Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
Dva nova doktora islamskih nauka
DOKTORIRALI MR. MENSUR VALJEVAC I HFZ. FADIL BEKTAŠ
Procitaj komentar
Autor: Dr. hfz. Safvet Halilović
Objavljeno: 28. March 2015. 15:03:23
Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je postala bogatija za dva nova doktora islamskih nauka. Naime, na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru doktorske disertacije uspješno su odbranili mr. Mensur Valjevac, viši asistent na Islamskom pedagoškom fakultetu Univerziteta u Zenici i hafiz Fadil Bektaš, profesor u Elči Ibrahim-pašinoj medresi u Travniku.

Mr. Mensur Valjevac je svoju disertaciju branio 17. marta 2015. godine, pred Komisijom u sastavu: prof. dr. Mevlud Dudić, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji i prijašnji rektor Univerziteta – predsjednik Komisije; prof. dr. Mustafa Cerić, bivši reis-ulema Islamske zajednice u BiH – mentor i član; prof. dr. Sedad Dizdarević, vanredni profesor na IPF-u Zenici – komentor i član. Disertacije je naslovljena: "Tesavvufsko učenje o savršenom čovjeku (el insanu-l kamil) i njegove refleksije na bosanskohercegovačko sufijsko podneblje sa posebnim osvrtom na šejha Mustafa efendiju Čolića".

Predsjednik Komisije muftija dr. Dudić u svom uvodnom izlaganju predstavio je članove Komisije i kandidata, te izrazio zadovoljstvo što su odbrani doktorske disertacije prisustvovali radne kolege kandidata Valjevca, te glavni imam MIZ-e Zenica, mr. Jakub-ef. Salkića. On je potom iskoristio priliku da zahvali dr. Ceriću na nesebičnoj podršci i pomoći koju je pružao Bošnjacima Sandžaka tokom mandata reisu-l-uleme u periodu od 1993. do 2012. godine. Pored spomenutih, odbrani su prisutvovali rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru prof. dr. Suad Bećirović, direktor Isa-begove medrese, te jedan broj profesora i studenta s tog Univerziteta. Nakon ekspozea mr. Valjevca, članovi Komisije su iznijeli svoja mišljenja u vezi disertacije, konstatujući da je ova tematika originalna i naučnu utemeljena i da kao takva predstavlja značajan doprinos razvoju islamske misli na našim prostorima.

Hafiz Fadil Bektaš je svoju disertaciju branio 23. marta 2015. godine, pred Komisijom u sastavu: prof. dr. Mevlud Dudić – predsjednik; prof. dr. Safvet Halilović, redovni profesor za naučnu oblast Tefsir na Islamskom pedagoškom fakultetu Univerziteta u Zenici – mentor i član; prof. dr. Almir Pramenković, vanredni profesor na Fakultetu za islamske studije u Novom Pazaru – član. Nakon prezentacije svoje disertacije koja je naslovljena: "Kiraeti - čitanja Kur'ana i njihova diferenciranja; historijski aspekt i analiza deset mutevatir kiraeta u surama El-Fatiha i El-Bekare", članovi Komisije su se kritički osvrnuli na rad kandidata Bektaša, naglašavajući da je naučno i metodološki dobro postavljen, te da predstavlja važan doprinos razvoju kiraeta i kur'anskih disciplina na našim prostorima. Potom su uslijedila pitanja i diskusija, u kojoj je kandidat Bektaš pokazao da dobro i temeljito poznaje navedenu tematiku.

Ove dvije disertacije su, usitinu, značajan doprinos razvoju islamskih nauka, u našim prilikama i u našem podneblju. Obojica kandidata, i mr. Valjevac i hafiz Bektaš, poznati su, već dugi niz godina, po svom predanom radu, prvi u području islamskog odgoja i duhovnog oplemenjivanja (terbijet i tezkijet), a drugi u području kiraeta i hifza, učenja Kur'ana i njegovog pamćenja napamet. Usput, samo da kažemo da je hafiz Bektaš do sada bio mentor 26 mladih hafiza, koji su hifz položili pred zvaničnom komisijom Rijaseta Islamske zajednice u BiH, što dovoljno govori o njegovom angažmanu u oblasti kiraeta - učenja Kur'ana časnog napamet.

Stoga, raduje činjenica da su ova dva kandidata, nakon višegodišnjeg predanog rada, svako u svom području, uspješno odbranili svoje disertacije, dajući na taj način doprinos u ovim značajnim oblastima, koje na našim prostorima nisu ni blizu dovoljno istražene i naučno elaborirane. Imajući u vidu navedeno možemo konstatovati da je akademska zajednica u Bosni i Hercegovini sa ove dvije disertacije ojačana sa dva nova doktora islamskih nauka.

Uz čestitke kandidatima, njihovim porodicama i Islamskoj zajednici, koja je sa ova dva nova doktora nauka također ojačana, iskreno se nadamo da će ove disertacije biti samo jedna od karika u nizu njihovih daljnih plodonosnih bavljenja korisnim ilumom, koji ima za cilj oplemenjivanje čovjeka i služenje Kur'anu časnom. Zato, od srca kažemo: Allah mubarek olsun! Barekellahu fikuma ve nefe'allahu bikuma!

VRHOstali prilozi:
» SAMO SE JAKIH I SLOŽNIH NEPRIJATELJ BOJI
Eset Muračević | 04. July 2022 15:23
» U SARAJEVU SE ODRŽAVA 11. KONGRES DIJASPORE BIH
Anadolu Agency (AA) | 02. July 2022 15:08
Ostali prilozi istog autora:
» SURA EL-IHLĀS (ISKRENOST)
13. April 2020 22:37
» ŠIROKOGRUDNOST
06. February 2020 18:23
» ŠTA I KUDA NAKON TERORA U PARIZU?
17. November 2015 17:19
» KOME SMETA ŠEJH YUSUF QARADAWI
09. December 2014 14:05
fastvee.gif
Taslidza Banner.jpg
SrdjandDramanovic Studija.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif