Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

SVEČANO OBILJEŽEN DAN VAKIFA 2015. U GRACU
Autor: Emir Serdarević
Objavljeno: 23. November 2015. 15:11:47


Dan 21. novembar bio je u znaku vakifa IKC Grac. U prepunoj sali i divnoj atmosferi, uz pregršt počasnih gostiju i profesionalnu organizaciju, održana je svečana manifestacija u večernjim satima. Bilo je dovoljno razloga da se mumini još više motiviraju za hairli projekte i dobiju dodatni elan u borbi za dobro.

U ime IKC Grac goste je na manifestaciji poselamio i poželio dobrodošlicu svima predsjedavajući vijeća imama Ibrahim ef. Čikarić. Predsjednik Islamske Zajednice Bošnjaka u Austriji mr. Esad ef. Memić je pohvalio realizaciju projekta gradnje prve džamije na ovim prostorima, kao ponosa i modela za sve muslimane Evrope. On je takođe upoznao prisutne o detaljima implementacije novog zakona o islamu u Austriji. Počasni gosti na ovoj manifestaciji bili su i predstavnici Vakufske direkcije IZ u BiH, direktor hfz. dr. Senaid Zajimović i predsjednik upravnog odbora prof. dr. Mustafa Hasani. Vakufska direkcija IZ u BiH je od početka uključena u ovaj projekat i u saradnji sa svojim partnerima ga nesebično pomaže. U svom obraćanju direktor Zajimović je istakao važnost IKC Grac na ovim prostorima, ali i uspjeh u odličnoj organizaciji i saradnji sa važnim institucijama IZ u BiH, posebno se osvrćući na usku saradnju sa Vakufskom direkcijom u Sarajevu u predstavljanju projekta na brojnim relevantnim adresama. Predsjednik Hasani je izrazio svoje oduševljenje onim što je vidio u Gracu, budući da je prvi put u posjeti IKC Grac. Naglasio je da je vakuf nešto čime se treba ponositi svaki vakif i poručio da je od velike važnosti da se i nove generacije upoznaju sa važnosti vakufa, koji je temelj prosperiteta i napretka muslimana. Predsjednik džemata mr. Mahdi Mekić u svom obraćanju se zahvalio svim vakifima i pomagačima IKC Grac, te iznio podatke o uplaćenom vakufu do sada, gdje se vidi da je godina 2015. bila rekordna u svakom pogledu. Kao poseban uspjeh istakao je završavanje grubih radova na džamiji, što je i svečano obilježeno u maju uz brojne goste.Centralni gost na manifestaciji bio je mr. Nusret ef. Abdibegović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH. Prije njegovog obraćanja uručena mu je zahvalnica za Rijaset IZ u BiH od strane IKC Grac, za sprovedenu sergiju za potrebe gradnje džamije u Gracu. Direktor Abdibegović se zahvalio na svemu, prenio selame od Reisu-l-uleme i poruke o važosti jedinstva muslimana i čuvanja porodica, te pohvalio rad i uspjehe IKC Grac. Na kraju je proučio i dovu za vakife IKC Grac i dalji uspjeh muslimana u Gracu i Austriji.

Manifestaciju je moderirao imam Jakub ef. Dervić, dok je imam Ibrahim ef. Šišić na bini uručivao poklone za vakife. Manifestaciju su uljepšali svojim prekrasnim glasovima hafizi i učači Kur’ana: hfz. Omer ef. Zulić, hfz. Hamza ef. Lavić, hfz. Sabahudin ef. Hašić, Resul ef. Alić i hfz. Muhamed Hikal. Posebno je pohvaljeno udruženje žena koje je dobilo već 5 zahvalnica, sekcija omladine koja je u Ramazanu sprovela jako uspješnu akciju prikupljanja novčanih sredstava, a istaknuta je i velika širokogrudnost brojnih džematlija i prijatelja koji su na sergijama u ovoj godini skupili oko 100.000 Eura. Broj vakifa prešao je cifru od 2.200, a 38 onih kojima je iznos uplate prešao 3.000 eura je dobilo zahvalnicu na manifestaciji. Pored uručenih zahvalnica vakifima, ove godine dodjeljena su i dva posebna priznanja aktivistima, koji su se svojim zalaganjem i radom za razvoj i unapređenje džemata i džematskih aktivnosti posebno istakli.

Posjeta eminentnih gostiju je iskorištena za obilazak do sada završenih radova i dogovor o poduzimanju narednih koraka u pronalasku sredstava za dovršetak projekta.
Ostali prilozi:
» SASTANCI BOŠNJAČKIH PREDSTAVNIKA SA PREDSTAVNICIMA UNMIK
Ćerim Bajrami | 09. October 2019 14:48
» ODLAZAK U BIH, SASTANCI SA ZVANIČNICIMA FBIH, RIJASETA
Ćerim Bajrami | 03. October 2019 13:30
» U PRIZRENU NARODNA ODLUKA: BOŠNJACI I BOSANSKI JEZIK
Ćerim Bajrami | 15. September 2019 13:28
» POSLIJERATNO SAMOORGANIZIRANJE BOŠNJAKA U PRIZRENU
Ćerim Bajrami | 10. September 2019 20:15
» VRIJEĐANJE BOŠNJAKA U UDŽBENICIMA NA SRPSKOM JEZIKU
Ćerim Bajrami | 30. August 2019 02:03
» UDŽBENICI IZ BOSNE ZA DJECU KOSOVSKIH BOŠNJAKA
Ćerim Bajrami | 25. August 2019 04:45
» NA AHIRET PRESELIO IBRAHIM - IBRO REKOVIĆ
Bošnjaci.Net | 04. August 2019 12:22
» NITI SMIJE BITI ZABORAVA A NI OPROSTA!
Hamza Subašić | 29. July 2019 19:11
Ostali prilozi istog autora:
» VELIČANSTVENI DAN VAKIFA IKC GRAC
16. November 2017 19:54