Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


SAD
U SEATTLE-U USPIJEŠNO OKONČANA MEKTEBSKA GODINA
Procitaj komentar

Autor: Fahra Kurdija
Objavljeno: 03. June 2015. 18:06:13


Vremenu nikad stati u kraj niti ga bar na trenutak zaustaviti, a mnogo puta, svako od nas to poželi, bar kad su godine u pitanju. Kao juče da zakoračismo u 2015. a maj već prođe. Maj, raznobojnim cvijećem okićen i sunčanim velom pokriven, uvijek nekako asocira na svečanost, napredak, mladost, toplinu i ljubav. Ove godine u Bošnjačkoj zajednici na Sjeveru Amerike, tačnije gradu Seattlu, maj je ljepši od mnogih predhodnih. Osim što je svakog dana, toplinom sunca, mijo i grijao bošnjačka srca, najavljujući toplo ljeto, mjesec maj je u džamiju i Bošnjački bentar IZBW unio sve gore navedeno (mladost, toplinu, ljubav, svečanost, napredak) kroz mnoge aktivnosti.
Da bih potvrdila navode ne mogu prešutjeti šerijatska vijenčanja u našoj džamiji koja su uvijek lijepa ali u maju..., od ljepote, srca se istapaju.

Udruženje žena ovog džemata održalo radni sastanak "Bosanska kahva" te zvanično aktiviralo Udruženje pod nazivom "Nur".

Aktivisti VOBG - Voices of the Bosnian Genocide tj. Glasovi bosanskog genocida, svojim aktivnostima su skrenuli posebnu pažnju kojom su privukli priličan broj mladih ljudi i održali seminar na temu “Kako biti efikasan lider i menadžer te kako motivisati druge ljude u svojoj zajednici i okruženju na isto”. To je bio samo početak za ove vrijedne aktiviste jer su ubrzo poslije toga nastupali na Bosanskom festivalu u Vankuveru BC i bili jako zapaženi. Učesnici seminara su imali privilegiju da nauče dosta toga od dokazanih izvrsnih stručnjaka kao što su inžinjer u Microsoftu - Irfan Mirza i inzinjer Boinga Vedad Mahmuljin koji je proglašen inžinjerom godine u toj velikoj Avio industriji. Ponos i čast Bošnjačke zajednice Seattle-a je imati ove stručnjake u svom džematu, koji ne žale vrijeme i trud kako bi svoje znanje i iskustvo prenijeti na našu mladost koja će u budućnosti biti korisna zajednici i društvu.
Kako bi sačuvali i svoju kulturu na ovim prostorima, grupa dijevojaka džematskog Folklornog društva “Ljiljan” je svakodnevno uviježbavala nove korake da bi spremne nastupile takođe na Bosanskom festivalu u Kanadi gdje su u najboljem svijetlu predstavile sebe, svoj džemat i svoj grad.


A kako je ovaj topao, šarolik mjesec odbrojavao posljednje dane, tako se i polaznici Mektebske nastave Islamske zajednice Bošnjaka Washington radovali svečanom činu dodjele diploma za Mektebsku 2014-2015. god. Podsjećanja radi, Mektebska godina je počela 6. septembra 2014. godine. Ukupno upisano 142 polaznika od kojih 109 dijece i 33 odrasle osobe. Mektebsku nastavu je redovno pohađalo 120 polaznika od toga 93 dijece i 27 odraslih, dok su neredovno evidentirana 22 polaznika (16 dijece i 6 odraslih). Nastava se izvodila na tri lokacije 35 radnih sedmica, što iznosi 70 časova a što zadovoljava standardima Rijaseta IZ u BiH. Danas su podjeljene ‘93 diplome dok će za 27 odraslih polaznika diplome biti uručene tokom mjeseca Ramazana. Mektebskom nastavom su rukovodili imam Begzudin ef. Jusić i prof. Elma Jusić. Zahvaljujući organizaciji rada Imama ef. Jusića i njegove supruge, ove godine su 34 učenika pohađala arapsko pismo od kojih su njih 16 uspiješno savladali a troje učenika je u ovoj mektebskoj godini završilo hatmu što čini ogroman napredak u radu ovog mekteba za koje IZBW nikada nije žalila sredstva.

Subota, 30. maj 2015. god., dan, sunčaniji od svih. A kako i ne bi bio, kada je sunce sjalo iz svakog diječijeg oka koje je s razlogom danas sretno i ponosno na svoj uspijeh. Sreću i radost nisu mogli skriti ni roditelji ovih mališana kao ni mnogobrojne džematlije koji su došli da daju podršku i uveličaju ovaj svečani čin.

Baš kao raznobojni pupoljci majskih ruža redala su se razdragana dijeca različitog uzrasta oko svojih vjeroučitelja ispred mimbera suncem obasjane džamije. Oni su pupoljci ove Islamske zajednice na koje je džemat ponosan. Pogotovu danas. I dok su se skupljali u buketić imam je zajedno s njima proučio dovu a onda je počela prozivka i dodijela diploma. U sklopu toga ef. Jusić je rekao da je imao mnogo učenika koji su ove godine mnogo napredovali u radu. Dok ih je proživao o svakom je imao po nesto reći. Uglavnom pozitivno i dobronamjerno. Nije mogao a da posebno ne istakne učenike koji su završili hatmu. To su Davud Jusić, Layla Jamil i Lejla Suljević. Što se tiče učenja arapskog pisma tu se posebno istakla Lamia Đuderija a najviše Sura u ovoj godini je naučila slatka, mala Ema Habul. I dok su vesela diječica mahala svojim diplomama i pozirala za slikanje imam Begzudin ef. Jusić je zamolio za još malo pažnje. Rekao je, da je zadovoljan radom i uspijehom učenika ali da naravno uvijek može bolje te se zahvalio roditeljima što su dovodili svoju dijecu na povjerenje i pružili mu priliku da svoje znanje o islamu prenese na njih.

Uz njihovu podršku još veći uspjesi će se, ako Bog da, nizati u budućnosti. Onda je rekao da još za četvoro mališana ima specijalne diplome i pozvao da se pridruže Idriz, Elma, Asmir i Nermin. To su mališani koji su sa roditeljima dovodili i dolazili po bracu i sestre pa bi se često, dok čekaju, privukli u mekteb da vide šta se to tamo radi pa su zavoljeli mekteb da bi ih majke često morale čekati i duže neg svoje redovne mekteblije. Eh zato je njima njihov efendija dodijelio posebne diplome. Ovo četvoro mališana su kao slag na tortu došli ovom veličanstvenom danu u džamiji Islamske zajednice Bošnjaka Washington.

Po završetku ceremonije, buket raznobojnih pupoljaka se rasturio širom prostranih odaja džamije i Bošnjačkog centra, šireći miris mladosti uz gozbu koja je u njihovu čast spremljena. A vrijeme ne stoji. Odlazi i odnosi suncan, cvijetni, mjesec maj. Još miriše trag kojim prođe i još se toplina osjeća. Ode maj ali sjećanja ostaju.

VRHOstali prilozi:
» PORUKA I POUKA POVODOM NOVE 1446. HIDŽRETSKE GODINE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. July 2024 14:53
» DOVA ZA BOLJE SUTRA
MINA | 28. June 2024 17:33
Ostali prilozi istog autora:
» CRVENE RUŽE ZA SVAKI DAN
13. March 2016 23:56
» BAJRAM SUNCEM OBASJAN
04. October 2015 03:14
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif