Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

KONFERENCIJA O GENOCIDU U BIH
Autor: AA
Objavljeno: 12. June 2015. 11:06:16


Međunarodna konferencija pod nazivom "Istraživanje, dokumentiranje i procesuiranje genocida u BiH" na kojoj učestvuju najistaknutija imena uključena u procese istraživanja i procesuiranja genocida u BiH, tužioci iz zemalja regiona kao i porodice žrtava genocida, počela je danas u Sarajevu.

Dvodnevna konferencija, koju su organizovali Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje "Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa", će okupiti ličnosti koje su direktno involvirane u procese istraživanja, dokazivanja i procesuiranja genocida u BiH, a koje bi dale svoju ocjenu u vezi sa učenjima u vezi sa genocidom u BiH i poštivanjem pravde.

Predsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" Munira Subašić kazala je u današnjem obraćanju prisutnima da njihova patnja traje 20 godina i da njihove rane još krvare.

Kako je kazala, jedan od ciljeva konferencije je da pravo i pravda trebaju biti dostižni svakom čovjeku, a ne samo onim koji su najjači.

"Želim da poruka sa ove konferencije dođe do onih koji zbog zločina znaju da nikada neće biti sigurni i mirni i nikada neće moći mirno spavati. Mi sigurno spavamo, a zločinci koji su izvršili genocid sigurno ne spavaju", poručila je Subašić.

Kako je kazala, konferenciji prisustvuju važne i istaknute ličnosti veoma važnih institucija.

"Njihov dolazak na ovu konferenciju potvrđuje da su oni još uvijek uz žrtve, da još uvijek znaju šta se desilo na prostorima BiH, da nas još uvijek podržavaju, a mi od njih to i očekujemo", poručila je Subašić.

Prema njenim riječima, svaki zločinac ima dva imena, ali i dva prezimena - jedan zločinac, jedna žrtva.

"Nemojte dozvoliti da žrtva bude važna samo kada treba da svjedoči. To znači, ako zločinac ima pravo na kaznu, žrtve imaju pravo da dođu do istine i pravde. Vaše dostojanstvo i moral, mora se više pokazati, prvo mislim na sudije, tužioce, ali i na one koji štite zločince. Zar je previše što mi žrtve tražimo?", istakla je Subašić.

Subašić je poručila da "svaka majka, bez obzira kako se zvala, ima pravo da pronađe kosti svoga djeteta".

Predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Theodor Meron prisustvuje današnjoj konferenciji, a novinarima je kazao da je u pitanju veoma važna konferencija koja se održava mjesec prije obilježavanja 20. godišnjice od genocida u Srebrenici.

"Tema o kojoj ću danas govoriti je doprinos Tribunala elaboraciji zakona o genocidu, uključujući slučajeve Tolimir i Krstić. Čast mi je da prisustvujem konferenciji i siguran sam da će biti uspješna", poručio je Meron.

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Jonathan Moore također prisustvuje konferenciji, a kako je kazao, riječ je o važnoj konferenciji koja se održava samo mjesec dana prije obilježavanja 20. godišnjice genocida.

"Što se tiče procesuiranja ratnih zločina, nije to pitanje brzine nego kvaliteta. Žrtve i oni koji su preživjeli ove užasne zločine i genocid su zaslužili pravdu i da dobijemo pravdu mora sve da bude i kvalitetno urađeno sa svjedocima, dokazima. Kvalitet rada tužilaštva mora da bude zaista visok", poručio je Moor.

Govoreći o jučerašnjem hapšenju Nasera Orića Moore kaže da još nije dobio zvanične detalje.

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović, govoreći o jučerašnjem neusvajanju Prijedloga Rezolucije o genocidu u Srebrenici kazao je da je to pitanje koje treba uputiti poslanicima iz Republike Srpske (RS).

Tokom konferencije će biti održan panel koji je posvećen isključivo žrtvama na kojem će govoriti članovi porodica žrtava iz Srebrenice i drugih krajeva BiH. Konferenciji, između ostalih, prisustvuje i glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović i ambasador Republike Turske u BiH Cihad Erginay.


  Dossier: 20 godina od srpsko-crnogorskog genocida nad Bošnjacima u Srebrenici
» DANI SREBRENICE U SANDŽAKU
B.net | 12.07.2015 14:44
» DAN ŽALOSTI U CIJELOJ BIH
Fena | 11.07.2015 09:28
» SKOPSKI MARŠ MIRA ZA SREBRENICU
B.net | 09.07.2015 19:17
» OFFENBACH: MARŠ MIRA 2015.
B.net | 29.06.2015 15:37
» SREBRENICA STIGLA U SRBIJU
B.net | 13.06.2015 14:18
» KONFERENCIJA O GENOCIDU U BIH
AA | 12.06.2015 11:53
» HOLANĐANI IZDALI HOLANĐANE U SREBRENICI
Oslobođenje | 29.05.2015 14:36
» PLAGIJAT MENSURA BEKTIĆA UDAR NA ISTINU O GENOCIDU
Elmedina Muftić | 21.05.2015 16:54
» U CVIJET OHEKLANA DUŠA
Jasmin Jusuf Jusufović | 21.05.2015 03:35

Ostali prilozi:
» ŽENE U CRNOM: PAMTIMO ZLOČIN U SJEVERINU
RFE | 23. October 2020 15:10
» DANAS DŽENAZA ISMETU KASUMAGIĆU
AA | 23. October 2020 14:41
» PSIHO SOCIJALNA POMOĆ U VRIJEME COVID-A 19
Eset Muračević | 21. October 2020 14:02
Ostali prilozi istog autora:
» DANAS DŽENAZA ISMETU KASUMAGIĆU
23. October 2020 14:41