Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Svi smo mi General Mahmuljin
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English  |  Prijava/ Registracija

Komentari

Višemjesečno političko spinovanje iz Srbije i entiteta RS je ravno kriminalu najvišeg nivoa
DOLAZAK VUČIĆA U SREBRENICU JE BIO ZAVRŠNI ČIN NEGIRANJA GENOCIDA
Autor: IFIMES
Objavljeno: 22. July 2015. 15:07:59


Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, Slovenija, redovno analizira događanja na Bliskom istoku i Balkanu. IFIMES povodom fizičkog napada na premijera Republike Srbije Aleksandra Vučića na obilježavanju 20-godišnjice genocida u Srebrenici 11.jula 2015.godine analizira aktualna događanja u sigurnosnom sektoru u BiH i prijeko potrebne kadrovske promjene. Iz analize „Bosna i Hercegovina: Neizbježne smjene u sigurnosnom sektoru?“ izdvajamo najvažnije dijelove.

Bosna i Hercegovina: Neizbježne smjene u sigurnosnom sektoru?

Fizički incident sa predsjednikom Vlade Republike Srbije Aleksandrom Vučićem na obilježavanju 20-godišnjice genocida u Srebrenici 11.jula 2015.godine otvara mnogobrojna pitanja u sigurnosnom sektoru, koja moraju dobiti svoj epilog.
Ukoliko bi se uvažavali profesionalni standardi čelnici sigurnosno-obavještajnih agencija na nivou Bosne i Hercegovine i entiteta Republika Srpska trebali bi podnijeti ostavke ili su već morali biti smijenjeni. Čak aktualna vlast u Bosni i Hercegovini nije ni pozvala direktore sigurnosnih agencija da odstupe sa svojih položaja.

Istrage vode sami protiv sebe

Formiranje istražnih i sličnih komisija neće dati rezultate, jer je stvar više nego potpuno jasna. Propusti koji su napravljeni od strane sigurnosnih agencija su amaterski i/ili namjerni. Naime, sprovesti visoke međunarodne predstavnike, strane delegacije, šefove država i vlada kroz špalir u dužini oko 200 metara kroz okupljenu masu 60.000 žrtava na dan ukopa i nakon višemjesečnog političkog spinovanja iz Srbije i entiteta Republika Srpska (RS) je ravno kriminalu najvišeg nivoa. Nezamislivo je, da sigurnosne agencije mogu napraviti takav propust i apsurd je, da isti ljudi u ovom slučaju sprovode istrage sami protiv sebe. Radi se katastrofalnom propustu sigurnosnih agencija i aktualnih vlasti u Bosni i Hercegovini.

Nitko se nije suprotstavio suludo pripremljenom protokolu

Analitičari čak upozoravaju, da je politička scena u Bosni i Hercegovini ustvari talac najmoćnijih sigurnosno-obavještajnih agencija ne samo iz BiH, nego i iz regije. Prosto je nemoguće, da do sada nitko iz sigurnosnih struktura nije izašao u javnost i suprotstavio se ovakvom suludom protokolu, koji je planirao provođenje visokih zvaničnika neposredno pred ukop direktno kroz okupljenu masu, koja je dugo vremena prije dolaska visokih gostiju skandirala protiv Vučića. Sigurnosne agencije iz BiH su nacionalno i teritorijalno umrežene i ne postoji apsolutno niti jedan element, koji bi išao u prilog tezi da se radi o nekom planu i zavjeri, koji se već danima plasiraju od strane srbijanskih obavještajnih službi, a preko srbijanskih medija.

Odgovornost za incident i na sigurnosnim strukturama Srbije

Incident s Vučićem je samo pokazao, da je potrebno hitno provjetravanje sigurnosnih struktura u BiH na svim nivoima. Naravno, istu odgovornost za incident snose i srbijanske sigurnosne agencije, koje su direktno surađivale sa sigurnosnim agencijama Bosne i Hercegovine. Čak je postojala mogućnost, da se i neposredno pred incident promjeni maršruta kretanja Aleksandra Vučića prije ulaska u Memorijalni centar Potočari/Srebrenica, jer svaki profesionalno pripremljen plan osiguranja mora sadržavati nekoliko varijanti u slučaju krizne situacije odnosno ugrožavanja štićene osobe.Srbijanska propagandna mašinerija u ofanzivi

Bez hitne reakcije bosanskohercegovačkih vlasti srbijanska propagandna mašinerija će nastaviti bjesomučno spinovati uzroke incidenta s Vučićem. Incident je ustvari finalni završetak srbijanskog nepriznavanja genocida u Srebrenici, počevši od hapšenja Nasera Orića po srbijanskoj potjernici, do ulaganja veta od strane Rusije na Britansku rezoluciju u Vijeću sigurnosti UN-a. Sve nabrojane akcije su trebale da minimiziraju obilježavanje 20-godišnjice srebreničkog genocida, a dolazak Vučića u Srebrenicu je bio samo završni čin negiranja genocida. Vučić je posljednji mjesec dana intenzivno djelovao na nepriznavanju genocida u Srebrenici, a pojavio se u Srebrenici znajući da će njegova posjeta biti u simboličnoj ravni i samog obilježavanja 20-godišnjice genocida.
Sigurnosni eksperti smatraju, da je zbog toga hitno potrebno pohapsiti vinovnike incidenta i istovremeno izvršiti smjene u sigurnosnom sektoru Bosne i Hercegovine i entiteta Republika Srpska.
Također, postojeća pat situacija pogoduje i budućim napadima na štićene osobe, posebno na one koji iz regije budu dolazili u Srbiju, ali i na sve druge. Nažalost, u negiranju genocida u Srebrenici i negiranju odgovornosti za rat u Bosni i Hercegovini politički predstavnici Srba se pozivaju na Jasenovac, Jadovno, Kravice, ubistvo srpskog svata u Sarajevu, zato postoji realna opasnost da incident s Vučićem može biti „opravdanje“ Srbiji za sistemsko ugrožavanje svih onih koji se suprotstavljaju negaciji zločina i genocida i koji se bore za istinu. Stvarna situacija je upravo suprotna od one koja se ovih dana prezentira u Srbiji. Zbog toga bi prvi korak Predsjedništva Bosne i Hercegovine trebao biti, da pozove premijera Vučića da uskoro posjeti Sarajevo.

Incident sa Vučićem može predstavljati odličan povod za provođenje reforme policijskog i sigurnosnog sektora u Bosni i Hercegovini, koji bi doveo do stvaranja profesionalne i jedinstvene policije na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, jer je postojeće ustrojstvo policije prevaziđeno, neadekvatno i neefikasno.Ostali prilozi:
» IZ HUMUSA NARODNE KULTURE LIJEČENJA
Dr. sc. Ibrahim Kajan | 22. September 2017 21:54
» BOŠNJAČKO SLOVO O RASTKU NEMANJI
Fikret Hafizović | 17. September 2017 00:47
» DA LI NAM ALEKSANDRE, DONOSIŠ NADU U BOLJU BUDUĆNOST?
Mr. Milan Jovičić | 07. September 2017 01:31
» KOD MOĆNIH PAZARKI PUNA KUĆA POMOTERKI
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 05. September 2017 20:54
» IGRAJTE FER PLAY!
Dr. Mersim Ziljkić | 03. September 2017 02:15
» RIJEČ O MORALIZMU ILI BIGOTIZMU ESADA DURAKOVIĆA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. August 2017 13:15
» ZAR I TI SINE BRUTE?
Mr. Milan Jovičić | 29. August 2017 21:37
» VUK U JAGNJEĆOJ KOŽI
Fuad Đidić | 29. August 2017 15:16
» MNOGI GAFOVI RUSKOG AMBASADORA, TOVARIŠČA IVANCOVA
Mr. Milan Jovičić | 26. August 2017 15:31
» PROĐOH BOSNOM KROZ GRADOVE
Haris Hojkurić | 25. August 2017 20:30
» BRAVO, INZKO! SHAME ON, KURZ!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25. August 2017 14:22
» LJUBIĆ KAO CEZAR U RIMU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 22. August 2017 21:07
» HADŽIJINE RUKE PUNE ZNANJA
Said Šteta | 22. August 2017 16:29
» GUSLARSKO-ORGULJAŠKE NOTE
Mr. Milan Jovičić | 19. August 2017 14:42
» PAŽNJA! PAŽNJA! SVIJETOM KRUŽI ZLO!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. August 2017 21:26
» KRVAVA RATNOHUŠKAČKA PERA
Almir Muratović | 29. July 2017 13:33
Ostali prilozi istog autora:
» ZAVRŠNA FAZA GENOCIDA?
12. May 2015 02:45