Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Sport

PRVI NASTUP SELEKCIJE BOSANCA I HERCEGOVACA IZ FINSKE NA MUNDIJALU BH. DIJASPORE
”FINSKE BOSANCE” ĆE PREDSTAVLJATI VEĆINOM IGRAČI FUDBALSKOG KLUBA BOSNA TURKU
Autor: Namik Alimajstorović
Objavljeno: 20. May 2015. 14:05:30


Sve ljubitelje futsla kao i sve poklonike mundijala bh. dijaspore obradovala je informacija da će na narednom šampionatu u danskom gradu Hobro po prvi put nastupiti selekcija Bosanca i Hercegovaca iz Finske. Evo šta o tome kaže član selekcije Damir Mehmedović: ”Pa vidite, mi smo više nego sretni što smo, nakon 11 propuštenih prilika da reprezentacija Bosanaca i Hercegovaca iz Finske uzme učešće na mundijalu bosanskohercegovačke dijaspore, konačno stvorili priliku da ”probijemo led” i pridružimo se sportskoj porodici Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine. Reprezentaciju Bosanaca iz Finske ove godine će predstavljati većinom igrači fudbalskog kluba Bosna Turku. Fudbalski klub Bosna Turku je formiran 2002. godine i trenutno nastupa u 4. diviziji Finske u velikom fudbalu, dok se ove godine FC Bosna Turku plasirala u 3. diviziju Finske u futsalu sa 100% učinkom (10 utakmica i 10 pobjeda). Jedan dio ekipe također čine juniori FC Bosna Turku koji su ove godine zabilježili odlične rezultate u futsalu te su igrali završno doigravanje za prvaka Finske.
Dakle, ekipa reprezentacije Bosanaca i Hercegovaca iz Finske je dala šansu u debitantskom nastupu i našim juniorima da vide kakav je doživljaj igrati na jednom takvom turniru. Oni poslije ovog nastupa neće dozvoliti da reprezentacija Bosanaca iz Finske propusti niti jedno naredno svjetsko prvenstvo bosanskohercegovačke dijaspore. Inače, tokom čitave zimske sezone FC Bosna Turku održava termine na kojima igraju juniori protiv seniora, te su nam ti susreti bili uvod u formiranje ove reprezentacije. Trenutno svi naši reprezentativci aktivno igraju veliki fudbal te smo jednu od utakmica FC Bosna Turku iskoristili za fotografisanje i odavanje počasti žrtvama genocida u Srebrenici. Do početka mundijala planiramo odraditi nekoliko treninga i test utakmica. Planirana je prijateljska utakmica protiv ekipe iz Helsinkija te ćemo pokušati da odigramo nekoliko utakmica protiv ekipa koje igraju futsal u 2. finskoj diviziji. To će nam dati jasniju sliku snage naše ekipe i ukazati na stvari na koje treba obratiti pažnju da bismo što spremniji ušli u debitantsku utakmicu na mundijalu bosanskohercegovačke dijaspore. Naša reprezentacija će nastupiti u sastavu: Senad Kartal, Damir Mehmedović, Elnur Mumić, Senad Hamzić, Adnan Hadžić, Edis Sivac, Elmedin Ćuskić, Jashari Florent, Almir Serdarević, a sa klupe ce nas predvoditi Senad Ćuskić. Ovom prilikom se zahvaljujemo Svjetskom savezu bosanskohercegovačke dijaspore, kao organizatoru ovog prvenstva, te domaćinu, Savezu bh. udruženja u Danskoj, na pozivu. Potrudit ćemo se da nam debitantski nastup bude ujedno i borba za neku od medalja. Prvenstveno nam je želja da se družimo sa našim zemljacima iz cijelog svijeta i da iz Danske u Finsku ponesemo najljepše uspomene. Puno pozdrava i najljepše želje od vaših zemljaka iz Finske.”
Inače, u Finskoj živi približno tri hiljade Bosanaca i Hercegovaca raspoređenih u nekoliko većih gradova. Na prva dva kongresa SSDBiH bili su prisutni i predstavnici Finske, nekako nakon toga izgubio se kontakt i ovaj šampionat je bio povod da se i Bosanski kulturni centar u Finskoj iz Turkua uključi u rad i aktivnosti SSDBiH.

Statistika:
XII svjetsko prvenstvo bosanskohercegovačke dijaspore u malom fudbalu/nogometu/futsalu, u organizaciji Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine, će biti održano u Danskoj – Hobro od 05. do 07. juna 2015.
Domaćin takmičenja je Savez bosanskohercegovačkih udruženja u Danskoj – SBHUD. Po sedmi put pokrovitelj prvenstva je Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine.

U dosadašnjih jedanaest šampionata učešće su uzele reprezentacije Bosanaca i Hercegovaca iz 21 zemlje: Amerika, Kanada, Australija, Švedska, Norveška, Danska, Republika Irska, Engleska, Vels, Luksemburg, Belgija, Holandija, Francuska, Njemačka, Austrija, Slovenija, Hrvatska, Italija, Češka, Švicarska, Škotska. Sve nastupe na dosadašnjim prvenstvima zabilježile su selekcije: Austrije, Njemačke, Belgije, Švedske i Engleske. Tim Belgije je osvojio šest titula, Austrija dvije, a po jednom prvaci su bili Amerika, Hrvatska i Slovenija.

Nakon Linca u Austriji, trostrukog organizatora ovog eminentnog takmičenja, zatim Antverpena u Belgiji, Minhena u Njemačkoj, Birminghama u Velikoj Britaniji, Luksemburga, Velike Kladuše, Bielle u Italiji, Västeråsa u Švedskoj, Ljubljane u Sloveniji, čast da bude domaćin jubilarnog 12. šampionata pripala je našim zemljacima u Danskoj.

Do sada su svoje učešće prijavile ekipe Italije, Austrije, Njemačke, Belgije, Holandije, Norveške, Švedske, Danske, Engleske, Turske, i po prvi put Finske, a očekuju se prijave Hrvatske, Slovenije, Švicarske i Francuske.Ostali prilozi:
» EVROPSKI TURNIR U MALOM NOGOMETU
Eset Muračević | 17. April 2018 17:17
» PSG NUDI BOGATSTVO PJANIĆU
AA | 28. March 2018 15:32
» "BOSNA DJECI ŠEHIDA" LONDON ONTARIO CANADA
B.net | 21. February 2018 18:34
» PROSINEČKI ZADOVOLJAN TURNEJOM
AA | 01. February 2018 14:05
» NAŠE „ZLATICE SA 64-POLJA“
Mr. Milan Jovičić | 23. January 2018 16:11
» GENS UNA SUMUS /JEDAN SMO ROD/
Mr. Milan Jovičić | 11. January 2018 20:17
» LAMIJA DURMIĆ PRVAKINJA BALKANA U TAEKWONDOU
Eset Muračević | 06. December 2017 20:04
» NOVI PAZAR ISTUPIO IZ PRVE LIGE SRBIJE
Beta | 28. November 2017 18:34
» U LAS VEGASU BALKAN SOCCER CAMP
Namik Alimajstorović | 16. November 2017 13:37
» SARAJKA KATARINA KRAIŠNIK OSVOJILA ZLATNU MEDALJU
Eset Muračević | 09. October 2017 02:43
Ostali prilozi istog autora:
» U LAS VEGASU BALKAN SOCCER CAMP
16. November 2017 13:37