
» KO SU ISTINSKI MU’MINI
Nezim Halilović Muderris | 20. October 2017 00:56
» U DVA DŽEMATA NA KORDUNU GRADI SE MUNARA I GASULHANA
Admir Muhić | 09. October 2017 02:27
» DRŽAVA PALESTINA PRIMLJENA U INTERPOL
Srna | 27. September 2017 13:20
» 11. GODIŠNJICA HALAL CERTIFICIRANJA
B.net | 22. September 2017 16:51
» HIDŽRA NE ZNAČI BIJEG, ONA JE POBJEDA
AA | 19. September 2017 13:25
» GENOCID NAD ROHINJA MUSLIMANIMA
Nezim Halilović Muderris | 17. September 2017 01:19
» BOSANSKI „POSLANIKOV ŽIVOTOPIS“ NA ARAPSKOM
Dr. Mustafa Prljača | 04. September 2017 11:46
Ostali prilozi istog autora:
» CRVENE RUŽE ZA SVAKI DAN
13. March 2016 23:56
» BAJRAM SUNCEM OBASJAN
04. October 2015 03:14
» NE LOMITE MI BAGRENJE!!!
16. October 2014 18:26
» AH, MERAKA U VEČERI RANE...
01. December 2012 13:21
» UZ DŽEKU DO SLOBODE!
15. December 2011 19:36
» RAMAZAN I BAJRAMSKI TEFERIČ
10. September 2011 20:41