Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

Grad Hobro spremno dočekuje bh. fudbalere iz cijelog svijeta
VELKOMMEN – DOBRO DOŠLI U DANSKU
Autor: Namik Alimajstorović
Objavljeno: 02. June 2015. 18:06:38
Pobjednik će kao i do sada biti Bosna i Hercegovina *Narednog vikenda u danskom Hobru će biti održano Dvanaesto svjetsko prvenstvo bh. dijaspore u futsalu * Podsjećanje na dosadašnjih jedanaest mundijala bh. iseljeništva.


Ceremonija otvaranja u Švedskoj

Svjetsko prvenstvo - Linz torstruki domaćin šampionata

Učsnici Slovenija

Prošlogodišnji finalisti Slovenija - Hrvatska


Dvanaesto svjetsko prvenstvo bosanskohercegovačke dijaspore u malom fudbalu/nogometu/futsalu, u organizaciji Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine, će biti održano u Danskoj – Hobro od 05. do 07. juna 2015. Domaćin takmičenja je Savez bosanskohercegovačkih udruženja u Danskoj – SBHUD. A po sedmi put pokrovitelj prvenstva je Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine te državno Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice.

Nakon Linca u Austriji, trostrukog organizatora ovog eminentnog takmičenja, zatim Antverpena u Belgiji, Minhena u Njemačkoj, Birminghama u Velikoj Britaniji, Luksemburga, Velike Kladuše i Bielle u Italiji, Vesterasa u Švedskoj, i Ljubljane u Sloveniji, čast da bude domaćin 12. takmičenja pripala je Savezu BiH udruženja u Danskoj i gradiću Hobru.

U ime domaćina prvenstva, predsjednik organizacionog odbora Edin Hajder tvrdi da će ovo biti do sada najbolje organizovano prvenstvo. Takav optimizam ima podlogu u činjenici da su se u organizaciju takmičenja uključile gradske vlasti i veliki broj volontera članova bosanskohercegovačkih udruženja.

Veliko interesovanje

Zanimanje za ovaj šampionat je zaista veliko i u Dansku dolaze bosanskohercegovačke reprezentacije iz Njemačke, Austrije, Italije, Turske, Belgije, Holandije, Engleske, Švedske, Danske, Norveške i Finske.


Parada timova kroz Biellu


Sekretar SSD-a BiH i predsjednik Sportske komisije Anes Cerić informirao nas je o rezultatima konkursa i ponudi Danske koja je je bila najubjedljivija:
"Odmah nakon prvenstva u Sloveniji objavili smo konkurs za domaćina prvenstva, a svoje interesovanje iskazale su dvije zemlje: Danska i Kanada. Sportska komisija nakon toga jednoglasno je donijela odluku da ulogu domaćina provjeri Danskoj."

Šampionat bh. dijaspore ima dugu tradiciju. Prva ideja za organizovanje ovog takmičenja javila se već na prvom sastanku GO SSDBiH u Kopenhagenu 2003. godine, kada je odlučeno da se krene s tom aktivnošću. Nakon toga, ideja je obnovljena u Amsterdamu, a sve iza toga je historija o kojoj nam govore bivši i sadašnji članovi Sportske komisije: Hilko Bjelak, Ilfad Husić, Hajrudin Isović, Fadil Mešan, Anes Cerić, Haris Halilović, Alija Salihović, Namik Alimajstorović, Smajo Murguz i Jasmin Halkić iz Kanade koji je najzaslužniji što od 4. prvenstva selekcije naših Amerikanaca i Kanađana učestvuju na ovom takmičenju.


Linc- Prvo prvenstvo nagrade najboljima


Prvo u Lincu

Vjerovatno niko od nas nije mogao ni pretpostaviti da će ovo prvenstvo izrasti do ovakvog nivoa. Na prvom prvenstvu u Linzu, koje je održano od 14. do 16. maja 2004., bilo je prisutno sedam ekipa i ono će ostati upamćeno po tome što se gospodin Anes Cerić napravio ‘Englez’, te uzeo tri najbolja igrača iz selekcije Belgije i, uz Božiju kaznu, njegov tim je u finalu izgubio od Austrije. Nakon toga, promijenili smo pravila i više nisu bili dozvoljeni ovakvi transferi. Inače, u takmičarskom dijelu programa učestvovale su ekipe sastavljene od Bosanaca i Hercegovaca koji žive u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, Italiji, Belgiji, Švedskoj, Engleskoj. Najbolji fudbal i titulu prvaka svijeta bh. dijaspore osvojila je prva ekipa Austrije koja je u finalu tijesnim rezultatom (5:4) savladala tim iz Engleske. Naši zemljaci iz Njemačke osvojili su treće mjesto nakon pobjede nad selekcijom iz Švedske. Zahvaljujući odličnim domaćinima, sa predsjednikom Kluba gospodinom Hilkom Bjelakom na čelu i učesnicima turnira, obezbijeđeni su prigodni pehari (dar gradonačelnika Linza). Tako su za najbolje igrače turnira proglašeni Edin Ališić iz Austrije i Šemso Kalabić iz Velike Britanije, najbolji golmani su bili Samir Kljajić iz Austrije i Nenad Pavlović iz Njemačke, najviše golova dali su Ervin Pejazatović iz Austrije i Izudin Zečević iz Engleske, za najboljeg odbrambenog igrača proglašen je Muradif Durić iz „Engleske“. Naravno, titula za najboljeg stratega otišla je u ruke trenera pobjedničke ekipe Nermina Hodžića, dok je pehar za fer-play pripao timu iz Italije.
Sljedeće godine, na istom mjestu, od 4.do 6. juna prvenstvo su ponovo osvojili domaćini, Austrija, čiji su igrači u uzbudljivom finalu bili bolji od debitanata, ekipe Luksemburga, koju su savladali rezultatom 4:2, treće mjesto pripalo je našim Belgijancima koji su bili bolji od Švedske. Na ovom prvenstvu već je učestvovalo 10 selekcija: Hrvatska, Njemačka, Švicarska, Engleska, Holandija, Belgija, Luksemburg, Švedska, Austrija i Italija. Za najboljeg igrača prvenstva proglašen je Muradif Durić Tarzo iz ekipe Belgije, njegov kolega iz tima Adnan Obarčanin proglašen je za najboljeg golmana, najbolji defanzivni igrač bio je Nesad Omerašević iz Luksemburga. Najbolje napadače i strijelca turnira imao je šampionski tim Austrije. Zasluženi pehari otišli su u ruke Edina Ališića i Zemira Seferovića. Pehar za fer-play pripao je timu Engleske. Ovo prvenstvo ostat će zapamćeno i po gestu tima iz Luksemburga, koji je prilikom podjele medalja na bini spontano zapjevao pjesmu „Bosnom behar probeharao“, prihvatile je njihove kolege iz Austrije, a onda i publika u dvorani.


Linc: Prvi šampion Austrija

Ekipa Engleske učesnik svih šampionata

Birmingham - ekipa BiH novinara
Bosanke iz Luksemburga

Treće prvenstvo održano je u Belgiji, u gradu Antwerpenu od 14. do16. aprila 2006., i ostat će upamćeno po odličnoj igri koju je pružala reprezentacija naših građana iz Njemačke, ali i po tome da su ih u finalu zasluženo pobijedili domaćini i prvi put osvojili titulu prvaka bosanskohercegovačke dijaspore. Pobjednik je ekipa, reprezentacija građana BiH iz Belgije, druga je selekcija Njemačke, treći Luksemburg, a četvrti tim iz Holandije.
Belgija je u finalu pobijedila ekipu iz Njemačke rezultatom 2:0. U borbi za treće mjesto Luksemburg je pobijedio Holandiju rezultatom 3:2. Za najboljeg igrača Trećeg svjetskog prvenstva dijaspore BiH u malom fudbalu proglašen je Samir Selimović, igrač Belgije. Najbolji golman je Nenad Pavlović, kapiten Njemačke, a najbolji strijelac prvenstva je Zoran Vuković, igrač Njemačke, sa sedam pogodaka. Najbolji navijači su bili iz Luksemburga, njih su predvodile atraktivne, mlade Bosanke koje žive u ovoj zemlji, obučene u majice sa obilježjima BiH. Za fer-play ekipu proglašena je Holandija, koja je, da je imala više sportske sreće, mogla zauzeti i bolje mjesto od četvrtog. Najmlađi učesnici prvenstva su četrnaestogodišnji Emir Pašić, koji je igrao za Norvešku, i Ervin Okanović (16), igrač Njemačke. Na ovom prvenstvu učestvovale su selekcije Bosanaca i Hercegovaca iz Belgije (dvije ekipe), Austrije, Engleske, Holandije, Hrvatske, Luksemburga, Njemačke, Norveške, Švedske.

Prvenstvo u Münchenu, koje je održano od 18. do 20. maja 2007. u sportskoj dvorani blizu aerodroma, privuklo je 13 ekipa i na njemu se prvi put pojavila jedna prekookeanska selekcija, zajednička ekipa Amerike i Kanade. Osim nje, u svečanom defileu bili su timovi naših fudbalera iz Norveške, Švedske, Danske, Njemačke, Engleske, Luksemburga, Holandije, Belgije, Švicarske, Austrije, Italije, Slovenije. Prvenstvo će ostati u sjećanju i po tome što titula prvi put nije pripala domaćinima, već Belgiji, koja je nakon penala savladala tim Austrije, za koji su igrali bivši reprezentativci Bosne i Hercegovine Almedin Hota i Almir Memić. Treće mjesto pripalo je debitantima, timu Danske, koji su minimalnim rezultatom savladali Englesku. Za najboljeg igrača turnira proglašen je Semir Durić iz šampionskog tima Belgije, a najbolji čuvar mreže bio je Huso Omerović iz Engleske. Specijalni gost takmičenja bio je selektor fudbalske reprezentacije BiH Fuad Muzurović.

Statistika:
XII svjetsko prvenstvo bosanskohercegovačke dijaspore u malom fudbalu/nogometu/futsalu, u organizaciji Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine, će biti održano u Danskoj – Hobro od 05. do 07. juna 2015.
Domaćin takmičenja je Savez bosanskohercegovačkih udruženja u Danskoj – SBHUD. Po sedmi put pokrovitelj prvenstva je Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine, te državno Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice.

U dosadašnjih jedanaest šampionata učešće su uzele reprezentacije Bosanaca i Hercegovaca iz 21 zemlje: Amerika, Kanada, Australija, Švedska, Norveška, Danska, Republika Irska, Engleska, Vels, Luksemburg, Belgija, Holandija, Francuska, Njemačka, Austrija, Slovenija, Hrvatska, Italija, Češka, Švicarska, Škotska. Sve nastupe na dosadašnjim prvenstvima zabilježile su selekcije: Austrije, Njemačke, Belgije, Švedske i Engleske. Tim Belgije je osvojio šest titula, Austrija dvije, a po jednom prvaci su bili Amerika, Hrvatska i Slovenija. Od igrača najbolji utisak su ostavili Muradif Durić Tarzo, 50-godišnji kapiten šesterostrukih šampiona Belgije i vratar ekipe Amerike Ilfan Kudić koji je četiri puta proglašavan najboljim golmanom prvenstva.Nakon Linca u Austriji, trostrukog organizatora ovog eminentnog takmičenja, zatim Antverpena u Belgiji, Minhena u Njemačkoj, Birminghama u Velikoj Britaniji, Luksemburga, Velike Kladuše, Bielle u Italiji, Västeråsa u Švedskoj, Ljubljane u Sloveniji, čast da bude domaćin jubilarnog 12. šampionata pripala je našim zemljacima u Danskoj.
Za ovaj sampionat kvalifikovale su se reprenzentacije Bosanaca i Hercegovaca iz Italije, Austrije, Njemačke, Belgije, Holandije, Norveške, Švedske, Danske, Engleske, Turske, i po prvi put Finske, a očekuju se prijave Hrvatske, Slovenije, Švicarske i Francuske.
Opšte slavlje

U engleskom gradu Birminghamu, u nedjelju, 30. marta 2008. godine u ranim jutarnjim satima, dodjelom pehara i priznanja najboljima, pred više od hiljadu posjetilaca, uz ovacije “Haj’mo Bosno, haj’mo Hercegovino” i opšte slavlje zemljaka iz 14 zemalja svijeta, završeno je Peto svjetsko prvenstvo dijaspore Bosne i Hercegovine u malom fudbalu. Pobjednik je ekipa Bosanaca i Hercegovaca iz Belgije koja je u finalu rezultatom 3:2 savladala zemljake iz Norveške. U borbi za treće mjesto zajednička ekipa Kanade i SAD-a slavila je protiv Švedske, pehar za fer-play pripao je momcima iz Australije, a odličan utisak u Engleskoj ostavile su i reprezentacije građana BiH iz Slovenije, Njemačke, Luksemburga, Francuske, Engleske, Austrije, Holandije, Škotske i Velsa. Prema odluci kapitena ekipa, pehar za najboljeg igrača prvenstva zasluženo je pripao Muradifu Duriću Tarzi, koji je momke iz Belgije znalački doveo do treće titule šampiona bh. dijaspore. Najbolji strijelac Petog svjetskog prvenstva dijaspore BiH u malom fudbalu je devetnaestogodišnji Elvis Selimović iz ekipe Njemačke koji 13 puta zatresao protivničku mrežu. Najbolji vratar bio je Samir Alserri iz kanadsko-američkog tima, dok je za najperspektivnijeg igrača proglašen šesnaestogodišnji Mahir Hadžirešić iz tima Kanade. Šampionat u Birminghamu, peti po redu, održan je u gradskoj dvorani, a ostat će u sjećanju da su se na prvenstvu prvi put pojavili timovi iz Australije, Škotske, Welsa i Francuske. Tada je prvi put nastupila i reprezentacija SSDBiH, koja se u revijalnoj utakmici sastala sa selekcijom sportskih humanih novinara Bosne i Hercegovine koji su došli iz Sarajeva i medijski odlično popratili ovo takmičenje.

Šesto prvenstvo po treći put ponovo je održano u Lincu u Austriji i potvrdilo je dominaciju Belgije, ali i pokazalo da nove snage, timovi Danske, Amerike i Austrije, itekako napreduju i imaju velike ambicije da s trona skinu vječite Belgijance. U polufinalu mladi Danci su pametnom taktikom došli do pobjede od 2:0 protiv fizički izuzetno jakih Amerikanaca, dok su Belgijanci u konačnici ubjedljivo savladali domaćine rezultatom 4:1. U uzbudljivom finalu aktuelni šampioni Belgijanci bili su za gol bolji od mladića iz Danske i po četvrti put zasjeli na tron. Treće mjesto ponovo su osvojili Amerikanci koji su minimalnim rezultatom 1:0 pobijedili deprimirane, ali odlične domaćine Austriju. Najbolji igrač prvenstva bio je virtuoz Naser Skerić iz Belgije, najviše golova dao je Marsel Avdić iz selekcije Njemačke.

Najbolje odbrane imao je golman Ilfan Kudić iz Amerike, najperspektivniji igrač bio je Semir Durić iz Belgije, a najmlađi igrač na takmičenju bio je Jasmin Halkić iz Kanade. Prvi put nagrađen je igrač za najpromašaj i neslavna titula otišla je u ruke Dine Palavije iz Švedske.
U revijalnoj utakmici reprezentacija SSDBiH bila je nakon izvođenja penala bolja od političara iz grada Linza. Na takmičenju je učestvovalo 15 ekipa, Švicarska, Amerika, Kanada, Danska, Švedska, Norveška, Engleska, Holandija, Belgija, Njemačka, Česka, Austrija, Slovenija, Italija i Hrvatska. Prvi put nastupila je selekcija naših Čeha, odlični domaćini bili su BiH klub i gradska vlada Linca.


Ilfan Kudić (Amerika) najbolji golman i Hasan Šehović, sponzor veterana SSDBIH

Legenda dosadašnjih prvenstva: Muradif Durić - Tarzo (ekipa Belgije)
Sedmo svjetsko prvenstvo bosanskohercegovačke dijaspore u malom fudbalu/nogometu, u organizaciji Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine, uz učešće reprezentacija Bosanaca i Hercegovaca iz Belgije, Norveške, Amerike, Engleske, Česke, Danske, Njemačke, Švicarske, Holandije, Francuske, Luksemburga, Slovenije, Austrije i Švedske održano je u 2010. godine Luksemburgu. Nažalost, u zadnji čas zbog situacije sa avioprevozom (erupcija vulkana na Islandu) otkazali su timovi Kanade i Italije. Novi stari šampion bh. dijaspore je odlična ekipa Belgije koja je tijesnim rezultatom 1:0 savladala izuzetno kvalitetnu selekciju naših Amerikanaca. Bronzana medalja pripala je mladom timu Austrije koji su u borbi za treće mjesto rezultatom 2:0 savladali tim Švedske. Specijalni žiri u raznim kategorijama nagradio je najbolje fudbalere, a to su: Almir Durić iz Belgije, Ilfan Kudić iz Amerike, Sonny Karllson iz Švedske, Eldin Hodžić iz Austrije, Isa Berdemaj iz Engleske. Domaćin takmičenja Zajednica bh. klubova u Luksemburgu učinila je sve da ovo takmičenje prođe u najboljem redu i za to im treba odati specijalno priznanje. Zbog toga su imali čast da u revijalnoj utakmici pobijede selekciju SSDBiH- koju od tada sponzorira kompanija Apartmani Pars sa Vlašića.

Gostoprimstvo Kladušana

Osmo po redu takmičenje održano je u Velikoj Kladuši, čiji su građani i predstavnici vlasti učinili sve da iskažu svoje tradicionalno gostoprimstvo. Na prvenstvu su učestvovale selekcije naših građana iz: Amerike, Kanade, Danske, Švedske, Norveške, Republike Irske, Engleske, Holandije, Belgije, Njemačke, Česke, Austrije, Slovenije, Italije, Hrvatske. Našim Amerikancima se ispunila želja - postali su prvaci bosanskohercegovačke dijaspore i u finalu su bili bolji od naših mladića iz Slovenije. Bronzanu medalju osvojili su naši Norvežani koji su bili bolji od komšija iz Švedske. Specijalni žiri prigodnim poklonima i peharima nagradio je najbolje igrače: Nermina Hasanbegovića iz Slovenije, Adnana Čiraka iz Švedske, Ilfana Kudića iz Amerike, Jasmina Halkića, juniora iz Kanade, Arnesa Pobrića iz Engleske, Edu Hodžića iz Austrije. Prvi put nagrađen je i najvjerniji navijač, Damir Karić iz Engleske. Damir, iako teški invalid, do sada je učestvovao na svim prvenstvima i naravno za to je u Velikoj Kladuši nagrađen burnim skandiranjem.
Podršku prvenstvu dao je i Fudbalski savez Bosne i Hercegovine i završnim utakmicama prisustvovao je instruktor Murat Jaha, koji je s članovima SSDBiH i Sportske komisije dogovorio konkretnu saradnju. Također, Murat Jaha je u svoj notes upisao nekoliko talentovanih igrača iz Slovenije, Amerike i Švedske.
Naravno, ni ovo takmičenje nije moglo proći bez revijalne utakmice, reprezentaciju SSDBiH je odigrala odličan meč sa kolegama sportskim novinarima. Neriješen rezultat je uspjeh za selekciju SSDBiH koja je bila gotovo duplo starija od mladih kolega.

ITALIJA

U italijanskom gradiću Biella 21. aprila 2012. u kasnim večernjim satima dodjelom pehara i priznanja najboljima završeno je 9. svjetsko prvenstvo bosanskohercegovačke dijaspore u futsalu. Po mogima, ovo je bilo do sada najbolje organizovano prvenstvo, zasluge za to idu na “dušu” članovima bh. udruženja iz Bielle i opštinskim vlastima iz ovog grada.
Prvi put pobjednik tamičenja bila je ekipa Bosanaca i Hercegovaca iz Hrvatske, koja je u finalu, rezultatom 5:4 (nakon izvođenja penala, meč u regularnom vremenu završen 1:1) savladala zemljake iz Amerike. U borbi za treće mjesto ekipa Republike Irske slavila je protiv vječito četvrte Švedske.
Prvenstvo je otpočelo svečanim defileom ekipa učesnica kroz centar grada, smotrom fudbalera na opštinskom trgu, nastupom folklora Dem iz Kranja, nastavljeno prijemom predstavnika ekipa u Gradskoj vijećnici, prigodnim govorima i izvlačenjem parova. Ovo prevenstvo oborilo je još jedan rekord, onaj po broju učesnika. Na parket dvorane istrčalo je 17 reprezentacija Bosanaca i Hercegovaca iz Amerike, Kanade, Švedske, Norveške, Danske, Republike Irske, Engleske, Welsa, Luksemburga, Belgije, Holandije, Francuske, Njemačke, Austrije, Slovenije, Hrvatske, Italije. Kako i priliči ovako grandioznim takmičenjima i na ovom 9. svjetskom prvenstvu, organizator Svjetski savez dijaspore BiH i domaćin BiH zajednica i opština Biella obezbijedili su veliki broj nagrada i pehara učesnicima i zaslužnim pojedincima. U raznim kategorijama nagrađeni su: Edin Hodžić (Austrija), Elmir Topalović i Ernad Mašić (Hrvatska), Irnes Škorić (Slovenija), Armin Karabaš (Kanada), Smajo Smajović Švedska), Enes Suljić (Italija), Ilfan Kudić (Amerika), Jasmin Kevrić (Republika Irska).

Jubilarno X. svjetsko prvenstvo bosanskohercegovačke dijaspore u futsalu

5. maja 2013. u švedskom gradu Vesterasu dodjelom medalja, pehara, priznanja i poklona najboljima fudbalerima okončano je jubilarno X. svjetsko prvenstvo bosanskohercegovačke dijaspore u futsalu. Po šesti put pobjednik je ekipa Bosanaca i Hercegovaca iz Belgije koja je u finalu rezultatom 4:3 (nakon izvođenja penala, meč u regularnom vremenu završen 0:0) savladala zemljake iz Slovenije. U borbi za treće mjesto ekipa Italije slavila je protiv najmlađe ekipe na šampionatu Njemačke.
Hvala za podršku

Prilikom dosadašnjih takmičenja SSDBIH je imao odličnu saradnju sa bh. fudbalerima koji igraju širom svijeta i nijedno prvenstvo nije proteklo a da neko od vrhunskih fudbalera nije donirao svoj dres koji se po pravilu poklanjao fudbalerima učesnicima prvenstva. SSDBiH koristi priliku da se javno zahvali svim dosadašnjim donatorima: Muhamedu Konjiću, Fuadu Muzuroviću, Jusufu Pušini, Muratu Jahi, Saši Papcu, Mirsadu Bešliji, Zvjezdanu Misimoviću, Asmiru Begoviću, Miralemu Pjaniću, Vedadu Ibiševiću, Seadu Salihoviću, Almedinu Hoti, Sejfudinu Tici, Kenanu Hasagiću, Edinu Višći, Mensuru Mujdži, Zlatanu Ibrahimoviću,Nedimu Hrapoviću, Jasminu Bakoviću, Arnesu Pobriću, Eldinu Jakupoviću, Jonny Ertlu, Erminu Bičakčiću, Avdiji Vršajeviću,Svenu Sušiću, Harisu Vučkiću, Senijadu Ibričiću, Bahriji Atajiću, Anelu Hadžiću, Alenu Haliloviću, Zoranu Kvržiću, Jasminu Fejziću i Erminu Zecu.

Prvenstvo je počelo u petak, ceremonijom izvlačenja parova. Zvanično otvaranje prvenstva startalo je defileom ekipa učesnica u subotu u ranim jutarnjim satima u prelijepoj Bomabrdier Areni. Na parket dvorane u Vesterasu istrčale su selekcije Bosanaca i Hercegovaca iz Švedske, Norveške, Republike Irske, Engleske, Welsa, Belgije, Holandije, Njemačke, Austrije, Slovenije, Italije i prvi put Turske.

Nakon toga takmičenje je nastavljeno u dvije dvorane i tri grupe. Četvrtfinale je počelo susretom prošlogodišnjeg domaćina Italije i trećeplasiranog s tog šampionata, selekcije Republike Irske. Sa 4:0 slavili su Italijani. Peterostruki šampioni, tim Belgije, bio je mnogo bolji protiv selekcije Turske i sa visokih 5:0 savlado momke s Bosfora. Slovenija nije dozvolila iznenađenje i glatko sa 3:0 kući poslala tim Velsa. Tijesno je bilo između Švedske i Njemačke. U regularnom toku završeno je neriješeno1:1, a nakon izvođenja penala više sreće su imali naši Nijemci i pobijedili sa 5:4. Polufinale je bilo jako uzbudljivo i pokazalo se da su to četiri najbolje ekipe na prvenstvu. Prvo je Slovenija minimlanim rezultatom 1:0 pobijedila Italiju koja je u Švedskoj odigrala izvanredan turnir. Nakon toga mladi tim Njemačke je odlično odigrao protiv Belgije. U regularnom toku bilo je neriješeno 1:1. Prilikom izvođenja penala više sreće imali su Belgijanci i po šesti put otišli u finale ovog takmičenja.

Nagrađeni učesnici:
Dino Imočanin, Enes Čeliković, Enis Cikotić, ekipa Velsa, Igor Bratić, Mensud Parić, Adin Mehmedović, Semir Durić, Dejan Bizjak, Muradif Durić Tarzo, Smajo Murguz, Damir Karić.


Peterostruki šampioni tim Belgije

Prošlogdinji finalisti

Srebreni iz Antverpena - Njemačka stalni učesnik prvenstva

Švedska - vječito četvrti - učesnici svih šampionata

Veterani SSDBiH

Sportska komisija SSDBIH: Izvlačenje parova


Šampioni
Po šesti put na ovim šampionatima najbolji fudbal prikazala je šampionska selekcija Bosanaca i Hercegovaca iz Belgije. Za ovo prvenstvo doveli su najbolju selekciju koju su imali i naravno rezultat nije izostao. Pobjednicima nagrade su uručili predsjednik SSDBiH Zaim Pašić i predsjednik organizacionog odbora Smajo Murguz.
Belgija je igrala u sastavu; Muradif, Haris i Semir Durić, Naser Skerić, Meris Duraković, Muamer Hegić i Niki Vrankjen.

Nakon Svjetskog prvenstva u futsalu Ljubljana (22-24 maj. 2014.)

Spuštena je zavjesa na XI svjetsko prvenstvo bosanskohercegovačke dijaspore u futsalu koje će ostati upamćeno kao onaj šampionat kada se desila velika poplava u Bosni i Hercegovini.
Prvi put pobjednik je ekipa Bosanaca i Hercegovaca iz Slovenije koja je u finalu, rezultatom 4:3, nakon izvođenja penala, (meč u regularnom vremenu završen 1:1) savladala susjede iz Hrvatske. U borbi za treće mjesto ekipa Bosanca i Hercegovaca iz Austrije zbog nezgodne povrede fudbalera Holandije Esmina Voljevice predala je utakmicu Holanđanima koji su u tom momentu vodili 3:2 i osvojili bronzanu medalju.
Prvenstvo je otpočelo u četvrtak 22. maja, ceremonijom izvlačenjem parova i prijemom kod gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića. Zvanično otvaranje prvenstva startalo je defileom ekipa učesnica u petak u 14 sati, prigodnim govorima zvaničnika. Sve učesnike u više prigodnih prilika pozdravili su gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, bosanskohercegovački ambasador Željko Jerkić, bh. konzul u Ljubljani Azra Popović, Zaim Pašić, predsjednik SSDBiH, Ahmed Kemal Baysak, ambasador SSDBiH,
Elvis Alukić i Šemso Ćehić ispred Društva Ljiljan, a u ime pokrovitelja koordinator u N/FS BiH Murat Jaha. Naravno, to je bila prilika i za razmjenu darova, a u svemu tome najbolje je ”prošao” gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković koji je od gospodina Jahe dobio opremu reprezentacije Bosne i Hercegovine
Prevenstvo u Ljubljani bilo je odlično posjećeno, a publika je mogla uživati u majstorijama hakera iz Turske, Švedske, Norveške, Danske, Republike Irske, Engleske, Belgije, Holandije, Francuske, Njemačke, Austrije, Slovenije, Hrvatske, Italije, Švicarske i Češke.

Četvrtfinale je počelo susretom šesterostrukih šampiona, ekipe Bosanca i Hercegovaca iz Belgije i komšija iz Holandije, susret je završen neriješeno, a više sreće nakon izvođenja penala imali su Holanđani i tako priredili veliko iznenađenje i u gledalište poslali favorite, tim Belgije. Potom je Slovenija bez velikih problema savladala tim Engleske rezultatom 5:0, momci iz Engleske nisu bili razočarani porazom jer plasmanom u četvrtfinale ostvarili su svoj cilj.
Tijesno je bilo između Austrije i Danske, a dalje su otišli Austrijanci nakon pobjede od 2:0. Prilično lagan posao imali su “kockasti” koji su rezultatom 5:1 pobijedili vječito četvrte Šveđane. U polufinalu Slovenija je bila bolja od Holandije, a Hrvatska od Austrije i obje ekipe zasluženo su ušle u finale.
Finale nije bilo lijepo za oko, ali taktički obje ekipe su igrale izvanredno i tvrdo i opšti utisak je da su penali bili jedini mogući način da dođemo do pobjednika. Više nerava imali su momci Slovenije koji su pogodili sva tri penala, dok je Hrtatskoj ostalo da se ovaj put zadovolji srebrenom medaljom.

Nagrađeni učesnici:
Almer Imamović, Hazim Škorić Škoro, ekipa Austije, Ernad Mašić, Irnes Škorić, Damir Puškar, Muradif Durić Tarzo, Esmin Voljevica.

Šampioni
Najbolji fudbal prikazala je šampionska selekcija Bosanaca i Hercegovaca iz Slovenije. Bili su više nego sretni što su konačno došli do titule šampiona. Za ovo prvenstvo doveli su najbolju selekciju koju su imali i naravno rezultat nije izostao. Šampioni su: Damir Puškar, Irnes Škorić, Danijel Pantić, Nermin Hasanbegović, Denis Totosković, Milivoje Simeunović, Sevzet Mehić, Damir Petrić, Hazim Škorić Škoro.

Na kraju, šta reći već da je ovim projektom opet pobijedila Bosna i Hercegovina jer ova smotra mladosti i druženja je pokazala da ma gdje se nalazili i kakvim god integracijama ili asimilacijam bili izloženi, ipak ostajemo ono što jesmo, Bosanci i Hercegovci.
Ostali prilozi:
» ŠEHIDI PREVIJE
Ibrahim Husejnović | 21. May 2018 17:25
» ČOVJEK, ŽENA, DOKTORICA ALMA
Said Šteta | 15. May 2018 15:11
» PLAV: MLADI FILANTROPI NA HUMANOM DJELU!!!
Senada Đešević, prof. | 27. March 2018 20:25
» BOSNA JE ZEMLJA LJUBAVI I SEVDAHA
Mensud Alićušić | 12. March 2018 17:53
» DVADESET GODINA ŠKOLE BOSANSKOG JEZIKA LONDON
Fikret Artuković | 04. March 2018 15:10
Ostali prilozi istog autora:
» U LAS VEGASU BALKAN SOCCER CAMP
16. November 2017 13:37