Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Svi smo mi General Mahmuljin
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Višemjesečno političko spinovanje iz Srbije i entiteta RS je ravno kriminalu najvišeg nivoa
DOLAZAK VUČIĆA U SREBRENICU JE BIO ZAVRŠNI ČIN NEGIRANJA GENOCIDA
Autor: IFIMES
Objavljeno: 22. July 2015. 15:07:59


Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, Slovenija, redovno analizira događanja na Bliskom istoku i Balkanu. IFIMES povodom fizičkog napada na premijera Republike Srbije Aleksandra Vučića na obilježavanju 20-godišnjice genocida u Srebrenici 11.jula 2015.godine analizira aktualna događanja u sigurnosnom sektoru u BiH i prijeko potrebne kadrovske promjene. Iz analize „Bosna i Hercegovina: Neizbježne smjene u sigurnosnom sektoru?“ izdvajamo najvažnije dijelove.

Bosna i Hercegovina: Neizbježne smjene u sigurnosnom sektoru?

Fizički incident sa predsjednikom Vlade Republike Srbije Aleksandrom Vučićem na obilježavanju 20-godišnjice genocida u Srebrenici 11.jula 2015.godine otvara mnogobrojna pitanja u sigurnosnom sektoru, koja moraju dobiti svoj epilog.
Ukoliko bi se uvažavali profesionalni standardi čelnici sigurnosno-obavještajnih agencija na nivou Bosne i Hercegovine i entiteta Republika Srpska trebali bi podnijeti ostavke ili su već morali biti smijenjeni. Čak aktualna vlast u Bosni i Hercegovini nije ni pozvala direktore sigurnosnih agencija da odstupe sa svojih položaja.

Istrage vode sami protiv sebe

Formiranje istražnih i sličnih komisija neće dati rezultate, jer je stvar više nego potpuno jasna. Propusti koji su napravljeni od strane sigurnosnih agencija su amaterski i/ili namjerni. Naime, sprovesti visoke međunarodne predstavnike, strane delegacije, šefove država i vlada kroz špalir u dužini oko 200 metara kroz okupljenu masu 60.000 žrtava na dan ukopa i nakon višemjesečnog političkog spinovanja iz Srbije i entiteta Republika Srpska (RS) je ravno kriminalu najvišeg nivoa. Nezamislivo je, da sigurnosne agencije mogu napraviti takav propust i apsurd je, da isti ljudi u ovom slučaju sprovode istrage sami protiv sebe. Radi se katastrofalnom propustu sigurnosnih agencija i aktualnih vlasti u Bosni i Hercegovini.

Nitko se nije suprotstavio suludo pripremljenom protokolu

Analitičari čak upozoravaju, da je politička scena u Bosni i Hercegovini ustvari talac najmoćnijih sigurnosno-obavještajnih agencija ne samo iz BiH, nego i iz regije. Prosto je nemoguće, da do sada nitko iz sigurnosnih struktura nije izašao u javnost i suprotstavio se ovakvom suludom protokolu, koji je planirao provođenje visokih zvaničnika neposredno pred ukop direktno kroz okupljenu masu, koja je dugo vremena prije dolaska visokih gostiju skandirala protiv Vučića. Sigurnosne agencije iz BiH su nacionalno i teritorijalno umrežene i ne postoji apsolutno niti jedan element, koji bi išao u prilog tezi da se radi o nekom planu i zavjeri, koji se već danima plasiraju od strane srbijanskih obavještajnih službi, a preko srbijanskih medija.

Odgovornost za incident i na sigurnosnim strukturama Srbije

Incident s Vučićem je samo pokazao, da je potrebno hitno provjetravanje sigurnosnih struktura u BiH na svim nivoima. Naravno, istu odgovornost za incident snose i srbijanske sigurnosne agencije, koje su direktno surađivale sa sigurnosnim agencijama Bosne i Hercegovine. Čak je postojala mogućnost, da se i neposredno pred incident promjeni maršruta kretanja Aleksandra Vučića prije ulaska u Memorijalni centar Potočari/Srebrenica, jer svaki profesionalno pripremljen plan osiguranja mora sadržavati nekoliko varijanti u slučaju krizne situacije odnosno ugrožavanja štićene osobe.Srbijanska propagandna mašinerija u ofanzivi

Bez hitne reakcije bosanskohercegovačkih vlasti srbijanska propagandna mašinerija će nastaviti bjesomučno spinovati uzroke incidenta s Vučićem. Incident je ustvari finalni završetak srbijanskog nepriznavanja genocida u Srebrenici, počevši od hapšenja Nasera Orića po srbijanskoj potjernici, do ulaganja veta od strane Rusije na Britansku rezoluciju u Vijeću sigurnosti UN-a. Sve nabrojane akcije su trebale da minimiziraju obilježavanje 20-godišnjice srebreničkog genocida, a dolazak Vučića u Srebrenicu je bio samo završni čin negiranja genocida. Vučić je posljednji mjesec dana intenzivno djelovao na nepriznavanju genocida u Srebrenici, a pojavio se u Srebrenici znajući da će njegova posjeta biti u simboličnoj ravni i samog obilježavanja 20-godišnjice genocida.
Sigurnosni eksperti smatraju, da je zbog toga hitno potrebno pohapsiti vinovnike incidenta i istovremeno izvršiti smjene u sigurnosnom sektoru Bosne i Hercegovine i entiteta Republika Srpska.
Također, postojeća pat situacija pogoduje i budućim napadima na štićene osobe, posebno na one koji iz regije budu dolazili u Srbiju, ali i na sve druge. Nažalost, u negiranju genocida u Srebrenici i negiranju odgovornosti za rat u Bosni i Hercegovini politički predstavnici Srba se pozivaju na Jasenovac, Jadovno, Kravice, ubistvo srpskog svata u Sarajevu, zato postoji realna opasnost da incident s Vučićem može biti „opravdanje“ Srbiji za sistemsko ugrožavanje svih onih koji se suprotstavljaju negaciji zločina i genocida i koji se bore za istinu. Stvarna situacija je upravo suprotna od one koja se ovih dana prezentira u Srbiji. Zbog toga bi prvi korak Predsjedništva Bosne i Hercegovine trebao biti, da pozove premijera Vučića da uskoro posjeti Sarajevo.

Incident sa Vučićem može predstavljati odličan povod za provođenje reforme policijskog i sigurnosnog sektora u Bosni i Hercegovini, koji bi doveo do stvaranja profesionalne i jedinstvene policije na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, jer je postojeće ustrojstvo policije prevaziđeno, neadekvatno i neefikasno.Ostali prilozi:
» HISTORIJA IMIGRACIJE U AMERICI
Aiša Purak | 19. November 2017 01:07
» “FOKUS“ U FOKUSU
Zijad Bećirević | 16. November 2017 19:47
» JE LI VRIJEDNO, BRATE?
Dženis Pepić | 12. November 2017 15:04
» GENIJALAC I VIZIONAR, VREMENA I HERCEGOVAČKIH PROSTORA
Mr. Milan Jovičić | 05. November 2017 04:34
» TREBA LI BOŠNJACIMA NACIJA?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 04. November 2017 18:59
» SAMO SLOBODA SPAŠAVA BOŠNJAKA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 03. November 2017 14:21
» UHODE
Aziz Hurem | 03. November 2017 13:02
» SAUDIJSKI ISLAM – OD PROCVATA KA SLOMU
Dr. Ahmed er-Rejsuni | 01. November 2017 16:21
» DOSTA NAM JE ROKĆANJA, MUKANJA I BLEJANJA, SRPSKOG RODA
Mr. Milan Jovičić | 31. October 2017 18:07
» ALIJA IZETBEGOVIĆ - MORALNI UZOR I POLITIČKI UČITELJ
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 28. October 2017 21:42
» KAKO JE IZGUBLJENO PODRUČJE SUTORINE
Prof. dr. Jusuf Mulić | 27. October 2017 17:02
» VOLJELI SU ALIJU IZETBEGOVIĆA SVI ONI KOJI SU VOLJELI ISTINU, PRAVDU I SLOBODU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. October 2017 20:31
» SANDŽAČKI LOKALNI ŠERIFI
Mirsad Kuburović | 12. October 2017 16:10
» BOŠNJACI POTURČENI, A HRVATI POKATOLIČENI SRBI
Al Jazeera | 09. October 2017 17:09
» ZAŠTO JE DODIK FRUSTRIRAN? ZAŠTO GA ČOVIĆ BAŠ DANAS TJEŠI? ZAŠTO JE VUČIĆ BLAŽI?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. October 2017 12:52
» VRIJEME JE DA ZNAMO DA IMAMO: VOLJU ZA ŽIVOTOM! VOLJU ZA SLOBODOM!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. October 2017 14:04
» SOPSTVENO PROBIJANJE PRTINE
Ibrahim Husejnović | 04. October 2017 17:22
Ostali prilozi istog autora:
» ZAVRŠNA FAZA GENOCIDA?
12. May 2015 02:45