Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida, Kanada povodom poništenja oslobađajuće presude i naređenja ponovnog suđenja Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću od strane MKTJ
ZLOČINCI STANIŠIĆ I SIMATOVIĆ MORAJU BITI OSUĐENI ZA RATNE ZLOČINE
Autor: IRGC
Objavljeno: 17. December 2015. 18:12:50


Odluka Žalbenog vijeća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju {MKTJ} kojom je naloženo održavanje ponovnog procesa u slučaju optuženih dužnosnika Službe državne bezbjednosti Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića može biti korak ka istini o agresiji i genocidu u Bosnu i Hercegovinu i pravdi za žrtve tih zločina. Optužnica je Stanišića i Simatovića teretila za udruženi zločinački poduhvat koji je podrazumijevao deportacije i progone, ubistva i druga nehumana djela na područijima Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji bi zatim bili uključeni u ujedinjenu srpsku državu. Prema optužnici, na čelu tog zločinačkog poduhvata bio je tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević.

Smatramo da u ponovljenom procesu se može dokazati da su Stanišić i Simatović opremali, obučavali, finansirali, kontrolirali i na ratišta u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini slali "crvene beretke", koje su kasnije prerasle u Jedinicu za specijalne operacije Službe državne bezbjednosti Srbije. Ta jedinica je, zajedno sa Srpskom dobrovoljačkom gardom Željka Ražnatovića Arkana, milicijom samozvane SAO Krajina i drugim snagama počinila zločine deportacije i prisilnog premještanja na brojnim lokacijama u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Te formacije su počinili veliki broj ubistava Hrvata, Bošnjaka i drugih nesrba u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini".

Također smatramo da postoji relevantni dokazi o vezi Stanišića i Simatovića za zločine ne samo u Šamcu i Doboju, već i istočnoj Slavoniji, Zvorniku, Bijeljini i Sanskom Mostu koje su sudije u prvom postupku odbacile kao nedokazane.

Posebno smatramo korisnim da obnovljeni proces dokaže da su Stanišić i Simatović bili veza između Miloševića i drugih učesnika u udruženom zločinačkom poduhvatu - Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Milana Martića, Gorana Hadžića i Milana Babića – što je Raspravno vijeće u prvom procsu odbacilo kao nedokazanu, iako su oni imali direktne i brojne kontakte.

Osuđujuća presuda u obnovljenom procesu može biti odlučujući argument pri ulaganju zahtjeva za reviziju tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde, piše u saopćenju Instituta za istraživanje genocida, Kanada.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: