Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne
JUBILEJ 25 godina od osnivanja Islamske zajednice u Stuttgartu i manifestacija svečanog otvaranja Islamskog centra i bošnjačke džamije u Stuttgartu
ISLAMSKI CENTAR I DŽAMIJA U STUTTGARTU - PONOS BOŠNJAKA I CIJELOGA UMMETA
Procitaj komentar
Autor: Dr. hfz. Safvet Halilović
Objavljeno: 18. May 2015. 03:05:14


Dr. Safvet HALILOVIĆ: Centar raspolaže sa oko dvije hiljade kvadratnih metara iskoristivog prostora koji obuhvata: prostor za klanjanje u koji može stati više stotina ljudi, bibiloteku, multimedijalnu salu za predavanja, savremeno opremljen mekteb, vrtić, musafirhanu, upravnu zgradu sa dva komforna stana, gasulhanu, ogroman i dobro opremljen restoran i dr. Sve to je izgrađeno bez ikakvog kamatnog zaduživanja....
U periodu od 7. do 10. maja u Stuttgartu (Njemačka) upriličena je manifestacija svečanog otvaranja Islamskog centra i džamije koji su sagradili Bošnjaci koji žive na području ovog grada i okolnih mjesta Njemačke pokrajine Baden-Württemberg. Tim povodom organizirano je nekoliko vrlo korisnih sadržaja kao što su: Veče Kur'ana, predavanja, panel diskusija, naučni skup o identitu i problemimama muslimana na Zapadu, promocija knjige Makovi na Sinaju autorice Zinete Subašić, druženja sa ulemom i hafizima te koncert duhovne muzike.

U nedjelju, 10. maja, upriličena je glavna svečanost otvaranja na kojoj su prisustvovali brojni zvaničnici iz uprave grada Stuttgart i pokrajine Baden-Württemberg. Ispred Islamske zajednice Bošnjaka Njemačke prisustvovali su brojni imami, na čelu sa muftijom Pašom-ef. Fetićem i gospodinom Edinom Atlagićem, predsjednikom Sabora IZBNJ. Pored horova "Sejfullah" iz Konjica i "Arabeske" iz Zagreba, učešće u ovoj manifestaciji iz BiH imalo je i nekoliko hafiza (hfz. dr. Halil Mehtić. hfz. S. Bugari, hfz. H. Talić, hfz. Sead Šahinović), koji su ranijih godina posjećivali džemat u Stuttgartu, među njima i potpisnik ovih redova, koji je uz to bio i predstavnik Svjetske unije islamskih učenjaka (International Union for Muslim Scholars). U svojstvu izaslanika reisu-l-uleme IZ u Bosni i Hercegovini prisustvovao je mr. Nusret-ef. Abdibegović, koji je održao veoma nadahnuto predavanje, a hafiz Aziz Alili, koji je bio izaslanik zagrebačkog muftije dr. Aziza Hasanovića, svojim predivnim učenjem na svečanom otvaranju potakao je suze prisutnih.Prof. dr. Dževada Šuško, direktorica Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka u Sarajevu, vrlo uspješno je moderirala naučni skup, koji je održan noć uoči svečanog otvaranja a na kojem su imali izlaganja prof. dr. Hansjörg Schmid, njemački katolički teolog, te prof. dr. Ferid Muhić, ugledni bošnjački univerzitetski profesor, pisac i filozof svjetskog glasa, nastanjen u Skoplju (Makedonija). Na skupu se govorilo o identiteu i izazovima muslimana koji žive na Zapadu. Veoma zapaženo izlaganje imao je profesor Muhić, koji je vrlo utemeljeno i argumentovano govorio o islamskom identitetu Evrope demantujući stav da je Evropa isključivo kršćanski kontinent i da su muslimani stani element koji se ne uklapa u savremene evropske tokove.Hamza ef. Subašić, imam u IZ

U džamiji

Dr. Ferid Kugić, predsjednik IZ

Inače, ovaj džemat, čije ime na njemačkom jeziku glasi Islamische Gemeinschaft Stuttgart - Islamska zajednica Štutgart, s ovom manifestacijom je obilježio i 25 godina svoga postojanja. Od samog osnivanja, džemat predvodi Hamza-ef. Subašić, svršenik Al-Azhara u Kairu, koji svojim predanim radom, nadnesenošću, upornošću i umijećem uspješno vodi ovaj džemat punih četvrt stoljeća, što je krunisano svečanim činom otvaranja velikog Islamskog centra i džamije s munarom. Centar raspolaže sa oko dvije hiljade kvadratnih metara iskoristivog prostora koji obuhvata: prostor za klanjanje u koji može stati više stotina ljudi, bibiloteku, multimedijalnu salu za predavanja, savremeno opremljen mekteb, vrtić, musafirhanu, upravnu zgradu sa dva komforna stana, gasulhanu, ogroman i dobro opremljen restoran i dr. Sve to je izgrađeno bez ikakvog kamatnog zaduživanja, uz vlastite napore i trud vrijednih džematlija i džematlijki koje predvodi cijenjeni Hamza-efendija.

Predsjednik džemata je dr. Ferid Kugić, porijeklom iz Krajine, koji uživa izuzetno poštovanje i ugled kod džematlija. Dr. Kugić je radio u poznatim njemačkim klinikama i slovi za renomiranog stručnjaka u oblasti dječije hirurgije. Svi oni koji su imali određene kontakte s njim mogli su s lahkoćom da se uvjere da riječ o čovjeku izuzetne naobrazbe, prefinjenog islamskog ahlaka, blagog osmijeha, spremnom da uvijek pomogne i učini neki hajr. Na svečanom otvaranju dr. Kugić je bio moderator, on ja najavljivao zvanice i govorio na tečnom njemačkom jeziku.

Prije, otprilike, jedanaest godina bio sam u prilici da, za vrijeme ramazana, posjetim ovaj džemat, i od tada, u više navrata, posjećivao sam ovaj džemat i pobliže se upoznao s njegovim imamom i vrijednim džematlijama. Nakon jedne moje posjete, pišući zapis o tome za neku našu periodiku, zabilježio sam sljedeće: "(...) Ono što posebno krasi Hamza-efendiju je njegov nesebični angažman i želja da se džematu osigura kvalitetna edukacija i aktivan vjerski život. U tom pogledu, Hamza-ef. poziva predavače iz Bosne, bez bojazni da će ga neko od tih ljudi, od kojih neki nose i visoka akademska zvanja, zasjeniti i potisnuti u stranu, od čega, izgleda, strahuju pojedini imami koji su se, jednostavno, "začahurili" u svojim džematima, pa nikoga od uleme ne pozivaju da ih posjeti ili, što je još gore, kada neko od uleme slučajno svrati u njihove džemate oni ni tada ne koriste priliku da se okoriste njihovim prisustvom. Kod Hamza-ef. to nije slučaj. Kada sam stigao u njegov džemat, on mi je rekao da koristim sve: mihrab, ćurs, minber, biblioteku, i svako vrijeme i svaku priliku da bih se obratio džematu. To bi, uistinu, trebala biti pouka onim imamima, naročito glavnim, koji u svojim džematima ili na prostoru svojih medžlisa imaju profesore, pa čak i doktore islamskih nauka, a opet prolaze godine i godine a tim ljudima ne omogućavaju da održe neki vaz ili hutbu. Doista, sve dok Allahov hatur i interes njegove vjere ne bude iznad naših ličnih interesa – nema napretka u zajednici."

Tako sam pisao prije više od deset godina, a danas bih kazao da se trud ovoga vrijednoga imama i njegovih čestitih džematlija višestuko isplatio: otvoren je predivan islamski centar i džamija koji su opremljeni prema najsvremenijim standardima i koji, uz Allahovu pomoć, mogu da muslimanima koji žive na tim prostorima i njihovim potomcima ponude adekvatne islamske sadržaje i edukaciju, koja će im biti od velike koristi u njihovom životu. Stoga smo slobodni da kažemo: SVJETLO ISLAMA U STUTTGARTU ŽARKO SIJA! To, i pored svih iskušenja na globalnom planu i bujanja strašne islamofobije, koja je iz etape fobije (straha) od islama prerasla u mržnju i neprijateljstvo prema islamu, o čemu je govorio i profesor Schmid na naučnom skupu uoči otvorenja Centra. Dakle, i pored svih tih izazova i problema, vrijedni Bošnjaci i Bošnjakinje su uspjeli da izgrade ovaj predivni centar i džamiju koji će sadašnjim i potonjim generacijama muslimana pomoći da očuvaju svoj islamski, ali i bošnjački i evropski identitet.

Dakle, ono što posebno raduje jeste činjenica da su čestiti Bošnjaci i Bošnjakinje koji se nalaze u Štutgartu i okolnim mjestima, predvođeni vrijednim Hamza-ef. Subašićem, u vremenu sve izraženije islamofobije na Zapadu (u Njemačkoj je npr. posebno zabrinjavajuća PEGIDA), dakle, u vrlo teškim i turbulentnim vremenima oni su uspjeli izgraditi ovaj centar i džamiju, koja, hvala Allahu, ima još i predivnu munaru, što uistinu predstavlja veliki doprinos na planu afirmacije islama, njegove kulture i vrijednosti na Zapadu. Zbog toga se pravom može reći da su ova džamija i centar uistinu ponos ne samo Bošnjacima već i cijelome muslimanskome Ummetu. Zato, uz čestitke vrijednim džematlijama u Stuttgartu, njihovome imamu i predsjedniku džematskog odbora, molimo Svemilosnog Allaha da ih obaspe Svojom milošću i blagoslovom, i da ih i dalje podržava u njihovim plemenitim nastojanjima. Allahumme Amin!

VRHOstali prilozi:
» PISMA IZ RODNOGA SARAJEVA
Mr. Milan Jovičić | 15. August 2022 08:27
» BRAVO, MOJI DRAGI BOSANCI IZ KALESIJE!
Mr. Milan Jovičić | 13. August 2022 08:33
» O PROIZVODNJI KRIVNJE U KOLEKTIVNOJ SVIJESTI BOŠNJAKA
Dr. Sead Alić | 12. August 2022 08:18
» UKRAJINA ODOLIJEVA RUSKIM UDARIMA I OKUPACIJI
Božidar Proročić | 12. August 2022 07:55
» HRVATI I DAVIDOVA ZVIJEZDA
Dr. Adamir Jerković | 11. August 2022 08:02
» IMPERATIV MORALNE SAVJESTI ZA PALESTINU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 11. August 2022 07:54
» TRIDESETOGODIŠNJI VJERSKI RAT
Dr. Sead Alić | 10. August 2022 06:39
» IZRAELSKI AMBASADOR GENDLER U SLUŽBI APARTHEIDA U BOSNI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. August 2022 16:05
» TEMELJNI UGOVOR - TEMELJNA IZDAJA CRNE GORE
Božidar Proročić | 05. August 2022 21:07
» VODSTVO I PROMJENE
Dr. Mesud A. Ramić | 05. August 2022 09:53
» EUROPOCETRIČNI NACIONALSOCIJALIZAM VIKTORA ORBANA
Dr. Sead Alić | 04. August 2022 21:14
» ZA SLOBODU BOSNE I NARODA I REISU-L-ULEMA SE BORIO
Elmedina Muftić | 04. August 2022 19:35
» BOSNA JE PEDESET DRUGA DRŽAVA SJEDINJENIH AMERIČKIH DRŽAVA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 01. August 2022 14:09
» ODBRANA UKRAJINE TREBA DA BUDE PRIORITET EVROPE
Božidar Proročić | 31. July 2022 13:51
» PORUKE I POUKE POVODOM NOVE 1444. HIDŽRETSKE - MUSLIMANSKE GODINE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. July 2022 15:19
» KAMO SREĆE DA TO ISTINA NIJE
Sead Zubanović | 30. July 2022 03:57
» DA LI JE I POSLJEDNJA ŠANSA VISOKOG PRESTAVNIKA OHR-A?
Mr. Milan Jovičić | 30. July 2022 01:56
Ostali prilozi istog autora:
» SURA EL-IHLĀS (ISKRENOST)
13. April 2020 22:37
» ŠIROKOGRUDNOST
06. February 2020 18:23
» ŠTA I KUDA NAKON TERORA U PARIZU?
17. November 2015 17:19
» KOME SMETA ŠEJH YUSUF QARADAWI
09. December 2014 14:05
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif