Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Predsjednik Udruženja Kosovo za Sandžak pozdravio potpisivanje povelje o bratimljenju Vranja i Novog Pazara
BRATIMLJENJA GRADOVA JE DOBAR PRIMJER SURADNJE
Autor: Ismet Azizi
Objavljeno: 24. December 2015. 15:12:07

ISMET AZIZI: Da li zna gradonačelnik Novog Pazara dr. Meho Mahmutović kakav značaj ima Bijeli Most i šta je htio time poručeno, povodom potpisanja Povelje o bratimljenju?


Bratimljenje gradova Vranja i Novog Pazara daje nam podstrek da jednoga dana učinimo isto što se tiče drugih sandžačkih gradova sa gradovima na Kosovu. Moj cilj kao osnivača NVO “Kosovo za Sandžak” jeste da jednoga dana dođe do bratimljenja Gnjilana i Novog Pazara.

Bratimljenje Novog Pazara i Gnjilana poboljšaće i skratiti put od Pazara do Vranja, pošto se na neki način nalazimo između ovih dvaju gradova.

Da li zna gradonačelnik Novog Pazara dr. Meho Mahmutović kakav značaj ima Bijeli Most i šta je htio time poručeno, povodom potpisanja Povelje o bratimljenju?

Na svečanosti upriličenoj povodom bratimljenja, gradonačelnici Antić i Mahmutović istakli su da je suradnja između dva grada dugogodišnja i da je u protekle tri godine posebice intenzivirana.

"Veze između dva grada su neraskidive i u narednom periodu učinićemo sve da unaprijedimo suradnju u svim oblastima", istakli su gradonačelnici na ceremoniji potpisivanja povelje o bratimljenju.

Gradonačelnik Antić je gradonačleniku Mahmutoviću uručio sliku sa motivom “Belog mosta” koji se nalazi i na grbu grada.

"Ovo je most po kome je Vranje prepoznatljivo i most koji će nas još više zbližiti i predstavljati znak trajnog prijateljstva između naša dva grada", istakao je gradonačelnik Antić, a gradonačelnik Novog Pazara dr. Meho Mahmutović vjerovatno ne zna kakav značaj ima “Beli most”. Ako je znao, onda, što je htio time postići?

Beli most ili Most ljubavi je naziv za most u Vranju koji je podignut 1844. godine. Most se nalazi iznad Vranjske rijeke, u ulici Devet Jugovića, a legenda kaže da je most podigla majka turkinje Ajše u spomen nesretne ljubavi njene ćerke i srpskog pastira Stojana.

Po rođenju ćerke Ajše, Selim-begu su proročice prorekle da će se ona zaljubiti u srbina. Iako je otac pokušavao zatvaranjem ćerke da spriječi proročanstvo nije uspio u tome. Kada je zatekao Stojana i Ajšu zagrljene kraj rijeke pokušao je da ubije srpskog pastira. Međutim, usmrtio je sopstvenu ćerku koja je svojim tijelom zaštitila mladića kojeg je voljela. Nakon toga je i Stojan svojim nožem oduzeo sebi život.

Na mjestu gdje se navodno odigrao događaj, podignut je most. Na most je postavljena ploča, tzv. tarih, na kojoj stoji natpis na turskom jeziku: „Proklet neka je onaj koji rastavi što ljubav sastavi".Ostali prilozi:
» NOĆAJE – SELO NEZNANOG ŠEHA
Prof. dr. Hajrudin Balić | 08. February 2018 02:43
» GDJE SUNCE NE GRIJE
Vijesti | 02. February 2018 18:58
» NOSE GA, - ODLAZI I DIO MENE SA NJIM!
Ramzija Kanurić-Oraščanin | 31. January 2018 02:17
» ULOGA AĆIF EFENDI BLJUTE U DŽEMIJETU
Ismet Azizi | 22. January 2018 01:43
» NEKADAŠNJI MEKTEBI, RUŽDIJE I MEDRESE U SANDŽAKU
Dr. Mersada Nuruddina Agović | 18. December 2017 00:40
» KRIZA LJUDSKOG SRCA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. December 2017 16:49
» UDRUŽENI ZLOČINAČKI KRIMINAL U ALUMINIJU
Mr. Milan Jovičić | 10. December 2017 01:29
Ostali prilozi istog autora:
» GENOCID U BIHORSKOJ KRAJINI
03. February 2015 01:31
» RASTU TENZIJE U SANDŽAKU
24. September 2014 12:43